Quazar blikt terug op 10 jaar Quazar

Partyscene Redactie | 4 oktober 2001
headlines


Het gevoel is altijd hetzelfde. De laatste minuten voordat je het podium op stapt, golft er een heftige stoot adrenaline door je lijf, die al je zintuigen op scherp zet. Maximale concentratie. Je ziet en je hoort alles: de muzikanten en danseressen om je heen, het publiek, en vooral: de stapeling van beats en klanken, die tezamen de Quazar-sound vormen, en die je voortdurend de goede kant op moet zien te sturen met je instrumentarium van computers, synthesizers en andere elektronica.
Mind, body & soul zijn in harmonie. Je lichaam golft mee op het ritme, je gevoel verdwijnt helemaal in de muziek, maar toch ben je nog in staat om alles te zien gebeuren. Hoe Bart, met zijn 23 jaar de jongste Quazar-muzikant een eerste glimp toont van zijn mix- en dj-skills, hoe Quazar starlette Dorine sierlijk het danspodium betreedt, en drummer Leon (Proper Beating) naar een dynamische eerste climax toewerkt.
Switch. Je voelt de last van je afvallen van maanden voorbereiding, waarin de eerste plannen om tien jaar QUAZAR te vieren met een optreden op Welcome To The Future in Paradiso, Amsterdam langzaam gestalte kregen. Met een extra grote groep, inclusief de van Junkie XL geleende geluidsman Hugo, de vj's van Analog Recycling en onze eigen lichtman Gert Hoek, die een wereldshow neerzet, zoals we pas later op video terugzien.
Ook van de partij: EC Groove Society, dj Rein en Northernlights, met wie we tien jaar geleden als eersten een rondreizend party-circus vormden in de tijd dat house nog maar net ontdekt werd door Nederland.
Natuurlijk zouden we de een aantal Quazar classics uit die periode spelen, maar verder wilden we ook tien gloednieuwe tracks uitproberen, en nieuwe Quazar starlettes introduceren, zoals de Curaçaose Myglia, die een prachtige aanwinst blijkt.
Switch. Deel II. Een heftige set met Daphne, die de sterren van de hemel speelt. Uit je ooghoeken zie je stagemanager Sander de Vriendelijke Reus het publiek met zachte hand van de danspodia sturen, om plaats te maken voor Sophia. Toegift.
Tijdens het aanzwellende intro van “Dragonfighters” galmt de stem van MC Marxman door de zaal: "Original Quazar members Eric Cycle and Sophia step into the arena”. Kippenvel. Alles is even intens, heet en sexy, zoals Quazar altijd is op zijn beste momenten: een flitsende paarsblauwe energiestoot, die iedereen op het podium meesleept. Zelfs als er problemen zijn met de apparatuur (de 707, leadsynthesizer in Seven Stars valt uit), dendert de band verder.
Daphne, onze eigen 303 acid queen, is op haar best. Ze is heel emotioneel vanavond, maar buigt haar gevoel om in een overweldigend intense performance, waar de vonken van af vliegen. Wow. Zo heb ik haar in de zeven jaar dat ze met Quazar op het podium staat, nog maar zelden gezien.
Cycle staat te grooven achter de mengtafel alsof hij nooit is weggeweest, Sophia - nog even mooi, jong en wild als in haar Roxy-tijd - danst met dezelfde overgave als tijdens onze eerste tournee in de lente van 1991. Dat zo'n bont gezelschap muzikanten en danseressen op het moment dat het er op aankomt die magic kunnen oproepen, zodat alles op zijn plaats valt, en begint te leven, voelt als een geschenk uit de hemel.
Geen einde van een tijdperk, maar een nieuw begin.

(toegevoegd: 10-04-2001/13:40)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws