Interview met Tom Harding

Partyscene Redactie | 31 augustus 2001
headlines


Partyscene: Je bent de laatste tijd erg veel in Nederland. Is het Nederlandse publiek anders dan het Engelse publiek?

Tom: “Jazeker. Ik vind het Nederlandse publiek veel uitbundiger en veel enthousiaster dan het Engelse publiek. Het Engelse publiek is veel ingetogener. ‘Being a gentlemen’ zit blijkbaar in de genen.”

Partyscene: Jouw stijl kan het beste getypeerd worden als hardhouse. Ik dacht dat de Engelsen meer hielden van progressive, zoals de Global Underground releases?

Tom: “Klopt, dat is heel erg in op het moment. Hardhouse is toch ook wel in, maar neigt in Engeland meer richting hardcore en techno. Ik hou daar persoonlijk niet zo van, dus ik ga een meer melodische kant op met wat groovy sounds. Acid komt trouwens in Engeland ook weer op.”

Partyscene: Maakt het voor jou veel verschil of je op Dance Valley draait of hier op dit kleinere festival?

Tom: “Eigenlijk niet, maar je krijgt wel een grotere kick van 25.000 mensen die uit hun bol gaan dan van 1000 mensen die uit hun dak gaan. De kick blijft echter bestaan.”



Partyscene: HQ had een vaste hardhouse avond in discotheek Eden in Ibiza. Jij was daar de resident-dj samen met JP. De HQ-avond heeft nu plaats moeten maken voor een schuimfeest, omdat de avonden niet zo goed bezocht werden. Is hardhouse niet zo populair in Ibiza?

Tom: “Ik weet niet of je het zo mag zeggen. Het feit is dat de HQ-avond gelijk viel met Manumission en Cocoon, beiden zeer populaire avonden en dus erg geduchte concurrenten. Op Ibiza komen erg veel Engelsen. Als je Engels bent, moet je bijvoorbeeld perse naar Manumission, want daar wordt zoveel over gepraat in Engeland. Cocoon is voor de Duitsers, die ook in grote getale op Ibiza aanwezig zijn. HQ is een typisch Nederlandse avond. Engelsen hebben er nauwelijks van gehoord. Als je maar een week vakantie en een beperkt budget hebt, dan moet je dus kiezen welke feesten je gaat pakken. Ook omdat de entree in Ibiza zo verschrikkelijk duur is, kies je meestal iets waar je van gehoord hebt of wat al beroemd is. Iets waarvan je de garantie hebt dat het goed is. HQ moet dan het onderspit delven.”

Partyscene: denk je dat de HQ-avonden volgend jaar terug keren?
Tom: “Absoluut!”

Partyscene: De Dance Valley-avonden in Amnesia op Ibiza lopen ook al niet zo denderend. Hoe komt dat denk je? Misschien omdat dit ook een Nederlandse avond is?

Tom: “Het probleem is dat ze net nieuw zijn op Ibiza. Het heeft tijd nodig om een naam te krijgen. Je kunt niet zomaar om de hoek komen kijken en zeggen: ‘hallo hier ben ik!’ Dat moet groeien.”

Partyscene: Je hebt vast wel gehoord van het afgelopen Dance Valley drama in Nederland. Vind jij dat het de schuld was van de organisatie?

Tom: “Uhh kijk, als ik buschauffeur zou zijn en m’n bus zou gemold worden, dan zou ik ook omdraaien en lekker naar huis gaan. Als organisatie kan je ze niet allemaal gaan beschermen. Wat betreft het publiek…Als je naar een openlucht festival gaat in je minirokje en een T-shirt, lijkt me dat gewoon een beetje dom, vooral in Nederland. Je moet er toch rekening mee houden dat het wat koeler kan worden in de avond en dat het misschien wel kan gaan regenen? Maar goed, afgezien van die feiten, moet je even het volgende voorstellen: het feest is om middernacht afgelopen en dan moeten er 90.000 mensen tegelijk een bus hebben.”

Partyscene: Nog even de laatste vraag. Van welke specifieke plaat die je vanavond gaat draaien denk je dat het publiek totaal uit z’n dak zal gaan?
Tom: (maakt op dit moment een redelijk vage indruk) “Zeker bij de plaat van Nick Sentience, de titel is....(1 minuut stilte)...ik zou het echt niet meer weten, sorry. In ieder geval is het een nieuwe plaat van het Nucleuz label.” (de titel is overigens 'Back 2 Front' red.)

Interview: Geoffrey
Beeld: www.tom-harding.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws