Recordvangst xtc

Partyscene Redactie | 10 juni 2000
headlines


In alle Europese landen zijn de xtc-vangsten enorm toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de internationale politiedienst Interpol. Vorig jaar werden in Europa ruim veertien miljoen xtc-pillen in beslag genomen. In de eerste zes maanden van dit jaar waren dat er al 8,5 miljoen.
Wereldwijd werden in de eerste helft van dit jaar 68 miljoen doses synthetische drugs (waaronder xtc) in beslag genomen, tegen 99 miljoen in heel 1999. In België en Italië bijvoorbeeld is in de eerste helft van 2000 meer xtc buit gemaakt dan in heel 1999. Ook in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië lijken de vangsten die van vorig jaar met gemak te gaan overtreffen.
Nederland lijkt niet langer meer koploper te zijn in de xtc-productie. Vooral in landen als Polen en de Oekräine zijn op het moment veel laboratoria te vinden. Ook Nigerianen zouden aan een opmars zijn begonnen.
In september kwam het Trimbos Instituut met cijfers dat het xtc-gebruik onder Nederlandse scholieren zou zijn afgenomen. Ook andere drugsexperts spreken van een afname van het xtc-gebruik in Nederland, al hebben sommigen het liever over een stabilisatie.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws