Wim Lex' column royale

Partyscene Redactie | 14 november 2001
headlines


Vanaf deze plek wil ik al haar familie, vrienden, vriendinnen, collega's en aanverwanten die het verschrikkelijke nieuws moesten horen onze medeleving betuigen. Ik wil graag wat kwijt over het één en ander met betrekking tot het gebruik van (hard) drugs.
Ongetwijfeld begeef ik me op glad ijs met de column, maar wellicht maakt het wat mensen wakker...
Het overleden meisje had een baan bij de politie. Zou het eigenlijk niet zo moeten zijn dat iemand met een dergelijke functie een voorbeeld zou moeten stellen en zich niet met drugs zou moeten ophouden? Of leven wij in een tolerante gemeenschap in Nederland en moeten dergelijke mensen worden vrijgelaten in hun doen en laten tijdens hun vrije tijd? Juist politie-functionarissen worden geacht een redelijke kennis te hebben op het gebeid van drugs, maar niets bleek minder waar. Ook een vriendin van het slachtoffer was voor korte tijd in coma en ook zij was politiefunctionaris van beroep. Het gebeurde schets iets wat al langer blijkt in de praktijk: uit alle lagen van de samenleving zijn mensen aan het feesten. Of je nu chirurg bent of een krantenwijk hebt, iedereen heeft kenbaar de behoefte om los te gaan.
Bijna synchroon aan feesten is het drugsgebruik. Een jaar of tien geleden, weet ik me te herinneren, was er veel in de media te doen om een in Amerika ontdekt middel wat gebruikt werd om psychiatrische patiënten wat loslippiger te maken, genaamd XTC. Het middel, in eerste instantie nog niet op de lijst van verboden middelen, werd door half stappen Nederland ontdekt als hét middel om de feestvreugde te verhogen. Er mee omgaan konden velen nog niet in die tijd, wat een flink aantal dodelijke slachtoffers veroorzaakte. Ophef in de media. XTC was een dodelijke drugs en house-party's zouden verboden moeten worden. Gevolg was dat het middel als een harddrug werd aangemerkt en in de illegaliteit belande. Uiteraard is in de illegaliteit iedere controle op het produkt uit den boze. Stappend Nederland werd langzaam aan geëduceerd en wist door de jaren heen goed om te gaan met XTC en het werd een poosje stil in de media.
Toen was het de beurt aan GHB (Gamma Hydroxine Boterzuur), een stof die door het lichaam zelf in een kleine dosis wordt aangemaakt. GHB werd tijdenlang als narcose middel gebruikt, maar vanwege de langzame werking en de bijverschijnselen aan de kant geschoven, plaats makend voor betere middelen. De stof valt onder de wet op medicijnen en is dus via de opiumwet niet als strafbaar aangemerkt. Natuurlijk zal er een onwetende in de regering naar aanleiding van de incidenten de laatste tijd het voortouw nemen wat zal resulteren in een opname van GHB in de opiumwet. Zoals wij allemaal al kunnen voorspellen zal dit tot gevolg hebben dat het middel niet minder gebruikt zal worden, de prijs omhoog gaat en het de nieuwsgierigheid zal wekken en jonge gebruikers er toe zal verleiden het te proberen. Voorlichting is mijn pleidooi. Bij een juiste voorlichting weten we met zijn allen de schade te beperken. Tot slot wil ik alle lezers van mijn column er op wijzen dat er wekelijks tientallen doden vallen door het gebruik van alcohol (al dan niet in het verkeer) en we daarover in het beste geval een one-liner in de krant zien staan. Kenbaar wordt de drug alcohol maatschappelijk wel aanvaard. Laten we in elk geval waken voor het feit dat de partyscene, en dan met name de clubs en de organisatoren, als schuldigen worden aangewezen. Stel je eens voor dat er een verbod komt op feesten waarbij een dj aanwezig is die dance-muziek draait! De gebruikers zijn schuldig, allemaal.
Ook politieagenten.

Wim Lex

(toegevoegd:14-11-2001/10:34)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws