Dopereport: Cocaïne

Partyscene Redactie | 24 januari 2001
headlinesCocaïne wordt gewonnen uit bladeren van de cocastruik, die vrijwel alleen voorkomt op de hellingen van Zuid-Amerikaanse gebergten. De Inca’s kauwden al op de bladeren en gingen als een speer berg op en berg af. Dat verbaasde de Spanjaarden toen zij Zuid Amerika binnenvielen. Zo was de interesse in coca gewekt. Begin deze eeuw werd cocaïne voor het eerst uit de bladeren geëxtraheerd. Vooraanstaande geleerden als Freud roemden de positieve (medicinale) eigenschappen van het goedje dat vervolgens in allerlei producten verwerkt werd. Zo kwamen er hoestpastilles met cocaïne op de markt, cocawijn en frisdranken voor kinderen met cocaïne, die werden aangeprezen omdat je kind er zo lekker fris en oplettend van werd. Coca Cola is een bekend voorbeeld. Daar zat vroeger inderdaad echt cocaïne in, en niet zo zuinig ook. De uitvinder van Cocaïnewijn kreeg zelfs een medaille van de paus.
Toen uiteindelijk bleek dat mensen hoestpastille-grootverbruikers werden en de kids compleet instortten als er een dagje geen cola was, ging er een lichtje branden bij de fabrikanten en werd er voor het eerst onderzoek gedaan naar de gevolgen van cocaïne-gebruik.
Wat er precies in je hersenen gebeurt bij coke gebruik is een ingewikkeld verhaal, maar de bottom-line is dat bepaalde delen van de hersenen ‘inactief’ worden. Kortom: van coke snuiven word je dom. Dat verbaast de doorgewinterde partyganger, die wel eens coke-praatjes heeft moeten aanhoren, waarschijnlijk niet.

Vrij onbekend is zelfs bij doorgewinterde junkies het verschil tussen crack en coke. Crack is een rookbare vorm van coke en iets anders van chemische samenstelling. Het verschil in kick en gezondheidsrisico tussen crack en cocaïne ontstaat door de wijze van gebruik. Het roken van crack en spuiten van cocaïne werken bijna direct door de snelle opname in het bloed, veel sneller dan het snuiven van cocaïne. De kick is sterker, maar korter. En doordat die heftige kick snel weer overgaat, heeft de gebruiker eerder behoefte aan nieuw en raakt hij sneller verslaafd. Roken van crack is bovendien schadelijk voor de longen, ook voor meerokende baby's en peuters.

(toegevoegd: 24-01-2001/12:12)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws