Chicks behind the decks: Miss Djax

Lucas Boon | 26 december 2015
interviews

Pak de line-up van een gemiddeld festival erbij en je zult zien: minstens 90 procent is gevuld met mannelijke dj’s. Belachelijk eigenlijk, want laten we niet vergeten dat we een hele hoop zeer getalenteerde vrouwelijke dj’s hebben rondlopen – de een soms nog beter dan de ander. Leuk hoor, al die mannen, maar nu wordt het tijd eens de vrouwen in het zonnetje te zetten. Van groentje tot oude rot in het vak en van labeleigenares tot Duitse techno heldin, we spraken ze allemaal!

Miss Djax

Miss Djax, ook wel bekend als ‘The Acid Queen’, is bepaald geen groentje in de scene. Ze is de vrouw achter Djax Records (sinds 1989), waarmee ze de eerste Nederlandse hiphopplaat uitbracht (van 24K, red.) en begin jaren ’90 zelfs nog muziek van onder meer hiphopgroep Osdorp Posse. Ook bracht Djax ons techno, waaronder een ep met remixen van Robert Armani's 'Circus Bells'. Wanneer we vragen naar dj’s waarnaar Djax opkeek kan ze dan ook kort zijn, die waren er niet. 'Ik was zelf een van de eerste vrouwelijke dj's en had geen voorbeeld. We draaiden op dezelfde party’s en waren bevriend. De scene was veel closer dan nu.' Vorig jaar (2014) bestond Djax Records 25 jaar, reden voor een feestje dus: de European Djax It Up Tour! En nu, een jaar later, timmert ze nog steeds lekker aan de weg. Zo komt er naar verwachting dit jaar nog een nieuw album uit (digitaal en op vinyl), samen met een heus Miss Djax comic boek.

Miss Djax & de huidige scene
Hoe kijkt Miss Djax eigenlijk - met al haar ervaring - naar de scene van nu? 'De scene is zeer groot en commercieel geworden in vergelijking met de jaren '90. Ook is de scene veel meer verdeeld dan vroeger.' De dance-scene een 'man's world'? Daar is ze het niet helemaal mee eens. 'Het is nu eenmaal een feit dat er veel meer mannen in de scene werkzaam zijn, maar dat maakt het geen man's world. Vrouwen kunnen net zo goed draaien en produceren als mannen, met het enige verschil dat we flink in de minderheid zijn.' Misverstanden over vrouwelijke dj's zijn er wel, als we Miss Djax daarnaar vragen. 'Dat is dan vooral dat ze geen verstand van muziek zouden hebben en dat ze alleen om hun uiterlijk geboekt worden.'
 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws