Discriminatie Amsterdamse clubs neemt toe

Partyscene Redactie | 6 januari 2001
headlines


Naar aanleiding van de publicatie van een rapport van het Meldpunt Discriminatie, is bekend geworden dat discriminatie aan de deur toeneemt.
"Geen pasje", "alleen voor vaste klanten", "besloten avond vanavond", "het is vol". We kennen de meest gehoorde redenen van portiers om mensen aan de deur te weigeren allemaal. In het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam staat dat 21 allochtone jongeren vorig jaar een klacht hebben ingediend omdat ze vonden dat ze op grond van discriminatie werden geweigerd. Drie jaar geleden werden nog maar acht klachten ingediend. Maar hebben we dit allemaal, alloch- of autochtoon, wel eens horen zeggen aan de deur van een club?

We hebben het meldpunt eens gebeld.

Ps: Wij zijn allemaal wel eens geweigerd op de gronden die in het rapport zijn beschreven. Wanneer is er dan sprake van discriminatie?

Meldpunt: “Het gaat om de praktijk. Je staat in de rij om binnengelaten te worden en blanke mensen voor je worden wel binnengelaten, maar jij, met een kleurtje, niet. Omdat je niet lid bent, of omdat de tent zogenaamd vol zit. Ze blijven dan nog wel eens hangen en constateren dat na hen blanke bezoekers gewoon worden toegelaten.

Ps: Maar clubs hanteren een deurbeleid. Als je daar niet in past, dan wordt je geweigerd, ongeacht of je blank of zwart bent.

Meldpunt: “Clubs hanteren, en sommigen komen daar ook openlijk voor uit, een quotum voor de hoeveelheid gekleurde mensen die ze binnen laten. Ze zijn bang dat hun tent ‘verkleurd’. Als dat zo is, spreek je van discriminatie.

Het meldpunt pleit voor een objectivering bij het opstellen van een deurbeleid. Zo kan voor iedereen inzichtelijk worden op welke gronden een club publiek toelaat dan wel weigert. Ze vinden dat het deurbeleid op dit moment nog veel te inconsequent wordt toegepast. Wordt ongetwijfeld vervolgd…


(toegevoegd:01-06-2001/13:45)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws