Interview: Ducked Ape creëren hun eigen wereld

Peter Güldenpfennig | 24 september 2015
interviews


Sjoerd Huissoon en Tim van Doorne gaan lekker. Samen vormt het duo Ducked Ape. Op 4 september werd het eerste album van het duo gereleased. Follow is niet een verzamel album met alleen maar tracks, maar bevat ook een hele verhaallijn en artwork waar je 'u' tegen zegt. We spraken de mannen over het album, de muziek en de toekomst.

Meer dan een album

Het eerste album van Ducked Ape is voorzien van zowel muziek als een verhaallijn en bijbehorend artwork. Een concept dat we nog niet eerder gezien hebben, waar haalden ze het idee vandaan? 'We wilde eerst een EP maken, een EP wat een verhaal had in ieder geval', trappen de heren af. 'Voor we het wisten hadden we de Ducked Ape creature bedacht en daar wilde we een verhaal omheen schrijven'. De jongens vervolgen: 'Het schrijven van dat verhaal was zo leuk en zo uitgebreid dat we besloten om er een groter geheel van te maken. Dat is supertof geworden omdat het niet alleen muziek is, maar een compleet narratief met bijbehorend beeld'.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan zou je denken. Hoe zijn ze te werk gegaan? Moet de muziek aansluiten op het verhaal of schrijf je het verhaal op de muziek? 'Het begon sowieso met de muziek, we schreven een verhaallijn die bij de muziek paste maar soms was het ook andersom. Dan wilde we een stuk verhaal ondersteunen met nieuwe muziek en dat maakten we dan'. Veel artiesten raken geïnspireerd door andere artiesten, bij de mannen van Ducked Ape zit dat iets anders: 'We raken niet alleen geïnspireerd door andere artiesten of tracks, maar ook door regisseurs van films of auteurs. Dat geeft ons inspiratie om muziek te maken'. Het album is door het verhaal, de artwork en de muziek echt een item geworden, maar Tim en Sjoerd willen nog verder gaan dan dat ze nu al doen. 'Dit willen we vanaf nu doorzetten. Alles wat we nu gaan releasen, daar komt ook een verhaal bij en dus ook artwork van de designer. Zo blijven we elke keer de Ducked Ape wereld uitbouwen'.

Follow-up

Het album Follow werd in delen uitgebracht. Om de paar dagen kwam er een track online. Waarom zo? 'Dat doen we om twee redenen: Omdat het best een lang verhaal is, brengen we het in verschillende episodes uit. De andere reden is omdat we op deze manier elke track extra aandacht kunnen geven. In plaats van dat je één piek hebt wanneer het album online staat en iedereen het volgende week is vergeten, worden ze er nu aan herinnerd dat het album eraan zit te komen'.

Er zijn genoeg artiesten die een album in één keer uitbrengen en waarbij de verkoop wel hard gaat, waarom niet bij Ducked Ape? 'Een grote artiest heeft al een enorme following die op een nieuw album zit te wachten, voor ons dit is pas ons eerste album. We geven elk nummer nu wat extra aandacht omdat we dat goed kunnen gebruiken om onze eigen following op te bouwen'.

Het album is 4 september uitgekomen en de heren zijn acht maanden bezig geweest met de productie. Zijn er momenten geweest dat ze er niet meer uitkwamen? 'Met het verhaal niet zo zeer maar met de muziek wel, al viel dat met dit album nog wel mee. We hadden een concreet beeld van wat we precies wilde en dat maakte het niet heel moeilijk om je aan een bepaalde sfeer te houden'.

Zijn er al plannen voor een nieuw album? 'Na dit album gaan we misschien door met singles en kleine ep's en dan misschien volgend jaar weer een groot album. Voor ons is het belangrijk om het verhaal uit te blijven bouwen met muziek'. Dus dit concept trekken ze ook door met singles? 'Ja, dan wel wat kleinere verhaaltjes natuurlijk maar nog steeds in hetzelfde pad'.

Trots

Wij vinden het album hartstikke tof maar wat zijn de verwachtingen? 'Naar ons idee heeft niemand dit ooit zo gedaan, dus we hebben echt geen idee wat er gaat gebeuren. We hebben wel wat reacties gehad maar het is maar afwachten of ze eerlijk zijn'. Volgens Tim en Sjoerd is dat niet altijd het geval: 'Je hebt heel veel ja-knikkers die snel 'nee' bedoelen. Wij vinden het zelf in ieder geval supervet; goede muziek waar we echt trots op kunnen zijn en dat geldt ook voor het verhaal en het artwork'. Zolang de mannen er zelf achter staan zit het goed toch? 'Wij zijn er van overtuigd dat het goed is, en ook heel benieuwd wat de rest van de wereld er van vindt haha'.

Ducked Ape - PathwayTeamwork

De illustrator heeft een grote bijdrage geleverd aan het album. Hoe zijn ze met z'n drieën te werk gegaan? 'Nou de illustrator heeft gewoon alles gedaan, hij moest voor elke scene iets visualiseren. We gaven hem veel referenties mee, de muziek en het verhaal waren al klaar dus hij had veel dingen waarmee hij aan de slag kon gaan'. Is het de bedoeling dat de illustrator meer meedenkt? 'Ja, nu gaven we hem de opdracht dingen voor ons te doen, dus hij werkte meer voor ons. De volgende keer willen we het echt samen doen, dan is hij echt part of the team'.

Een stap verder

Het album is uniek geworden en een concept wat we nog niet echt vaak gezien hebben, is er een kans dat dit nog verder getrokken gaat worden? Ducked Ape ziet een animatie wel zitten: 'We zijn op zoek naar iemand die voor ons kan en wil animeren zodat we tijdens onze optredens de visuals achter ons hebben van de wereld die we aan het creëren zijn. Denk daarbij aan een optreden van Gorillaz of iets dergelijks.'

Muziek is belangrijk

Als je de muziek van Ducked Ape in een hokje zou stoppen zou je het mogelijk house noemen, maar het is veel meer dan dat volgens de mannen. 'Het is veel meer dan house of deep house ofzo. We denken zo min mogelijke aan genres. We hebben zeker niet in hokjes gedacht bij het maken van dit album, en dat hadden we in het verleden vaak wel, dat hebben we los gelaten. Het blijft dance, dat sowieso, maar welk genre we het zouden moeten geven weten we echt niet.'

Het album is alleen maar digitaal beschikbaar. Zou het niet gaaf zijn als het als LP uit zou komen? 'Ja dat zeker. Het is wel iets wat we in de toekomst ook willen doen, maar we focussen ons nu nog op digitaal, dat is sneller en een stuk goedkoper'. Een LP is dus nog ver weg, maar het is wel iets waar de mannen van dromen. 'Een LP zou heel tof zijn want je kan het artwork er fysiek in kwijt, het hele verhaal ermee vertellen eigenlijk.'

Mix in het verhaal

Ducked Ape remixte in het verleden een aantal nummers. Kunnen we er nu ook een aantal verwachten? 'Ik denk dat we zelf niet meer willen remixen, juist omdat we deze wereld aan het bouwen zijn. Daar willen we aan werken in plaats van het werk van een ander aan te pakken.'

Tim en Sjoerd vinden het wel een leuk idee om de tracks te laten remixen door andere producers. Deze zouden bijvoorbeeld ook een plekje in het verhaal kunnen krijgen toch? 'Dat is misschien wel een leuk idee haha', aldus de mannen van Ducked Ape. 'Ik denk aan een remix als extra pad van een karakter uit de wereld die we gecreëerd hebben. Een extra dimensie en diepgang aan de fictieve wereld en het bijbehorende verhaal'.

Wat nu?

'De komende tijd gaan we ons vooral focussen op dit album', zeggen de jongens wanneer we vragen naar de planning voor de komende tijd. 'We gaan heel veel nieuwe muziek en verhalen schrijven om vervolgens ook weer tracks en ep's uit te brengen, en er ligt al veel nieuw materiaal klaar!' Geen releaseparty voor Follow? 'Nee, we doen het liever supervet dan een beetje vet. Nu we nog helemaal pril zijn begonnen met het concept, willen we niet een zaaltje hebben met alleen onze vrienden. Dan hebben we liever dat het een succes is en we fans uit kunnen nodigen voor, misschien wel, het volgende album'.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws