Uitkomsten Trimbos wiet en hasj onderzoek

Partyscene Redactie | 18 september 2001
headlines


Het Trimbos instituut heeft voor haar onderzoek naar het THC gehalte van in Nederland verkrijgbare hasj en wiet 50 van de 846 Nederlandse coffeeshops bezocht. Bij al deze shops werden buitenlandse en Nederlandse ‘samples’aangeschaft en tevens werd de dealer gevraagd wat hij zelf als zijn sterkste blowtje in het assortiment beschouwde.
Voorlichter Harald Wychgel van het Trimbosinstituut bestrijd de berichten in de media dat de wiet opnieuw sterker zou zijn geworden: “Dat is te kort door de bocht. Er zijn altijd schommelingen aan te wijzen. Om dat echt goed in kaart te brengen moet je veel vaker controleren.”
Het sterkste spul dat momenteel in Nederland verkrijgbaar is Nederhasj met een THC-percentage (de werkzame stof in wiet en hasj) van maar liefst 16%. Wil je wat lichters dan moet je een buitenlands wietje scoren waar je slechts 5.1% THC in zult terugvinden.
Of als gevolg van sterkere hasj en wiet zich meer mensen tot de verslavingszorg zullen wenden is volgens Wychgel niet met zekerheid vast te stellen. “Om een vergelijking te maken: Whisky drink je ook niet uit een bierglas. Hoe sterker de hasj bijvoorbeeld, des te minder zal de ervaren gebruiker in zijn joint stoppen.”

Dat je regelmatig Italiaanse toeristen apathisch op het terras van een coffeeshop ziet zitten, ligt dus niet aan onze onvolprezen wiet maar wel aan hun gebrek aan ervaring. Kwestie van dosering.

(toegevoegd:18-09-2001/14:38)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws