Dutch DJ Federation opgericht.

Partyscene Redactie | 9 november 2001
headlines
Wat begon als een chatbox begint langzaam aan grote vormen aan te nemen. Het is opmerkelijk dat er blijkbaar grote behoefte bestaat aan een internationaal dj-meldpunt. De oprichters, Raimondo Ferrante en Bart Verhoeven, zijn een beetje geschrokken van hun eigen succes.

Ferrante en Verhoeven zijn beide werkzaam als dj. Zij waren op het internet op zoek naar nieuwsgroepen voor dj’s. Zij merkten dat er op dit gebied toch vrij weinig te vinden was en zetten zelf een site op (www.dutchdjfederation.com). Via chatboxes en nieuwsgroepen maakten zij reclame voor hun site en binnen een paar weken hadden zij meer dan 75 aanmeldingen uit allerlei landen over de hele wereld waaronder uit Australië, Letland, Israël, Amerika.
Het doel van de site was van meet af aan om een front te vormen met andere dj’s en om informatie uit te wisselen over nieuwe releases, platen, materiaal en clubs, en om de onderlinge samenwerking te bevorderen. De DDF functioneert nu als boekingskantoor, intermediair en promotor. Op korte termijn wil de kersverse bond ook een adviesfunctie gaan vervullen waar iedereen, uit binnen- en buitenland, met een vraag terecht kan. Iedereen die twee of meer platen, cd’s of andere geluidsdragers kan mixen kan zich inschrijven bij de federatie.

Hebben dj’s een internationale belangenvereniging nodig? ‘Blijkbaar wel want we kunnen de aanmeldingen nauwelijks aan!’, aldus Ferrante. Hij verklaart het succes vanuit de concurrentie die er op de werkvloer bestaat. ’Dj’s hebben onderling altijd vetes. Zij zien elkaar als concurrent’, meent hij. Een krapper wordend werkterrein maakt dat de behoefte aan samenwerking groter. Dat is wat de DDF doet: bemiddelen en samenwerken bevorderen.
Dj was tot nu toe een beroep wat vooral in de commerciële hoek van de kunstsector zat. Dj’s worden in de meeste gevallen zelfs niet eens gezien als kunstenaars. Dit is niet in altijd terecht. Er zijn sinds de jaren negentig allerlei nieuwe technieken ontstaan om te mixen en veel dj’s zijn het gewone platen draaien geheel ontgroeid en zijn volwassen performers geworden. De dj’s die bij Ferrantes en Verhoeven aankloppen worden beoordeeld op hun performance. Ferrantes: ‘Kan hij of zij tegen de druk als er mensen zijn?’. Het beroep krijgt erkenning in de vorm van een groot publiek Toch zijn zij binnen de kunstsector nog steeds buitenbeentjes. Zo zijn er nog geen echte beoordelingscriteria. Ook wordt in het ene land anders tegen het beroep aan gekeken dan in het andere. De DDF heeft momenteel de handen vol om uit te vinden hoe het allemaal zit en ook hieraan een bijdrage te leveren. Zij zijn niet van plan om zoiets als keurmerken uit te geven want ze willen voor iedereen toegankelijk blijven.


Meem eens een kijkje.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws