Dope report: Ephedra, de ongezonde smartdrug

Partyscene Redactie | 17 januari 2001
headlines





Drugs zijn bedoeld om je anders te laten voelen: energieker, verdoofder, extatischer, etc dan ‘normaal’. Dat betekent dat het innemen van drugs altijd chemische overproductie in je lijf te weeg brengt. Chemische overproductie in je lijf is nooit gezond. Een ‘gezonde drug’ zal daarom nooit uitgevonden worden, want ongezond is inherent aan drugs.

Dit gezegd hebbende bespreken we in deze dope report het kruid Ma Huang, waaruit de actieve stof Ephedra wordt gewonnen. Ephedra wordt verwerkt in talloze smartdrugs en energie drankjes en werkt als een zeer krachtige stimulant. De Chinezen gebruiken het kruid al eeuwen om kwalen als astma en infecties aan de luchtwegen te genezen. Ephedra en ephedrine stimuleren dat deel van het zenuwstelsel dat vlucht, angst en actie reacties regelt. De toxicologen noemen deze ecodrug gevaarlijk omdat het gehalte efedrine in de producten niet altijd overeenkomt met de informatie op het etiket dat de producent op de middelen beschreven heeft. Ze vermoeden dat efedrine aan de producten wordt toegevoegd. Eigenlijk weet je dus niet wat je inneemt. In potentie is efedrine volgens de toxicologen verslavend en bij chronisch gebruik kan het lijden tot hoge bloeddruk, psychoses en degeneratie van het zenuwstelsel. Efedrine is zeer in trek als afslankmiddel bij mensen met anorexia nervosa.

Mocht je het toch willen nemen: niet combineren met alcohol en andere oppeppende middelen en zeker niet met harddrugs. Een hartaanval zit in een klein hoekje.


(toegevoegd: 17-01-2001/14:05)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws