De Rotterdamse scene volgens Benny Rodrigues

marcel | 29 november 2012
interviews
Zaterdag draait Benny Rodrigues all nite long tijdens zijn clubavond in de Toffler. Niet toevallig vinden de feesten die de veelzijdige dj organiseert plaats in Rotterdam. Benny Rodrigues is een kind van de Maasstad. Samen met hem blikken we terug op de gloriedagen van de Rotterdamse scene en staan we stil bij het heden. “Alles wat ik heb geleerd over het dj-vak, heb ik te danken aan Nighttown.”

 
De 5 beste Rotterdamse clubs ooit volgens Benny:
 
1. Nighttown
2. Now&Wow
3. Perron
4. Toffler/Catwalk/Bump (De Tunnel)
5. Bed
 
Nighttown komt bij mij zonder twijfel op één. Dit is de club waar ik ben begonnen met uitgaan en draaien. Eind jaren negentig, begin tweeduizend was ik zowel resident van Michel de Hey’s technogerichte ‘Future’-avonden op vrijdag (waar ik laatst een tribute-plaat voor heb gemaakt genaamd ‘The Future’ op Michel’s EC Records), als resident van de housegerichte zaterdagavonden met Ronald Molendijk.
Alles wat ik heb geleerd over het dj-vak, heb ik te danken aan Nighttown. 
 
Aan Now&Wow heb ik als tweewekelijkse resident-dj zoveel mooie ervaringen. Dit was dé club waar ik als 19 jarige jongen mijn landelijke doorbraak beleefde. Net als Nighttown is de Now&Wow (zowel op oude als nieuwe locatie) mij zeer dierbaar. Waar ik in Nighttown vooral de ‘support’-dj was, heb ik met die ervaring de Now&Wow menigmaal muzikaal helemaal naar mijn hand kunnen zetten. Nog wekelijks word ik door allerlei mensen eraan herinnerd hoe mooi die tijd was, maar ik probeer het dan snel weg te wuiven met ‘wat geweest is, is geweest’, maar diep in mijn hart hebben zowel Nighttown als Now&Wow diepe indruk op mij gemaakt.
 


Perron is de Rotterdamse club van nu. Hoewel er in tegenstelling tot de eerdergenoemde clubs geen resident-dj klimaat meer is, houdt Perron wel de kwaliteit hoog door met organisaties te werken die de muziek belangrijker vinden dan plat geld verdienen. En dat werpt zijn vruchten af, aangezien het (jongere) publiek de weg naar de Schiestraat massaal weet te vinden. Het is een echt Rotterdams ‘hol’ die lekker rauw, donker en vies is, afgetopt met Funktion Speakers die je zo het pand uitblazen; heerlijk! Dat is dan ook de reden dat mijn RODnacht-feesten in Perron plaatsvinden. Die tent schreeuwt gewoon TECHNO! Perron is de Rotterdamse schrik in bange dagen.
 
Toffler was vroeger bekend als Catwalk, Bump, Blauwe Vis en noem maar op, maar onder de echte Rotterdammer vooral bekend als ‘De Tunnel’. Toffler is een heerlijk kleine, ondergrondse en gemoedelijke tent, waar je al heel snel in de vibe van een avond komt. Ook hier een frisse doelgroep die muzikaal weet waar ze van houdt, en daar hou ik dan weer van. Waar Perron TECHNO schreeuwt, leent Toffler zich juist voor de wat meer warmere housesounds, hetgeen de reden is dat ik aanstaande zaterdag daar mijn ‘Benny Rodrigues 4U’-feestje hou.
 
Club Bed: nee, ik heb ‘t niet over die ‘zien en gezien’ tent op de Coolsingel, maar over mijn eigen bed waar ik maar al te graag in ga liggen als ik er weer een heftige nacht op heb zitten ;-)
 
De 5 beste Rotterdamse dj’s ooit volgens Benny
 
1) Michel de Hey
2) Ronald Molendijk
3) T!M
4) Chris Rox
5) De nieuwe lichting
 

De eerste keer dat ik oprecht met house en techno in aanraking kwam, was door Michel de Hey’s radioshow Planet E. De eerste keer dat ik een house/technoplaat kocht, was een plaat van Michel’s EC label. En de eerste keer dat ik uitging naar een house/techno clubavond, was Michel’s ‘Future’-avond in Nighttown, dus ja, Michel zal alleen al om die redenen altijd bij mij op nummer één staan.
 
Na Michel kan ik met trots zeggen dat Ronald Molendijk de grootste invloed op mij gehad heeft. Ronald nam mij als zestienjarige jongen aan in de Basic Beat-platenzaak, waar ik op heel veel verschillende vlakken onwijs veel aan heb gehad. Maar nog belangrijker: Ronald leerde me buiten hokjes denken, waar Michel vooral techno-minded was, kleurde Ronald’s regelmatig buiten de lijntjes door de techno van Michel te combineren met de toegankelijkere housesounds and beyond. Mijn muzikale veelzijdigheid heb ik echt aan Ronald te danken!
 


Tim draaide altijd obscure Techno in de Basement van Nighttown op de donderdagse studentenavond, terwijl er boven in de ‘hoofdzaal’ commerciële house werd gedraaid. Door T!M ben ik in aanraking gekomen met de techno die nog veel verder ging dan wat Michel deed; dezelfde soort techno draaien die ik nu onder mijn ROD-pseudoniem draai: hypnotiserende minimale sequences die uitmondde in echt jacking Chicago Acid of emotionele Detroit shit. Jammer dat T!M tegenwoordig niet zo heel actief meer in de scene is, want hij behoort tot de besten.
 
Chris Rox is een verassing, hè? Chris is voornamelijk bekend als de man achter Latin Lovers, waar ik met veel plezier af en toe een exclusieve latin/afro-gerichte set draai. Volgens de critici zijn de afro/latinhouse-feestjes niet goed voor mijn ‘street-cred’, maar wel erg leuk om zo nu en dan te doen. Anyway, wat velen niet weten, is dat Chris ook hele leuke niet te gecompliceerde deephouse  housegerichte setjes draait, waar de groove van afspat. Helaas draait hij dit soort setjes niet heel vaak meer, maar when he does... Echt een aanrader.
 
De nieuwe Rotterdamse garde komt op vijf: jongens als D-Ribeiro, Jorge Spencer, Tenpa, Eigenwijs, Steven P, Khalil, Freek (live) en ga zo maar door. DE TOEKOMST! :)
 
De beste Rotterdamse organisatoren ooit volgens Benny
 
Ted Langebach (MTC / Bimbo / Now&Wow)
Aziz Yagoub (Perron / Toffler)
Chris Rox (Latin Lovers)
Jessin Neijtis (Pkhs)
Ron Matser & Willem Seton (Carera / Lunapark)
Richard van Beusekom / Koos Hanenberg (Maassilo)
Dick Pakkert (Rotown / Vibes)
Karim Soliman (Give Soul / Rotterdam Rave) 
Nico Murse (Sessions) 
Kadir Pelit (Undertone) 


 
De 5 beste Rotterdamse producers ooit volgens Benny
 
1. Speedy J
2. Gert Jan Bijl
3. Alden Tyrell
4. Secret Cinema
5. De nieuwe lichting

 
Speedy J was invloedrijk toen ik begon, en heeft naarmate de jaren vorderen totaal niet aan kracht ingeboet. Je hoort gewoon aan zijn muziek dat het heilige vuur bij hem nog steeds vlamt. Met recht één van de grootste legendes die Rotterdam heeft voortgebracht.
 
Gert Jan Bijl is een man met meer aliassen dan krullen, en hij heeft een hoop krullen kan ik je vertellen. Zijn producties als Gerd, Literon, Sensurreal, Massivemen, Metro Dade en ga zo maar door, hebben mij zo zwaar beïnvloed en geheel terecht beleeft hij zijn (zoveelste) revival met zijn Geeeman en NY Stomp projecten en ik draai ze dan ook allemaal meer dan grijs. Ik weet nu al zeker dat er aanstaande zaterdag minimaal vijf tracks van de beste man in mijn set voorbij gaat komen.


 
2012 was een topjaar voor Alden Tyrell. De van Clone afkomstige super-trooper bevond zich vooral in de italo/disco-ish vibes, maar recentelijk begeeft hij zich steeds meer in house- & technokringen en draai ik zo goed als alles wat hij de afgelopen twee jaar heeft gemaakt.
 
De eerste klappers, waar ik in de jaren negentig op danste, bleken vooral van Jeroen te zijn. Alleen daarom heb ik een eeuwige ‘soft spot’ voor Secret Cinema aka Grooveyard aka Mengz aka Night On Earth aka noem maar op!
 
Op vijf wederom de nieuwe lichting; nieuw jong talent waarvan ik de namen nog niet ga noemen, aangezien ik ze eerst wil tekenen op mijn labels volgen jaar, but they know who they are.
 
De beste Rotterdamse platenzaken ooit volgens Benny
 
ik heb met pijn in mijn hart vele platenzaken op de Nieuwe Binnenweg zien verdwijnen; we noemen Basic Beat, Mid-Town, Triple Vision, Outland, Planet Hotsound, Rythm Import etc.
Elke platenzaak had haar eigen specialisme, maar de sfeer die er vroeger op de Binnenweg hing; oefffff....kippenvel!
De enige overgebleven Rotterdamse platenzaak die er echt nog toe doet, is Clone. En volgens mij zelfs sterker dan ooit. In de winkel staat dan ook behulpzaam en ervaren personeel dat weet waarover ze spreekt. Het aanbod op het uitdagende house & techno is scherp. ‘If you know your music, you know Clone!’Daarnaast een shout-out naar Triphouse en Thatz It, die beiden meer actief zijn in tweedehands pareltjes en dergelijke. En dus zeker voor de nieuwe generatie platenkopers een aanrader om eens lekker ouderwets te gaan diggen.
 
Benny Rodrigues 4U, zaterdag 1 december in Toffler, Rotterdam.
Tickets: 10,- ex fee / Deur: 13,- 


Benny Rodrigues

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws