LTJ Bukem: drum & bass is weer hip

marcel | 10 mei 2012
interviews

LTJ Bukem


Op vrijdag 18 mei presenteert LTJ Bukem het zeventien jarige bestaan van Logical Progression in Amsterdam. Na twee uitverkochte edities is de Melkweg wederom het toneel van deze hommage aan de hoogtijdagen van de drum&bass. Iedere editie nodigt Bukem artiesten uit die bepalend zijn geweest in de ontwikkeling van het genre. Zo ook op 18 mei wanneer Bukem samen met Marky, Fabio en E-Z Rollers het beste uit de jaren ’94 tot en met ’98 ten gehore brengt.

Tekst: Aart Gaasbeek

Waarom staan tijdens Logical Progression slechts vier jaar centraal?
LTJ Bukem: “Ik wil dat onze roots niet vergeten worden. We hebben in die jaren hard geknokt om een scene op te bouwen. Ik begon begin jaren ’90 samen met Fabio in Club Speed met een handvol bezoekers. Ik verkocht platen vanuit de achterbak van mijn auto.
In 1994 sloeg het ineens aan. De periode tot 1998 is zo bepalend geweest voor de huidige scene. Ik wil dat we een gelegenheid hebben om daarbij stil te staan en de oude platen te horen, alsof het weer 1994 is.”

De afgelopen jaren is gebleken dat het niet enkel een 30 plus feestje is. De jeugd staat vooraan!
LTJ Bukem: “Dat is het mooie van Logical Progression. Er is een mix van alle generaties. Van 18 tot 50 jaar oud; ze zijn net zo enthousiast. Er is een nieuwe generatie opgestaan. Zij gaan los op de Netsky’s en Benga’s van deze tijd, maar zijn ook nieuwsgierig naar de roots. Wij hebben 17 jaar geleden de basis gelegd en daar bouwt de nieuwe generatie op voort.”

Drum&bass is al vaak dood verklaard maar is momenteel levendiger dan ooit. Hoe verklaar je dat?
LTJ Bukem: “Muziek verdwijnt niet. Je kunt jaren werk en duizenden producties niet uitwissen. Er zullen altijd fans zijn. Zo ook met drum&bass. Misschien dat het even wat minder was, maar het is de laatste jaren uit het dal gekropen. Mede door de opkomst van dubstep is drum&bass weer hip geworden. Het gekke is dat ik nooit wat heb gemerkt van een dal. Ik ben altijd blijven touren en heb opgetreden voor volle zalen.”

Flyer Logical Progression

 

Je hebt met een traditie gebroken. Normaal gesproken nodig je enkel artiesten uit die in de jaren ’90 zijn doorgebroken. Voor Marky maak je een uitzondering, waarom?
LTJ Bukem: “Artiesten als Marky zijn geïnspireerd door ons werk uit de jaren ’90. Zij staan objectiever in de keuze van de platen. Ik ben benieuwd naar de inspiratiebronnen van Marky. Stiekem hoop ik er één van te zijn. Ik waardeer hem zeer als dj en producer. Met zijn label Innerground heeft hij begin van deze eeuw drum&bass veranderd. Hij heeft de vrouwen terug op de dansvloer gekregen. Drum&bass is dankzij Marky weer sexy geworden.”

Fabio is de enige constante facton de line-ups van Logical Progression. Kun je wat vertellen over jullie band?
LTJ Bukem: “Fabio is samen met Grooverider de godfather van de drum&bass. Zij durfden het eind jaren ’80 aan om een ander geluid te laten horen. Zij draaiden als eersten breakbeat en rave. Later is het geëvolueerd naar drum&bass. Hij heeft mij geïnspireerd om te gaan draaien en produceren. Toen ik hem ontmoette bleken we muzikaal op dezelfde lijn te zitten. We hebben beiden diepe roots in de funk, soul en jazz. We hebben samen de stoute schoenen aangetrokken dit te combineren met drum&bass. Niet zonder succes gelukkig.”

Er staan maar liefst drie MC’s op de line-up. Hoe creëer je een ultieme synergie met een MC?
LTJ Bukem: “Je moet op elkaar zijn ingespeeld en exact dezelfde taal spreken. Daar moet je tijd in steken. Als MC moet je aanvoelen welke plaat de volgende is. Met Conrad ben ik één. Hij is onderdeel van de muziek en weet wanneer hij moet pieken. Dat zelfde heb ik met Moose en Stamina. Ieder heeft een andere invalshoek maar het belangrijkste is dat ze zich in dienst stellen van de muziek. Logical Progression is een apart feest omdat alle drie de MC’s gezamenlijk optreden. Dat maakt het uitdagender maar als ze eenmaal op elkaar zijn ingespeeld dan is het een show van jewelste!!”

Voor het derde jaar achtereen is de Melkweg het toneel voor Logical Progression. Waarom de Melkweg?
LTJ Bukem: “Heel simpel; Melkweg was de eerste club in het buitenland die me boekte. Daarnaast hangt er altijd een unieke en uitbundige sfeer. Dit heeft ook te maken met de stad Amsterdam. Het voelt als een tweede thuis voor mij. Ik hou van de gezelligheid en de toegankelijkheid.”


LTJ Bukem treedt vrijdag 18 mei op tijdens de 17de verjaardag van Logical Progression in de Melkweg. Hij brengt samen met E-Z Rollers, Marky en Fabio de beste old school drum&bass ten gehore. Meer info HIER

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws