Blasterjaxx: ‘We houden van harde smerige beats‘

Rick Francissen | 11 januari 2017
interviews

Blasterjaxx

Hij is nog maar net bijgekomen van zijn NYE feest in Zweden wanneer we Thom van Blasterjaxx spreken. Het clubfeest is een van de velen die hij de afgelopen periode gedaan heeft, maar die op de jaarwisseling was toch wel erg bijzonder. In totaal gingen er 15 vrienden mee om het jaarlijkse evenement te vieren. Er is echter weinig tijd voor rust zo blijkt wanneer we in gesprek gaan met Thom, want hij en Idir zijn super druk bezig om het komende jaar vorm te geven.

Blasterjaxx als solo act

Op het moment is Thom samen met Idir druk bezig in de studio. Thom geeft aan echter al weer binnen een week naar de VS of Azië te gaan vliegen. Het duo split dan wederom op.

“Dat ik los van Idir optreed en tour is wel wat saaier en eenzamer dan verwacht. Natuurlijk probeer ik er altijd het beste van te maken, maar vooral wanneer een show een beetje tegenvalt is het fijn wanneer je een maatje bij je hebt waardoor het toch allemaal wat leuker wordt. Een groot voordeel is wel dat ik ook in de winterse maanden alsnog op zonnige warme locaties kom”, lacht Thom.

Idir stopte met touren doordat hij zich zowel fysiek als mentaal niet in orde voelde om de levensstijl vol te houden. ‘Nu gaat het hartstikke goed met Idir’, vertelt Thom. Of Idir zich weer eens bij Thom op het podium aan gaat sluiten is volgens hem niet bekend. ‘We hebben het hier nog nooit echt duidelijk over gehad. We zien wel hoe het loopt!”

We gaan weer harder de komende tijd

In de studio van Blasterjaxx wordt hard gewerkt. Er staan al platen klaar tot aan de maand mei dit jaar en nu is het vooral zaak om set’s vorm te geven en bootlegs en edits klaar te maken. Aan de hand van de laatste release ‘No Sleep’ en de remix voor ‘Setting Fires’ van The Chainsmokers is wel weer een opmerkelijke verandering te horen.

No Sleep klinkt weer ouderwets hard. Is het de bedoeling om weer een echte Blasterjaxx klassieker neer te zetten?

“Ja zeker! Naast No Sleep willen we ons in de toekomst sowieso meer gaan richten op de hardere muziek.  We merken namelijk dat er ondanks de dalende populariteit van EDM er nog steeds een enorme vraag naar bigroom house is. Ook andere dj’s kunnen het enorm waarderen wanneer er een goede stevige clubplaat gemaakt wordt. Deze wordt dan door iedereen in hun set verwerkt”, legt Thom uit.

No Sleep is dus een track die tekenend is voor de komende tijd voor Blasterjaxx. Maar waar komt de passie voor die harde muziek vandaan en wat is voor jullie de op dit vlak hetgeen waar jullie het meest trots op zijn tot zover?

“Waar het vandaan komt, geen idee haha! Het is wel lastig om voor onszelf aan te geven waar we het meest tevreden mee zijn. Technisch gezien zijn we door de jaren heen ver vooruit gegaan dus daarom zijn alle oude tracks op dit gebied niet meer te vergelijken met ons huidige werk. Voor het publiek is ‘Snake’ toch wel een echte favoriet. Op de een of andere manier is deze zo herkenbaar en relaxt voor de fans dat ze altijd los gaan als we deze in de set verwerken.”

Ook geeft Thom aan dat ze bezig zijn aan een bijzonder project. “Er zijn een heleboel harde platen die een eigen leven zijn gaan leiden op het internet. Zo zijn er tracks die we niet eens af hebben gemaakt of die we zelfs kwijt waren op onze eigen computer, maar die wel meer dan honderdduizend plays hebben op YouTube video’s. Een aantal van deze tracks gaan we nu afmaken en uitbrengen.”

Met een voorkeur voor harde muziek en verandering in de scene, lijkt het jullie niet iets om ook wat te gaan doen met hardstyle?

“Hardstyle vinden we fantastische muziek. Productie-technisch is het wel echt wat anders. Daarbij vinden we het echt iets te hard om zelf te maken. Een hardstyle plaat zal je echter altijd wel kunnen verwachten in onze sets.”

Een muziekstijl waar de Thom en Idir wel van gecharmeerd zijn is reggaeton. “Veel van onze inspiratie komt toch ook wel uit deze muziekstroming. Het lijkt ons dan ook geweldig om ooit een collab te doen met Daddy Yankee. We hebben al een bootleg  van ‘Gasolina’ voor hem gemaakt die hij super vet vond, maar een samenwerking zou het helemaal afmaken, al verwacht ik eerlijk gezegd niet dat dit snel gaat gebeuren door de verschillende werkwijzen”, aldus Thom.

Vrienden met The Chainsmokers

Dat het contact tussen verschillende dj’s in de scene goed verloopt en tot vriendschappen leidt is geen geheim. Zo hebben ook Thom en Idir van Blasterjaxx goede vriendschappen wat soms ook tot mooie situaties kan leiden, de remix voor ‘Setting Fires’ van The Chainsmokers bijvoorbeeld.

Hoe dit is ontstaan legt Thom als volgt uit. “We vonden de track Setting Fires van The Chainsmokers super vet. Ik appte die gasten daarom even en vroeg ze gelijk of wij er een remix van konden maken. Dit vonden ze ook een goed plan en toen we ons werk lieten horen waren ze super enthousiast! Zo makkelijk kan het gaan.”

Maxximize ‘Het gaat eigenlijk nog beter dan verwacht’

Met het label Maxximize heeft Blasterjaxx een mooie positie verkregen in de bigroom scene. “We merken dat er nog steeds een enorme vraag is naar een bepaalde muziekstijl (bigroom) terwijl door de overwaaiende hype veel producers kiezen om juist een ander kant uit te gaan. Dit is voor ons en Maxximize een prachtige kans.”

Jullie label lijkt het erg goed te doen met al 21 releases achter de rug. Hoe zijn jullie van plan dit vol te houden de komende periode?

“Ja dat klopt! Het gaat eigenlijk nog beter dan verwacht. Om deze succesvolle lijn vol te blijven houden willen we de muziek die we uitbrengen op ons label afwisselend houden, maar wel binnen de passende stijl. De nieuwste track van Dannic en DBSTF ‘Noise’ is hier een goed voorbeeld van. Aan de hoeveelheid demo's die we binnen krijgen zal het in ieder geval niet liggen’, lacht Thom. ‘We moeten echt ons best om alles goed te luisteren. Hierbij letten we bijvoorbeeld op hoe de muziek is afgemixt, in elkaar overloopt en wat voor samples er gebruikt zijn.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws