Chocolate Puma 'We hebben voor het hele jaar muziek klaarliggen'

Lucas Boon | 20 februari 2016
interviews

Op zaterdag 13 februari stonden de heren van Chocolate Puma ’for an advanced class on their superb productions and how they managed to stay on top of the game all this time’ op Dancefair. Of hoe ze het zelf nuchter omschreven: ’Dan houden we even een praatje.’ Want nuchter, dat moet je ook wel zijn wil je naar de naam Chocolate Puma luisteren. De heren draaien al 25 jaar mee in het wereldje en werken anno 2016 zelfs samen met artiesten als Hardwell en Martin Garrix. De grondleggers van de house wordt het duo genoemd, en daar is dan ook weinig aan overdreven.

Wat is jullie ambitie?

Gaston: ’Om de beste plaat te maken. Om de beste set te draaien. Die volle zalen zijn de kers op de taart.’

René: ’Maar wij maken geen consessies in onze muziek, om maar voor die volle zalen te staan.’

Jullie zijn daar helemaal niet mee bezig?

Gaston: ’Nouja, achter de schermen zijn er een hoop mensen voor ons bezig met dat soort dingen. Ons management, de boekers. Die maken strategische beslissingen. We bemoeien ons er wel tegenaan, maar zijn er niet heel veel mee bezig.’

Belanden jullie producties snel van de studio op de dansvloer? Of moet het eerst perfect afgemixt zijn?

Gaston: ‘Nee hoor, we vinden onze muziek al vrij gauw geschikt om live te draaien.’

René: ’Het is niet zo dat we eerst een demo maken en dan pas gaan afmixen. Een track onstaat omdat dat ene geluid heel goed samengaat met die andere kick. Het is dan leuk om dat diezelfde avond nog te droppen op de dansvloer. En dan kun je wellicht later beslissen om het wat bij te schaven.’

Gaston: ’We gebruiken het live draaien dus ook om te testen. Een track klinkt in de studio natuurlijk anders dan in de club.’

Komt het dan ook weleens voor dat jullie zelf lyrisch zijn over een nieuwe track maar het publiek stil blijft staan?

Gaston: ‘Dat is weleens gebeurd. Dat ligt dan bijvoorbeeld aan de timing. Of dat de plaat niet past bij de avond.’

Je blijft jezelf verrassen dus.

René: ’Ja, maar dat is natuurlijk ook het leuke van muziek maken. Dat je het zelf eigenlijk ook niet weet.’

Maakt dat niet onzeker?

René: ’Nee hoor, dat is alleen maar grappig. Je moet je voorstellen: we doen dit al 25 jaar. Smaak verandert, maar Gaston en ik hebben nagenoeg altijd dezelfde smaak blijven behouden.’

Wat zijn nu eigenlijk de absolute no-go’s?

René: ’Je moet je niet laten verblinden door al die apparatuur. Dat is van secundair belang. Het gaat om je eigen ideeën en creativiteit. Al die glimmende apparatuur is heel vet, maar wij hebben ook gewoon alleen maar een laptop met Logic erop. Meer heb je echt niet nodig.’

Gaston: ’Bescherm je oren. Als je naar een feest gaat, maar ook als je zelf moet draaien.’

Jullie worden de grondleggers van de house genoemd. Wat vinden jullie zelf van die benaming?

Gaston: ’We waren er vroeg bij inderdaad.’

René: ’Maar we waren zeker niet de enigen. Kijk, wij staan nu te openen voor Hardwell en Martin Garrix. In die zin vallen we meer op dan onze collega’s die op hetzelfde moment als wij begonnen maar nu minder actief zijn.’

Gaston: ’Het is natuurlijk gek om zoiets over jezelf te horen. We maken gewoon muziek, maar ik begrijp ook wel dat wij er heel vroeg bij waren. En dat we goeie platen hebben gemaakt. Maar wat ik interessanter vind is dat onze muziek echt iets voor mensen betekend heeft.’

Het is toch ook een mooi compliment?

René: ’Zeker, maar we willen niet alle credits in ons eentje op ons nemen.’

Gaston: ’Daarnaast willen we niet teveel in het verleden blijven hangen.’

Hoe denken jullie dat het komt dat jullie na al die tijd nog steeds relevant zijn?

Gaston: ’We hebben die innerlijke drang. Nog steeds. Ik word iedere ochtend enthousiast wakker omdat ik weer aan het werk mag. Het blijft gewoon leuk.’

Nog studionieuws?

René: ’Jazeker, op Spinnin’ Records komt er een nieuwe plaat aan: ’Listen To The Talk’. Daarnaast komt er werk uit met Firebeatz, HI-LO, Kryder en Tommie Sunshine. En we hebben recent nog met Hardwell in de studio gezeten.’

Gaston: ’Laat ik het zo zeggen: we verkeren in de luxe positie dat we eigenlijk voor het hele jaar al muziek hebben klaarliggen.’

Tot slot, het is jullie ongetwijfeld al ontelbare keren gevraagd. Maar waar komt de naam Chocolate Puma vandaan?

René: ’Die schijnt uit mijn brein te komen. Het dateert uit de tijd dat we meerdere namen hadden. In die tijd werkten we met vinyl, waarvoor we ook onze eigen platenhoezen maakten. ’I Wanne Be You’ wilden we uitbrengen en daarvoor hadden we nog geen naam; daar is Chocolate Puma uitgekomen. Hoe ik dat precies heb bedacht weet ik niet meer, maar laat ik het zo zeggen: ik denk dat ik chocola aan het eten was en Puma sneakers aanhad. Zoiets.’

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws