Dope report: poppers

Partyscene Redactie | 12 juni 2000
headlines
De stof die in poppers gebruikt wordt, werd ontdekt in 1857. Een popper was van oorsprong een ampul van breekbaar glas, gevuld met amylnitriet. Het opsnuiven van deze vluchtige stof verlaagt de bloeddruk en werkt spierverslappend. Amylnitriet wordt gebruikt om astma te verlichten en patienten met angina pectoris, een ziekte waarbij de hartspier te weinig bloed krijgt, te behandelen. Het is niet verboden. In homokringen is het middel populair omdat amylnitriet de kringspier van de anus ontspant.

In tegenstelling tot de geruchten, gaan er bij 'popperen' geen hersencellen verloren. Na een snuif stijgt je bloeddruk, gaan vooral bloedvaten in je hersenen wijdopen staan en begint je hart als een bezetene te kloppen. Een 'popperaar' herken je in het wild dan ook aan het hoofd dat op ontploffen staat. Door het 'glad trekken' van de aderwanden in met name de luchtwegen, heeft popperen de vreemde bijwerking dat de adem na veel gesnuif naar overrijpe bananen gaat ruiken. Gooi poppers daarom niet in de strijd tijdens een romantische date.

Behalve voor mensen met bloeddruk- of hartproblemen zijn poppers niet erg gevaarlijk of verslavend. Na een avond intensief gebruik voelt je hoofd hoogstens aan alsof er een vrachtwagen overheen gereden is. En daar helpt geen asprientje tegen. Partyscene poppertip: amylnitriet is zeer brandbaar dus steek liever geen peuk op na een stevige snuif.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws