Interview: Frequencerz

Peter Güldenpfennig | 8 november 2013
interviews


Tekst: Ymke Frijters

Het hardstyle-duo Frequencerz viel onlangs net buiten de DJ Top 100. Niet getreurd, ze blijken nummer 105 te zijn. Een enorme prestatie, vinden ze zelf. Niet gek volgens ons, want ze draaiden het dak eraf op de dikste festivals en feesten, zoals Intents, Bassleader, Hard Bass, Q-Base en Defqon.1.

Van eerste date tot toptracks

Achter Frequencerz zitten Niels Koster en Pepijn Hol, een dynamisch duo dat naast hun toffe platen bekend staat om hun broederlijke samenwerking. Pepijn produceert al jaren en Niels draaide indertijd plaatjes op internetradio. Pepijn zocht iemand die zijn platen kon draaien op internet en voilá, in 2005 vonden ze elkaar – zoals dat vroeger ging – via MSN. In het begin draaiden ze nog voor de 50 euro die ze aan reiskosten kwijt waren. De hobby werd steeds groter en ze leerden het produceren en draaien van elkaar. In 2009 tekende het duo bij Fusion Records. Anderhalf jaar daarna werd hun eerste plaat pas uitgebracht. 'In het begin maakten we platen met de pet op van Fusion. Op een gegeven moment zei de platenmaatschappij dat we die gedachte aan de kant moesten gooien en gewoon een plaat moesten maken in onze eigen stijl.' Dat deden ze (ze noemen het zelf 'commercieel hard') en ze knalden erin met 'Phaser'/'Driver'. De tracks werden meteen al opgepikt door een aantal dj's.

Pepijn: 'Ik ben altijd al met muziek bezig geweest. Ik heb vmbo gedaan en heb daarna een grafische opleiding gevolgd op het mbo. Ik was echter zoveel met mijn muziek bezig, dat ik van school gekickt werd. Met teleurgestelde ouders van dien. Want ja, als ouder zie je je zoon alleen maar in zijn kamer met zijn computer bezig. Gelukkig zijn ze nu enorm trots op wat ik samen met Niels heb bereikt!' Niels daarentegen studeerde commerciële economie en heeft een aantal jaar bij o.a. de Rabobank en Nuon gewerkt. 'Op een gegeven moment ging het gewoon niet meer samen', vertelt hij. 'Ik wist op mijn werk niet meer wat links of rechts was, omdat ik zoveel met Frequencerz bezig was.' In december vorig jaar nam hij de gok en zegde hij zijn baan op. Hij ging van elke dag 'strak in pak' naar fulltime dj en daar heeft hij geen seconde spijt van gehad.

Als Niels on the road is, werkt Pepijn hard aan nieuwe tracks in de studio en vice versa. Beide zorgen ze naast het draaien voor zakelijke dingen, social media en de pr. Een duo zijn heeft zo zijn voordelen: 'We hebben geen manager nodig, dat doen we allemaal zelf. We zijn financieel directeur en technisch directeur', lacht Pepijn.

Beroemd zijn

Dat ze op nummer 105 zouden komen in de dj top100, hadden ze absoluut niet verwacht. 'We voelen ons toch het buitenbeentje omdat we een heel eigen sound hebben. Ons doel was nooit om de 100 te halen, maar volgend jaar gaan we daar toch een beetje voor', zegt Niels voorzichtig.

'Op The Quontinent Festival 2012 merkten we pas echt hoe beroemd we waren geworden. De zaal was compleet leeg toen we aan het opbouwen waren. Voor we opkwamen moesten we een paar minuten laag blijven zodat het publiek ons nog niet zou zien. Toen we begonnen, stond de zaal plotseling van voor tot achteren vol. Die mensen kwamen gewoon speciaal voor ons! Dat geeft zo'n enorme adrenaline-rush', vertelt Niels vol enthousiasme.

Dikke vrienden

Gedurende het interview vliegen de anekdotes ons om de oren. Zo komen we te weten dat Pepijn altijd alles kwijtraakt: zijn telefoon, vliegtickets, usb-sticks... Niels heeft daarom maar besloten dat hij alle belangrijke dingen zelf meeneemt. Pepijn heeft ook wel wat over Niels te vertellen: 'Als Niels dronken is, wil hij nog wel eens gaan stagediven', grinnikt hij. Niels haakt in: 'Dat is het leuke van artiest zijn, je kunt alles maken. Zolang ik niks breek is het toch prima? We hebben een goede verzekering', verklaart hij en de mannen barsten in lachen uit. De twee zijn naast collega's duidelijk ook dikke vrienden. Het samenwerken is voor hen dan ook geen probleem. 'We zijn goed op elkaar ingespeeld. Als ik een plaat wil gaan draaien, heeft Pepijn hem vaak al aangezet', zegt Niels.

De Frequencerz beginnen tijdens een set meestal met wat eigen muziek en daarna draaien ze remixes. Zeker bij festivals als Euphoria is die opbouw cruciaal: 'Onze muziek is namelijk eigenlijk net iets te hard voor dat festival. Pas als het later wordt, gaan we zagen. We willen het publiek soms even wakker maken, dan gooien we er bijvoorbeeld een nummer van Santana tegenaan. Mensen moeten lekker kunnen meeblèren', vinden ze.

Nieuwe B-Freqz onderweg?

Hun samenwerking met B-Front (Bob van der Palen) als afsluiter op Hard Bass bleek een succesformule. Samen vormden ze voor de gelegenheid B-Freqz en ze zetten een geweldige set neer. 'In no-time stroomden de aanvragen voor B-Freqz optredens binnen. Onze tracks passen heel goed bij elkaar. Toch willen we het exclusief houden en hebben we veel boekingen afgewezen, zodat het één groot feest blijft als we bij elkaar zijn', vinden de twee. Samen met B-Front maakten ze tot nu toe drie tracks, waaronder 'Fatality'. Of er nog meer samenwerking aan zit te komen, dat willen we natuurlijk weten. 'Nou, vooruit, dan hebben jullie de primeur: er zit zeer waarschijnlijk een nieuwe B-Freqz-gig aan te komen.' Ze kijken elkaar aan. 'Maar meer gaan we daar nog niet over zeggen', besluiten ze. Sowieso zien ze het in de toekomst zeker zitten om weer de studio in te duiken met B-Front.

Negativiteit

Natuurlijk krijg je naast complimenten ook commentaar en nare opmerkingen als dj, maar comments leest het duo niet. 'Die negativiteit komt van hooguit drie procent van de mensen die onze muziek luisteren. Die mensen hebben vaak niet zoveel beters te doen. Als je een track niks vindt, gewoon skippen', zeggen ze vastbesloten.

Frequencerz_Clublife_2

Where The Freq Are We?

De twee zijn enorm actief op Facebook en verzinnen steeds iets nieuws om hun fans aan te spreken. Zo eindigde laatst hun eerste seizoen van 'Where The Freq Are We?', een Youtube-serie waarin fans hen aan de hand van een paar tips van een onbekende locatie moesten komen ophalen. De eerste paar die Frequencerz hadden gevonden, mochten mee backstage bij het feest van die avond. Dat bleek een geweldig idee. Waar ze de eerste aflevering nog tweeënhalf uur wachtten op een lift, stonden bij de laatste episode binnen vijf minuten veertig man én een limo op ze te wachten. 'We wilden iets terug doen voor de fans en ze wat meer bij ons betrekken. We willen benaderbaar zijn voor het publiek, zodat ze niet houterig tegen ons op kijken ofzo. We staan op feesten ook tussen de mensen van andere optredens te genieten, dat moet gewoon kunnen.'

Toekomst

Het duo ziet zichzelf niet tot hun 65e dj'en, dat is ook niet reëel. Niels: 'Wat me nog wel heel leuk lijkt om te doen, is het maken van game- en filmmuziek. Maar voorlopig gaat de trein die Frequencerz heet zo hard, dat ik al mijn aandacht nodig heb om die bij te houden. Het begint allemaal nog maar net, het is één grote adrenaline-rush.'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws