Terugblik op 2012: Yves Eaux

Jesse | 27 december 2012
interviews

"Ondanks dat er best een hoop gaande was in de wereld heb ik eigenlijk een prima jaar gehad. Leuke gigs, aardige mensen ontmoet en veel muzikale inspiratie opgedaan. Voor 2013 verwacht ik een nog veel grotere opleving van techhouse en techno. Het uitgaanspubliek begint aardig uitgekeken te raken op 'superstar' deejays."Muzikaal hoogtepunt: "Ik heb uiteraard vaker in Amerika gedraaid. Maar na mijn gig in Columbus, Ohio kwamen er mensen naar me toe die echt nog nooit techhouse hadden gehoord of überhaupt op een housefeest waren geweest. Ze waren er helemaal ondersteboven van. Nooit eerder hadden ze de hele avond staan dansen of waren ze in een soort 'trance' geraakt. Dat was een waanzinnige en zeer bevredigende ervaring. Het nam mee mee terug naar de tijd toen het allemaal hier in Nederland begon."

Muzikaal dieptepunt: "Ik hou me niet graag bezig met negatieve dingen. Ik zou eerlijk gezegd ook niet een muzikaal dieptepunt kunnen noemen. Waar ik me wel echt enorm over verbaasd heb is de arrogantie en idioterie van sommige, in dit geval Nederlandse, deejays die mochten openen voor me. Je gaat geen 128 BPM vette mainroom platen staan knallen als het publiek net aan zijn eerste drankje begint. Nederlandse deejays zouden toch echt beter moeten weten. En als je er door een gerenommeerde manager uit de industrie op een vriendelijke wijze op gewezen wordt, dan antwoord je niet 'Dit is nou eenmaal me sound weet je… Ik draai altijd stevig..' Ik denk niet dat deze beste man ooit als 'aanstormend talent' gespot zal gaan worden."

Aanstormend talent gespot?  "Ik ben zeer gecharmeerd van Omar Silba, een Spaanse dj/producer die een zeer sexy sound neerzet. Naast mijn productiemaatjes Ruslan Cross uit Oekraïne en Nick Fay (Macedonië), zou ik 2012 het jaar van Mike Newman (Budapest) willen noemen. Met zijn staat van dienst kun je niet echt spreken van een 'aanstormend talent', maar wat hij allemaal gedaan heeft afgelopen jaar is bizar. Hij releast zo ontzettend veel. En dan ook nog eens allemaal raak! Hij is niet alleen een geweldige producer maar ook een hele goede dj en ook nog eens een gezellige gozer."

Beste feest/ gig van het afgelopen jaar: "Dat was een aaneenschakeling van leuke momenten. Tijdens mijn Russische zomertour werd ik gevraagd om maandelijkse resident te worden in een nog te openen superclub aan de Zwarte Zee. Vervolgens de stijlvolle bruiloft van DJ Mazai en zijn prachtige Dasha in Moskou. Met stretched hummers, speedboaten en heel veel vodka. En mijn gig in Khabarovsk, helemaal in het verre Oosten van Rusland. Vlak bij China en Japan. Ik blijf het bijzonder vinden dat er dan mensen naar je dj-booth komen die je releases kennen."

Voldeed 2012 aan je verwachtingen? "Ondanks dat er best een hoop gaande was in de wereld heb ik eigenlijk een prima jaar gehad. Leuke gigs, aardige mensen ontmoet en veel muzikale inspiratie opgedaan. Mijn levensmotto is dat je niet te veel moet verwachten, want dan kan het al gauw tegenvallen. Zonder in lethargie te vervallen natuurlijk. Wat me wel is opgevallen is dat door de crisis sommige clubs en festivals echt bizar zijn gaan programmeren. Door 'commercieel' te willen gaan, als een soort paniekreactie, vervreemden ze hun eigen publiek en verliezen ze de eigenheid van hun zaak. Daardoor wordt het inwisselbaar en uiteindelijk moeilijker om overeind te blijven. Het zijn juist clubs die een niche bedienen, die een eigen aanhang weten op te bouwen. En dit geldt exact hetzelfde voor deejays."
 
Wat moet er beter in 2013? "Ik begrijp dat deze vraag gesteld wordt in het kader van muziek en de muziekindustrie. Maar ik kan eigenlijk niets noemen. Zeuren over EDM als stroming slaat nergens op. Er zijn mensen die het nou eenmaal mooi vinden. Er zijn mensen die denken dat je dat in een club hoort te draaien. Prima. Gelukkig weten de liefhebbers beter. En mochten de EDM-fans een keer dieper willen gaan dan zijn ze op mijn dansvloer van harte welkom. Alleen geen verzoekjes aanvragen, want daar doe ik sowieso niet aan. Het enige essentiële wat ik kan noemen is een snelle internetverbinding aan boord van vliegtuigen en een 220-stroomvoorziening bij alle stoelen. Dan kunnen we, wanneer we niet in een privéjet vliegen, onze tijd nuttiger besteden dan nu.

Voor 2013 verwacht ik een nog veel grotere opleving van techhouse en techno. Verder verwacht ik dat het uitgaanspubliek, dat nu al aardig uitgekeken begint te raken op de 'superstar' deejays zich meer zal gaan richten op 'nieuwe' namen en deejays zullen weer beoordeeld gaan worden op de muziek die ze draaien. Althans in Europa. In Amerika is het eigenlijk allemaal net begonnen en is men daar sowieso wat sneller onder de indruk van artiesten en celebs. Januari 2013 zal ik op veler verzoek beginnen met een maandelijkse podcast; 'EVOLUTION by Yves Eaux'. Een uur lang techhouse en funky techno dat op een flink aantal stations wereldwijd te horen zal zijn."

Jouw top 10 favoriete tracks van 2012
1. Minilog - 'Ceinto Cincuenta'
2. Rene Amesz & Ruell - 'Work This'
3. Djose Elenko & Tony Carrillo - 'Funky Town'
4. DJ Danila - 'Let It Take' (Belocca Remix)
5. Piatto - 'Chobamba'
6. Mike Newman & Hoxton Whores - 'Every Sound'
7. Daniel Sanchez  - 'Awakenings' (Stefano Noferini Remix)
8. Joris Voorn - 'Goodbye Fly'
9. Phunk Investigation & Christian Cambas - 'Jacknife' (Lexvaz & JJ Mullor Remix)
10. Christian Smith – 'NYC'

www.yveseaux.com
 
(Foto: Adrian Kuipers)

Lees ook de terugblik op 2012 van...
Wouter de Moor
Tjeerd Bijnsdorp (Evotions)
Michel de Hey

Sebastian Bronk
Rocco Veenboer
Mason
Estroe
Jacob van Hage
Warren Fellow
Jesse Voorn
Tettero
Nuno dos Santos
Vince Watson
Steve Rachmad

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws