Party Animals komen na 10 jaar met nieuwe cd

Joni Hendrix | 26 september 2014
interviews


De Party Animals hebben een nieuwe cd, genaamd Greatest Hits & Underground Anthems, uitgebracht. Het was alweer tien jaar geleden toen het laatste album van de Nederlandse gabbergroep verscheen. Op het nieuwe album staan veel klassiekers, maar ook een aantal gloednieuwe nummers, zoals 'Party Hard' en 'This Moment'.

Nog steeds populair

In de jaren ’90 scoorden de Party Animals, bestaande uit vier jongens, de ene na de andere hit met hun happy hardcore muziek. Bekende nummers als ‘Have You Ever Been Mellow’, ‘Aquarius’ en ‘Hava Naquila’ zijn enkele grote hits van de gabbergroep, die te herkennen zijn aan de trainingspakken die ze dragen. Vandaag de dag is hun muziek nog steeds populair. Een nieuwe groep happy hardcore fans lijkt te zijn opgestaan. Daarom besloten producers Jeroen Flamman en Jeff Porter, bekend als Flamman & Abraxas, dat het tijd was voor een nieuwe cd.

Party Animals 01

Juiste moment

Volgens het duo was het slim om nu een nieuwe cd uit te brengen. ‘De jaren ’90 zijn op dit moment weer heel erg populair. In die jaren werden de Party Animals bekend en scoorden ze veel hits. Daarom was het ook niet zo’n gek idee om nu een nieuwe cd uit te brengen. Je kunt wel wachten tot bijvoorbeeld volgend jaar, maar misschien luistert dan iedereen massaal naar muziek uit de jaren ’70. De aandacht voor deze muziek is er nu’, legt Jeroen uit. En volgens Jeff viel alles nu gewoon goed samen, zoals de juiste muziek, record company en goede tijd en moment.

Rechten

Het maken van het album duurde een hele tijd. De twee producers zijn ruim 2,5 jaar bezig geweest om de cd af te krijgen. ‘De rechten van alle nummers waren bij verschillende platenmaatschappijen ondergebracht. Ze deden heel moeilijk en ze wilden niet meewerken. We moesten lang wachten, totdat we alle rechten terug hadden. Dat was begin dit jaar eindelijk een feit’, zegt Jeroen.

Party Animals 06Producers Flamman & Abraxas

Gloednieuwe nummers

Op de cd staan niet alleen oude nummers, maar er staan ook een aantal nieuwe liedjes, zoals 'Party Hard' en 'This Moment', op. Ze werkten onder andere samen met twee goede vrienden van hen, Chris en Joyce. ‘Ze hadden een paar ideetjes voor nummers en die lieten ze aan ons horen. We vonden het zo leuk dat we het graag verder uit wilden werken als Party Animal nummer’, vertelt Jeroen. ‘Veel mensen sturen ons dingen op, maar deze twee hebben ons heel erg verrast en dus besloten we om met ze samen te werken’, vult Jeff aan.

Naast nieuwe nummers staan er ook enkele liedjes op die voor het publiek nog redelijk onbekend zullen zijn. ‘Het laatste album van de Party Animals verscheen in 2004, dat is een hele tijd geleden. Sindsdien hebben we veel nummers gemaakt en in eigen beheer uitgebracht, zonder promotie. Veel mensen kennen deze nummers, zoals 'Wazzup' en 'Bad Boys', nog helemaal niet. Zoveel nummers zijn nieuw voor mensen, dat maakt het ook leuk om een cd uit te brengen, want je wilt niet alleen maar je oude dingen herkauwen. Ook staan er veel remixen op die een goede toevoeging zijn op het album.’Jeff zegt lachend: ‘En bovendien waren we de oude liedjes zat, dus wilden we met iets nieuws komen.’

Dezelfde formule

De Party Animals draaien al bijna 20 jaar mee, hoe doen ze dat toch? ‘We hebben niets veranderd aan de formule’, zegt Jeroen enthousiast. ‘Als je nu kijkt naar de Party Animals zie je misschien andere gezichten, want op het podium staan niet meer dezelfde jongens als toen in de beginjaren. Het gaat geleidelijk, er gaat iemand weg uit de groep en er komt dan weer een nieuwe Party Animal bij. De show blijft hetzelfde, maar soms staat er een nieuwe Animal op het podium.’

De gabbergroep bestaat nu uit Kevin, Patrick, Jan en Martijn. De laatstgenoemde gaat de groep verlaten, maar daar is al een vervanger voor gevonden. ‘Wesley gaat Martijn vervangen. Martijn doet nu nog de grote shows, want hij heeft de routine van het optreden al en Wesley gaat mee met de reguliere optredens. Zo kan hij meegroeien en later met alle shows mee doen’, aldus Jeroen.

Lastig definiëren

Volgens de twee producers zijn de Party Animals lastig te definiëren. ‘Je hebt Jeff en ik, wij zijn de producers en brengen de nummers uit. Maar je hebt ook de opvoerende kant van de Party Animals en dat zijn de vier jongens die de shows verzorgen. Je hoort vaak mensen zeggen: “Ze zijn helemaal niet meer hetzelfde.” Nee, als je naar de jongens kijkt, klopt dat, die wisselen om de zoveel jaren. Als je naar de muzikanten, zangers, producers en technici kijkt, is er helemaal niets veranderd.’

‘Ook horen we vaak mensen zeggen: “Hé, ze zijn helemaal niet meer kaal.” Dat klopt! In de jaren ’90 waren ze kaal, maar dat is nu niet meer. De jongens mogen gewoon zichzelf zijn, het is geen concept. Ze hoeven niet aan een totaal plaatje te voldoen. We gaan ook met de tijd mee en dat is heel belangrijk’, aldus Jeff.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws