120db?

Partyscene Redactie | 19 januari 2001
headlines


In het algemeen leken jullie het wel met elkaar eens te zijn. In ieder geval is er grote overeenstemming op het punt dat iedereen recht heeft op gehoorbescherming. Maar waar jullie echt over leken te vallen was het geluidsnivo, de inmiddels beruchte 120 db.

Even een verklaring waar dit getal vandaan komt. Op de site van Slam wordt een woordvoerder van de Heineken Music Hall (HMH) geciteerd over het geluidssysteem: “We vragen wat het maximale geluidsvolume is en hij antwoordt glimlachend 120dB. Ahum...dat belooft dus wat, want daarmee is de HMH de hardste lokatie van Nederland."

Roland uit Amstelveen gelooft er niks van: “De gemeente zal nooit toestaan dat er 120 Db in een zaal kan aangehoord worden door het menselijke oor. Want blootstelling aan 120 Db staat ongeveer gelijk aan directe blootstelling aan het geluid van een vliegtuig!!”
Ook Arjèn Smith maakt zich kwaad: “Het is toch niet te geloven dat de mensen van de HMH en Slam ‘glimlachend’ over een geluidsniveau van 120 dB praten in termen van ‘dat belooft dus wat’ en ‘wow! de HMH is daarmee de hardste lokatie van Nederland!’, implicerend dat dat cool en gaaf zou zijn.”

Even verder schrijft hij “Waar is het verantwoordelijkheids gevoel van de horeca-exploitant gebleven ?!! De ramp in Volendam is een typisch voorbeeld van 'als het schaap verdronken is...'. Als het zo door gaat is het wachten op de eerste claims van mensen die op hun 30e stokdoof zijn...” Arjen besluit met de conclusie dat een zaal als de HMH nooit open zou mogen.

Maar even terug naar de stelling. Robin Kuit pleit voor geluidsarme ruimtes: “Ik hoop alleen niet dat organisaties die feesten in de Music Hall geven het geluid constant op 120 db laten staan, enkel en alleen omdat het kan.(…) Een andere ziekelijke neiging van party-organisatie's is om elke beschikbare ruimte vol te proppen met geluid, vaak tot de w.c. aan toe. Misschien een trend voor in de toekomst, het creëren van geluidsarme ruimtes?”

Jan Duursma, de Trance Tiger Of Kremlin, onderschrijft de stelling al wil hij wel dat de hele boel een beetje opgeleukt wordt: “Oordopjes zijn toch al niet zo duur. En het werkt preventief. Net als condooms. Voed de jeugd op en geef zelf het goede voorbeeld. Wel moeten het design dopjes worden. Mooie vormen, lichtgevend, kleurtjes, eetbaar en met wijze spreuken.”

Partyscene tip: lees hier alles over gehoorbeschadiging!

(toegevoegd:19-01-2001/12:30)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws