Dopereport: Tabak

Partyscene Redactie | 5 februari 2001
headlines



Nicotine, teer en koolmonoxide zijn de belangrijkste stoffen in tabak. Nicotine maakt alert en zorgt voor een opgewekt gevoel. Voor velen heeft het ook een rustgevende en kalmerende werking. Het stilt ook de honger enigszins. Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline. Hierdoor gaat de hartslag omhoog, worden de kleine bloedvaten (haarvaten) vernauwd en gaat de bloeddruk omhoog. Na het inhaleren van de rook bereikt de nicotine na een paar seconden de hersenen en heeft zo'n 30 minuten lang een directe werking op het lichaam.

Zo'n sigaretje is best lekker maar groot probleem is dat de nicotine in de tabak zeer verslavend is. Het lichaam ontwikkelt een acute gewenning en past zich vanaf de eerst trek aan de nicotine aan. Daardoor heb je steeds meer nicotine nodig om het effect nog te voelen en treden er al zeer snel onthoudingsverschijnselen op. Dat gebeurt al wanneer de dosis nicotine waaraan het lichaam gewend geraakt is, aan het teruglopen is. Je gaat je onrustig voelen, raakt geïrriteerd, kunt je niet meer concentreren, krijgt hoofdpijn en slaapt slecht. Ga je roken, dan verdwijnen deze onthoudingsverschijnselen weer. De rustgevende en kalmerende werking die sommigen na het roken ervaren, is eigenlijk niets anders dan het verdwijnen van onrustgevoelens en onthoudingsverschijnselen die -let wel- door het roken zijn ontstaan. Je wilt eigenlijk een constant niveau van nicotine en rookt de hele dag door. Dat je afhankelijk bent geworden van nicotine, merk je pas als je wilt stoppen.

Jaarlijks sterven ongeveer 4 miljoen wereldburgers aan de gevolgen van het roken. Niet vreemd dus dat 90% van alle Nederlandse rokers wil stoppen. 20 Procent wil dat zelfs op korte termijn. En inderdaad: jaarlijks doen maar liefst 900 duizend medelanders een serieuze poging om te stoppen met roken. Slechts 100 000 Nederlanders houden dat 12 maanden vol. Beginnende jongeren maken dat aantal weer ongedaan en dus is het percentage rokers in Nederland, dat tussen 1960 en 1988 daalde van 60 naar ongeveer 33 procent, al meer dan 10 jaar vrijwel stabiel.


Zie ook: Jellinek

(toegevoegd:27-04-2001/11:30)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws