Dope report: XTC

Partyscene Redactie | 2 juli 2001
headlines





De grote vraag blijft altijd: tast ecstacy de hersenen nou wel of niet aan? Housers van de eerste generatie zijn inmiddels in de dertig. Hoewel veel zwartkijkers jaren geleden riepen dat al die grootgebruikers van toen de gevolgen wel zouden merken op lange termijn, zijn de meesten van die generatie prima terecht gekomen en is er geen sprake van epidemische vormen van xtc-gerelateerde aftakeling. Toch moeten we hier een slag om de arm houden. Uit studies op dieren en mensen is inmiddels gebleken dat MDMA, hoe je het ook went of keert, geen positieve invloed op de hersenen heeft. De verlaging van het serotonine gehalte in de hersenen waardoor depressies ontstaan, mag inmiddels bekend verondersteld worden. Minder bekend is het feit dat uit Britse studies blijkt, dat de enzymen die voor de afbraak van MDMA en vergelijkbare stoffen in ons lichaam zorgen, zeer giftige ‘restproducten’ produceren. De hoeveelheid van dit enzym verschilt per persoon. Wie er veel van heeft, voelt korter van een pil en zal dus eerder bijslikken. En dus meer gif opbouwen.
Een ander probleem aangaande xtc is oververhitting en het daaraan gerelateerde probleem van watervergiftiging. In Engeland overleed in ’92 de 18-jarige Lea Beth nadat ze op haar verjaardag een pil slikte, onwel werd en na het drinken van 3 liter water overleed. Ze overleed aan hyponatremia, ofwel ‘watervergiftiging’. Veel water drinken is altijd goed bij xtc-gebruik, maar ‘te’ is nooit goed. Het zoutgehalte in het lichaam wordt dan te laag, wat verlamming, coma en uiteindelijk fatale zwellingen van de hersenen veroorzaakt.
Down Under Productions is bezig een programma te maken over recreatieve drugsgebruikers. Het programma heet Out of your mind en geeft objectieve informatie over drugs. Met behulp van een VJ maken zij een artistiek, onafhankelijk programma dat vanaf 4 februari om 19:00uur acht zondagen achter elkaar uitgezonden zal worden door Veronica. Wil jij in dat programma vertellen over jouw ervaringen met drugs, bel dan 020-6840470 en vraag naar Mandy.

(toegevoegd: 07-02-2001/16:12)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws