Chantal Musquetier over het Amsterdam Music Festival: 'Tiësto stond al langer op mijn lijstje'

Lucas Boon | 20 mei 2015
interviews


Je moet er maar op komen: als een van de grootste dance organisaties ter wereld een persevent organiseren in zo ongeveer de kleinste kroeg midden in het centrum van Amsterdam. ALDA Events deed het. En niet zonder reden trouwens. Waar dance-liefhebbers op het moment van schrijven vooral de pijlen richten op aankomende zomerfestivals, kijkt ALDA graag een paar maanden verder. Naar oktober bijvoorbeeld, wanneer het Amsterdam Dance Event plaatsvindt. In Café Nol ('altijd lol') presenteerde ALDA vanmiddag daarom de eerste namen van het Amsterdam Music Festival 2015.

Concept

In 2013 opgericht en sindsdien een ongekend succes: het Amsterdam Music Festival (AMF). Concept? Simpel, heel veel grote dj’s samen laten komen in de Amsterdam Arena, direct na de bekendmaking van de DJ Top 100, waar ook de kersverse nummer één een set komt draaien. Daarover gesproken, goeie kans dat hij (of zij) al in de huidige line-up staat, waarvan als gezegd vier namen vanmiddag bekend zijn gemaakt. Samen zijn Tiësto, Armin van Buuren, David Guetta en Hardwell namelijk in totaal al ELF keer de nummer één dj van de wereld geworden. Het AMF zet hoog in dus, tijd om eens aan de bar plaats te nemen naast Chantal Musquetier, Marketing Director van ALDA Events, en haar te vragen naar het succes van AMF en de plannen voor de aankomende editie.

'Bedenk maar wat'

‘Ik maak graag mensen blij’, zo opent ze. Dit doel is in ieder geval bereikt bij de redactie van Clublife Magazine, want enthousiast, dat zijn we. Kan Chantal meer vertellen over het concept van Amsterdam Music Festival? ‘Het idee van AMF komt van Allan (Hardenberg, ceo ALDA Events, red.) en Duncan (Stutterheim, ID&T, red.). Ik kreeg twee jaar terug een appje: “Je moet even een design maken met de kernwoorden: groot, Amsterdam, ID&T en ALDA. Bedenk maar wat.”' Na vele brainstormsessies gooide Chantal in juni 2013 de eerste namen naar buiten en ‘er ontstond direct een enorme reuring rondom het AMF’. Vervolgens is het balletje gaan rollen. In 2013 de eerste editie in de RAI, maar al een jaar later pakte de organisatie het groter aan en verhuisde AMF naar de Amsterdam ArenA.

'Kijk om je heen, geniet!'

Amsterdam Dance Event is een evenement dat het voornamelijk moet hebben van de hoofdstedelijke club-cultuur. Waarom is er dan gekozen voor een immense locatie als de Amsterdam Arena? ‘Nou, ADE is ontzettend groot geworden. En dj’s willen meer van zichzelf laten zien, zoveel mogelijk mensen aanspreken. Dat kun je doen in de ArenA. Net zoals in bijvoorbeeld Miami. Wij hebben in samenwerking met ADE op die behoefte antwoord gegeven.’ In september 2013 raakte het evenement, een maand voordat de allereerste editie zou plaatsvinden, uitverkocht. Een succes, zo mogen we wel stellen. ‘Van juli tot oktober 2013 heb ik heel weinig geslapen’, verklaart Chantal lachend.

‘Ik weet nog dat ik toen door de RAI liep en constant dacht: dit moet anders en dat kan beter! Waarop Duncan me vastpakte en zei: “Mens, sta stil. Kijk om je heen, geniet!”’ Het duurde nog eventjes, maar toen om zes uur ’s ochtends Showtek hun set inzette kreeg Chantal dan eindelijk het besef: we hebben iets heel moois neergezet. ‘Dat was zo’n euforisch moment. Stond ik daar met al mijn collega’s, champagne, muziek. Dat zal ik niet snel vergeten.’

cafenol

Line-up

Het Amsterdam Music Festival heeft in korte tijd de nodige veranderingen doorstaan. Nieuwe locatie dus, en sinds dit jaar duurt het evenement niet één maar twee dagen. En dan dus ook deze indrukwekkende line-up. Vertel daar eens over? ‘We zijn er blij mee, maar dit is natuurlijk nog maar een klein deel van het hele programma.’ Na de uitreiking van de DJ Top 100 op vrijdagavond  komt traditiegetrouw de desbetreffende nummer één dj draaien op het AMF. Kans bestaat natuurlijk dat deze al in de huidige line-up staat. ‘De stemming van de DJ Top 100 start op 6 juli en sluit op 14 september. Pas daarna is dus ook onze line-up helemaal compleet en kunnen we een definitieve indeling maken van de vrijdag en zaterdag’, zo legt Chantal uit.

‘Deze line-up tot nu toe is natuurlijk top. Tiësto stond al langer op mijn lijstje. Voor de andere drie jongens geldt hetzelfde, maar Tiësto draait nu eenmaal niet heel vaak in Nederland. Dus daar ben ik extra blij mee. Daarnaast hebben Armin en Tiësto al zeker tien jaar lang niet meer samen op hetzelfde feest gestaan, dat is wel bijzonder.’

André meets Armin

Tot slot: de keuze voor een locatie als Café Nol voor de bekendmaking van AMF’s line-up kunnen we rustig opmerkelijk noemen. Wat was het idee daarachter? ‘Kijk, we konden het wel in de ArenA doen, inclusief bombastisch vuurwerk enzo, maar we wilden het wat intiemer aanpakken. Tegelijkertijd kun je je geen groter contrast voorstellen, tussen Nol en de ArenA. We hebben speciaal bierfiltjes en vlaggetjes van AMF laten maken. Het is ook een beetje een ludieke actie.’ En hoe ervaren de bardames al deze edm liefhebbers in hun knusse kroegje aan de Amsterdamse Westerstraat? ‘We hebben weinig met dance, maar we vinden het wel gezellig hoor! Waarom niet? André meets Armin, zo moet je het zien.’

Het Amsterdam Music Festival 2015 vindt plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober in de Amsterdam Arena. Ga voor meer informatie naar het Facebook-event.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws