Dopereport: hasj en wiet (wie kent ze niet)

Partyscene Redactie | 14 februari 2000
headlinesJe zal het niet geloven, maar onderzoekers zijn erachtergekomen dat er ‘schone’ en zgn ‘dirty drugs’ bestaan. De ‘dirty drugs’ doen hun werk net als alcohol door de celmembranen van de hersenen te verstoren en dat is nooit gezond. Schone drugs werken echter samen met receptorsystemen van het lichaam zelf en verstoren zo geen vitale processen. Deze feiten zijn pas sinds enkele jaren bekend. Nog korter is bekens dat canabis (hasj en wiet) zo’n schone drug is. Wetenschappers kwamen daarachter toen ze de pijnstillende en misselijkheid onderdrukkende werking van Canabis Sativa onderzochten. De werkzame stof in canabis; THC, blijkt een receptor in het menselijk lichaam te hebben. Dat betekent dat een aan THC verwante stof van nature in het lichaam voorkomt. Je zou voorzichtig kunnen stellen dat de werkzame stoffen in hasj en wiet daarmee niet zo ongezond zijn als sommige onderzoeken ons willen doen geloven. Het is echter vaak de manier van toedienen, zoals een joint roken, die schadelijk is voor de gezondheid. Het roken van een waterpijp blijkt een relatief gezond alternatief. Daarom bij Partyscene vandaag een beetje handarbeid: maak je eigen waterpijp.
Men neme: een rubberslang voor mondstuk. Een koperen pijp, doorsnede 16 mm voor de pijpen. Een metalen schaalvormig busje voor de pijpekop (onderin een gat maken en bevestigen op koperpijp) Een glazen pot met een deksel. (een lege jampot, of een lege pot augurken).
De waterpijp is eigenlijk een afgesloten kamer half gevuld met water. Een pijp met een pijpekop aan het einde gaat in de ruimte (de kamer ) met het water, de andere pijp met een mondstuk aan het einde gaat ook die ruimte in maar die blijft boven het water. Stop nu wat wiet of hasj in de pijpekop, houdt er een vlam bij en inhaleer via het mondstuk. Het water koelt de rook en filtert tegelijkertijd wat schadelijke stoffen eruit! Normaal gesproken moet je eerst een paar keer inhaleren voor de kamer goed is gevuld met de rook. Je kan het proces versnellen door er een gaatje bij te maken in de kamer die je afdekt met je vinger en af en toe weer opent bij het inhaleren. Veel succes en je weet het: alles met mate!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws