Interview: DJ Raymundo: 20 jaar in het vak

redactie | 1 juli 2011
interviews

Raymundo, bij zijn moeder bekend als Raymond Patrick Teunisse, is resident dj en programmeur van de Amsterdamse club Escape. Hij staat al sinds 1991 achter de decks en dat wordt gevierd! Sowieso is het feest want zijn wekelijkse clubavond Framebusters vierde onlangs haar 6-jarige bestaan en daarbovenop bestaat Escape in oktober maar liefst 25 jaar.

Tekst: Frank Böhm

Voor wie je nog niet kent, wie is Raymundo?
Een 34 jarige man woonachtig in het pittoreske Zandvoort aan Zee.

Waarom ben jij ooit begonnen met draaien?
Geïnspireerd door de voorliefde van elektronische muziek van mijn vader is het muziekvirus in vroeg stadium ontstaan. Vervolgens ben ik op mijn twaalfde in contact gekomen met gasten die een piratenzender in Zandvoort bestierden. Op veertienjarige leeftijd stond ik voor het eerst achter de knoppen van de lokale omroep (ZFM) die voortkwam uit de piratenzender. In die periode presenteerde ik een dance radioprogramma en kwam zodoende in contact met de nieuwe frisse stroming die house heet.
dj raymundo
Zo leerde ik mensen kennen die de grondleggers van de hedendaagse dance zijn. O.a. Marcello, Zki,Dimitri en Remy. De eerste twee namen zijn erg belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling en platenkeuze als jonge dj. Marcello was dan ook degene die mij voor de eerste keer op 15 jarige leeftijd in de legendarische iT liet draaien. Sindsdien ben ik me volledig op het draaien gaan storten, vanwege het mogen entertainen van mensen op de dansvloer en het delen van de pure emotie die muziek heet.

Hoe ben je later resident en programmeur bij Escape geworden?
Dat is eigenlijk heel apart gegaan. Ik draaide in club Chateau in Zandvoort alwaar ik een succesvolle clubavond had indertijd. Toen de zaak van Jeroen van der Boom (toenmalige eigenaar) werd verkocht om er vervolgens een megaskihut van te maken hield het voor mij op en ben ik via een vriend bij de Kroon, het Amsterdamse grand café van dezelfde eigenaren als Escape, terecht gekomen. Dit was in 2001. Er was echter helemaal niks te beleven in de weekenden en ik pakte de uitdaging met beide handen aan.

Het was wel een enorme omschakeling om van een volle bak dansende mensen naar zittend publiek te moeten switchen. Door te volharden en een muziekaal beeld te schetsen merkte ik dat het steeds drukker werd in de Kroon. Dit proefde naar meer en vervolgens werd de Kroon verbouwd en kwam mijn droom uit: er kwam meer geluid,licht en een dansvloer in de Kroon. Toen ging het hek van de dam; de wekelijkse clubavonden in De Kroon waren een feit die tot op de dag van vandaag zeer goed lopen.

Medio januari 2005 ging Chemistry stoppen in Escape en was er een gat van twee maanden welke door ID&T werd opgevuld. De eigenaren van Escape hebben mij toen het vertrouwen gegeven om een clubavond in eigen beheer  op te starten, et voila Framebusters was geboren!

Dat was een spannende tijd want ik wist niet wat er van konden verwachten. Maar vanuit een 'oer' clubfilsofie die ik volkomen deel met Ton Poppes (eigenaar Escape) en gesterkt door zijn broer Dick Poppes (de andere eigenaar van Escape) kwam de gehoopte voorspelling uit. Een succesvolle avond en filosofie die tot op de dag van vandaag werkt. Vanuit het draaien is automatisch het programmeren van de dj's gekomen. Ik wilde niet van het pad afwijken die we waren in geslagen en daarom ook zelf de regie in de hand houden.
dj raymundo
Dit jaar sta je 20 jaar achter de decks! Hoe ga je dit vieren?

Met twee grote feesten: de eerste in mijn hometown Zandvoort op het strand bij Mango's op 17 juli en het tweede feest is in, hoe kan het ook anders; Escape op 30 juli, dit is een combi van mijn jaarlijkse Birthday Bash en dus mijn 20 jarig dj jubileum. Op beide feesten zal ik groots uitpakken! Ik nodig ook veel bevriende dj’s uit.

Wat vind je van Escape?
De mooiste club van Nederland en misschien wel Europa!

Wat mis jij in het huidige Nederlandse uitgaansleven?
Kwalitatief goede muziek en vernieuwing.

Hoe zorg jij zelf voor vernieuwing en wat zou je graag willen zien voor vernieuwing?
Ik denk dat er wel genoeg vernieuwing is de laatste tijd. Maar zoiets heftigs als de eerste generatie house, nee dat heb ik niet meer meegemaakt. Noem me een sentimentele ouwe lul maar ik hunker vaak terug naar die 'goeie ouwe tijd'. De extravagantie in het uitgangsleven en de nieuwigheid van een totaal nieuwe (dance)muziekstroming dat zou ik wel weer een keer opnieuw mee willen maken!

Stelling: het gaat erom wie je kent, niet wat je kan, als je wilt doorbreken tegenwoordig
Dat sowieso maar ik denk dat dit voor veel beroepen op gaat, in dit wereldje is het inderdaad wel erg belangrijk wie je kent! Daarnaast is marketing net zo belangrijk geworden, wat dat betreft is de dance industrie  erg professioneel geworden, maar 15 a 20 jaar geleden was het wel makkelijker dan nu.

Waar wil je ooit nog eens draaien en waarom?
Pacha Ibiza, de moeder aller disco's... Uitleg niet nodig denk ik haha!

Hoe ga je bereiken daar ooit te draaien?
Doorgaan zoals het nu gaat en erin geloven dat het gebeurt.

En wat is de leukste plek waar je ooit gedraaid hebt?
Op het strand van Eulethra (Bahama's) voor Tommy Hilfiger himself.

Hoe ben je bij een feest van Tommy Hilfiger terecht gekomen dan?
Een goed vriendje van mij kon die klus niet draaien en gaf m door aan mij, daar ben ik hem nog steeds zeer dankbaar voor!

Naast 20 jaar draaien produceer je ook al geruime tijd. Sinds wanneer?
Met grote tussenpauzes sinds 1998 maar eigenlijk de laatste twee jaar echt intensief. Ik zie mezelf als een laatbloeier op dit gebied.
dj raymundo
Met welke set up produceer je?
Ik heb veel geswitched tussen Logic-Cubase-Logic. Sinds een tijdje ben ik volledig over op Apple, de beste keus ooit voor mij. Ik produceer daarom met Logic. O ja,de rest van de set-up: Mackie speakers, Apogee Duet geluidskaart, Mac Book Pro en een berg soft synths sample packs etc.

Met wie werk je graag samen in de studio en waarom?
Ik heb een zeer goede samenwerking met Gabriel & Castellon, supergasten & zeer muzikaal! Momenteel gaat onze single Change als een raket.

En met wie zou je nog wel eens de studio in willen duiken?
Fedde Le Grand.

Produceren of draaien?
Dan maar draaien, daar is het voor mij mee begonnen en daarmee zal het ook eindigen. Ik wil publiek entertainen, er is gewoon niks lekkerder dan vol gas te gaan in je dj booth en mensen een leuke avond bezorgen!

Wat voor tips kan jij beginnende producers geven?
Maak wat je zelf leuk vind en imiteer niet, wees creatief!

Als je een ultiem feest mocht geven met unlimited budget hoe zou t eruit zien?
Ik ben vrij recent op een eilandengroep van Panama geweest. Dat was zo'n magische plek dat ik het daar zou willen geven. Line up? Poeh daar vraag je me wat. In ieder geval vijf areas:
Mainstage met Swedish House Mafia, David Guetta, Erick Morillo, Deadmau5 & Daft Punk (live). Minimal area: Marc Romboy, Jesse Voorn, Sebastian Leger, Einmusik & Eelke Kleijn.
House area: Hardsoul, Dennis Ferrer, Tensnake & Shapeshifters.
Chill out area: Jose Padilla (ex resident Cafe del Mar) & Stephane Pompougnac (resident Hotel Costes).
Houseclassics area: Marcello, Zki, Dimitri & Remy

Eigenlijk zijn er zoveel meer artiesten die op mijn lijstje voorkomen maar dit is een greep van wat er zo snel in mij opkomt..

www.djraymundo.com

Facebook

Twitter

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws