Wim Lex' Column Royale

Partyscene Redactie | 11 juli 2001
headlines


Ik vraag me namelijk af of het wel eens doordringt in Den Haag dat de partyscene al lang geen groepering meer is of een tijdelijke trend, maar een heuse lifestyle. Nachtdieren van de eerste generatie voornamelijk. Zij kiezen ervoor om na een week hard werken (meestal samen, veel zijn tweeverdieners..) in het weekend lekker los te gaan en te ontspannen op hun manier. Waar wil ik naar toe?

Steeds vaker lees ik in de kranten en op het net dat de politiek tegengas geeft voor wat betreft de scene. In Den Haag bijvoorbeeld is het nagenoeg onmogelijk om een zaak te openen die later open blijft dan 4 uur 's morgens. Stel je voor dat een ambassadeur van één
of ander Afrikaans land per ongeluk wat nachtdieren tegenkomt!

In Amsterdam trekken ze spontaan een gedoogbeleid in van een zaak die netjes een ambulance belt voor iemand die niet goed is geworden... Nu de zaak vroeger dicht moet, zal er vast wel niemand meer onwel worden!
In Rotterdam is er een ware klopjacht op de openingstijden van de clubs die tot in de late uurtjes open blijven. De meesten werken daar met een 23 uurs vergunning en moeten tussen 6 en 7 uur 's morgens een uurtje dicht. Alle nachtdieren eruit en een uur in de kou voor de deur blijven staan totdat je er weer in mag. Alsof de mensen daar niet ziek van worden. En dan het drugsbeleid in Nederland.
De geschiedenis blijft zich herhalen. Steeds als een bepaalde soort drugs in de mode komt, komen er noodkreten vanuit de politiek.

Nu is het weer de beurt aan GHB, een populaire drugs onder nachtdieren. Er experimenteren wat pubers met deze drugs in combinatie met andere middelen, die in de praktijk niet samen blijken te gaan. Vervolgens vallen er slachtoffers. Dat is ook gebeurt met xtc en daar hoor je nagenoeg niets meer over, omdat er inside een bepaalde voorlichting is ontstaan. Dat zal ook met GHB gebeuren.
Dan ontstaat er ook weer rust over deze drugs en ik zal jullie vast verrassen: ook na GHB krijgen we een soortgelijke situatie met weer een andere drugs. Het heeft toch geen zin om ieder GHB slachtoffer in de krant te vermelden? Let op: als GHB legaal zou zijn en we er een flinke accijns over zouden moeten betalen, dan zou je de kranten en de politiek niet horen. Kijk maar naar alcohol.

Wie kent de reality programma's niet waarbij er ieder weekend velen uit de meest verschrikkelijke wrakken moeten worden gezaagd, waarbij de oorzaak van het ongeval meestal alcohol is...Nee, alcohol spekt de staatskas en dan zwijg je er over en drugs zit in het illegale circuit, levert geen euro op in de staatskas en dan ontknoop je een heksenjacht.

Het wordt tijd dat de politiek eens wakker wordt en begrijpt dat de huidige lifestyle gepaard gaat met lang doorfeesten en het gebruik van drugs. Niet dat ik drugsgebruik goedkeur, maar zorg in elk geval voor een duidelijke voorlichting via de media. Niet dat ik wil dat alle clubs voortaan 24 uur per dag open gaan en voor overlast
zorgen, maar ik voorspel dat bij veel clubs de mensen wachtend voor de deur voor meer overlast zullen gaan zorgen. Ik weet ook zeker dat wanneer de nachtdieren zelf een partij oprichten, dit meteen
één van de grootste in Nederland zal zijn. Denk er maar eens over na hoeveel nachtdieren er ieder weekend op pad zijn....

Wim Lex

(toegevoegd:07-11-2001/10:41)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws