Frequencerz: ‘Vasthouden aan onze eigen stijl is het beste wat we hebben kunnen doen’

Rick Francissen | 15 november 2016
interviews

Frequencerz

Het jaar is nog niet eens afgelopen en toch durven Pepijn en Niels, beter bekend als Frequencerz, 2016 het beste jaar uit hun carrière te noemen. Optredens op veel festivals waaronder Defqon en Rebirth maakten hier deel van uit, maar het speerpunt is toch wel het uitbrengen van het album Medium Rare. Daarbij staat er ook nog een optreden op Qlimax op de planning, iets wat volgens de heren erg spectaculair gaat worden. Tijd om Frequencerz wat vragen te stellen over dit geweldige jaar.

Yo boys, hoe gaat het? Leuk dat jullie tijd hebben om even met ons te praten. De release van Medium Rare is inmiddels even achter de rug, maar nog even terugkijkend op het afgelopen half jaar. Hoe is deze ontvangen?

Pepijn: “Waanzinnig goed. Eigenlijk ging alles precies zoals gepland, qua merchandise, shows, hostings en marketing. Werkelijk alles verliep perfect.”

Waarom het album zo’n groot succes bleek te zijn is voornamelijk te danken aan de ‘tegendraadse’ houding die de Frequencerz hadden, vertelt Niels. “De scene begon erg vlak te worden. Veel muziek was hetzelfde en werd alleen maar harder en harder. Wij wilden juist terug naar de stijl waarmee wij bekend zijn geworden. Dit was best wel een groot risico en daarom behoorlijk spannend. Je weet natuurlijk nooit hoe dit in de smaak valt.”

Zowel voor de fans als voor Frequencerz bleek Medium Rare echt een verademing te zijn. Gelukkig kan er nog andere en zachtere muziek worden gemaakt, zullen velen hebben gedacht.

Jullie geven aan 2016 als meest succesvolle jaar te zien tot zover. Waarom?

“Het begon een jaar geleden (eigenlijk nog in 2015) met ons eerste optreden op Qlimax. Dit was echt een droom voor ons die werkelijkheid werd. Daarmee startte we 2016 ook behoorlijk goed. We hebben dit jaar ook op Defqon gestaan, wat ook echt genieten was”, vertelt Pepijn.

Ook alle optredens die zijn ontstaan na de albumrelease hebben veel goeds gedaan voor Frequencerz. Met name over Rebirth zijn Niels en Pepijn laaiend enthousiast. Zij leggen uit waarom:

“We hebben een hele hechte groep fans die samen zijn gekomen toen we besloten een actie te starten met de verkoop van T-shirts met de nummers 00 tot en met 99. In totaal werden er echt maar 100 gelimiteerde shirts verkocht (wij hebben allebei 00). De groep die hieruit is voortgekomen noemt zichzelf ‘The Fanatics’ en heeft een echte vriendschap opgebouwd ondanks dat men elkaar vooraf nog niet kende. Er is namelijk een besloten Facebook- en WhatsApp-groep. Wanneer ze bij een optreden van ons zijn, zoeken de fans contact met elkaar en genieten ze met z’n allen van het feest. Op Rebirth gebeurde dit ook. Er waren zo’n 60 van de 100 Fanatics. Het bijzondere was dat zij naast ons op het podium kwamen te staan om te feesten. Dit was echt superbijzonder!”

Dat klinkt als een hele vette en persoonlijke ervaring! De unieke sound en eigenwijze houding in de scene werkt dus erg goed. Hoe zorgen jullie dat deze muziekstijl levend blijft?

Samen met Ran-D, Adaro en B-Front hebben we het label Roughstate. Hierop willen we nieuw talent een kans bieden. We krijgen ontzettend veel demo’s binnen waar heel veel goeds tussen zit.

Er is zelfs zoveel talent dat Frequenrz geen namen wil noemen van opkomende talenten. “Als we dit doen, dan doen we de namen die we niet noemen tekort.”

Hoe gaat het er eigenlijk aan toe bij jullie in de studio en waar zijn jullie mee bezig?

“Op het moment gaat het supergoed. We hebben twee platen klaarliggen waarvan we zeker zijn dat ze het goed gaan doen. Een daarvan is een samenwerking met Bass Chaserz. Deze en een hele speciale openingstrack gaan we draaien op Qlimax”, vertelt Pepijn trots.

Met name over de speciale openingstrack zijn de heren enthousiast. "We waren na een optreden een keer met de mensen van Q-Dance aan het luisteren naar een melodie van ons en dat vonden zij zo vet dat we er mee verder zijn gegaan, maar dan echt speciaal voor Qlimax.“ De track is volgens Niels echt gemaakt voor een show. Verwacht dus een knallende opening!

Qlimax is voor Frequencerz echt een mijlpaal om naartoe te werken. “Het is als het ware de kick-off voor het komende seizoen. We hebben drie tracks ook nog niet kunnen draaien omdat we ze exclusief willen houden voor dat feest.”

De tracks hebben jullie nog nooit gedraaid en toch weten jullie dat ze het goed gaan doen. Hoe kunnen jullie hier zo zeker over zijn?

“Het gevoel wat we bij deze tracks hebben is gewoon goed. Vaak merken we tijdens het produceren al of iets wel of niet gaat werken. Zodra er bijvoorbeeld een relaxte sfeer ontstaat en we veel gaan lachen, dan is dit een teken dat de track waarmee we bezig zijn af moet worden gemaakt. Die doet het daarna dan ook echt goed. Wat we ook wel eens doen is met collega’s facetimen en hen vragen hoe ze denken over wat we hebben gemaakt. Ons gevoel laat ons gelukkig niet vaak in de steek en is wel echt leidend. “

Volgens Pepijn en Niels is er dan ook niets mooiers dan dit specifieke gevoel. Je ziet jezelf als het ware al op het podium staan, wetende dat de track die je zelf hebt gemaakt iedereen omver gaat blazen.

Nog een laatste terugblik op het afgelopen jaar. Welke muziek vinden jullie echt fantastisch?

Niels: “Sowieso vind ik het album van DJ Snake geniaal. Het is echt next level!”

Pepijn: "Eigenlijk alle afgelopen releases van Roughstate haha"

Wat eigen tracks betreft vinden Pepijn en Niels ‘Wolfpack’ en ‘Getting Off’ hoogtepunten. Met name Wolfpack is een zomerhit geworden die ook de hele groep fans samen heeft gebracht.

En nu nog een visie naar de toekomst. Wat is jullie ultieme droom?

“Een X-Qlusive. Waar maakt niet eens uit”, begint Niels. “Ja, een eigen show waarop echt alles vanuit onze visie kan worden ingericht zou wel heel vet zijn. Een eigen festival of show die vervolgens de hele wereld over kan zoals Hardwell met zijn I Am Hardwell-show heeft gedaan. Dat zou super zijn”, vult Pepijn aan. Uiteindelijk is Niels toch wel overtuigd dat als er een dergelijke show is, deze in de Ziggo Dome of het Gelredome zou moeten plaatsvinden. 

Dat is een mooi streven. Veel succes op Qlimax zaterdag en we hopen nog veel van jullie te horen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws