Interview: nachtburgemeester Isis

redactie | 6 mei 2011
interviews

Woensdag 27 april heeft de nachtburgemeester van Amsterdam het onderzoek naar het nachtleven in het gemeentehuis overhandigd aan de burgemeester van Amsterdam. Het onderzoek geeft inzicht in de beleving van de deelnemers aan het Amsterdamse nachtleven.
isis
De nachtburgemeester hoopt dat de lokale politiek de uitkomsten van het nachtrapport meenemen in hun beleid. Het nachtrapport is het resultaat van een samenwerking tussen nachtburgemeester Isis van der Wel en onderzoeksbureau The Choice en is het eerste grootschalige onderzoek op dit gebied.

Interview: Frank Böhm

Ten eerste: van harte met je zoontje! Alles goed gegaan?
Dankjewel, we maken het goed, we zitten nu even in het zonnetje buiten. Hoop dat het ook goed gaat met jou.

Heb je naast je gezin nog wel tijd voor het nachtleven en burgemeesterschap?
Gelukkig word ik omringd door een team van medewerkers, adviseurs en partners. Zonder deze groep mensen zou het niet mogelijk zijn om zo veel werk te verrichten, maar ik neem de functie van nachtburgemeester dermate serieus dat ik zo veel mogelijk tijd besteed aan het nachtburgemeesterschap. Het is erg druk, maar ik ben een harde werker en ik ben dol op de dingen die ik doe, dus het gaat.

isis eberhard

Je zei de vorige keer dat het burgemeesterschap bergen werk en geld kost. Waar heb je allemaal geld aan besteed?
Omdat nachtburgemeester zijn op de manier hoe ik het doe heel veel tijd en energie kost ben ik genoodzaakt om ook mijn bedrijfje Magma in te zetten. Die kosten zijn voor eigen rekening. Er staat niet een symbolisch bedrag of onkostenvergoeding tegenover. Je doet dit omdat je een missie hebt. Zo heb ik inmiddels al wel wat welwillendheid weten te kweken bij de lokale overheid voor wat vooruitstrevende ideeën over de Amsterdamse uitgaanscultuur. Geïnspireerd door festivals als Burning Man, Fusion en Glastonbury, ben ik bezig om zowel binnen als buiten in Amsterdam de speelruimte wat op te rekken voor creatieve uitgaansconcepten. Als we geluk hebben komt er in Amsterdam dit jaar zowel een nieuwe dansvloer annex podium bij alsmede een buiten evenement!

Wat is er uit je nachtmonitor onderzoek gekomen?
Het nachtrapport geeft een kijkje in de belevingswereld van het Amsterdamse uitgaanspubliek. Gemiddeld scoort uitgaan in Amsterdam een 6,6. Is het waar dat het Amsterdamse nachtleven verbleekt bij dat van bijvoorbeeld Berlijn? Welke clubs in Amsterdam zijn het populairst en zijn de Amsterdammers echte nachtbrakers of liggen zij liever op tijd in bed?
isis
Uit het nachtrapport komt naar voren dat homoseksuelen zich tijdens het uitgaan in Amsterdam twee keer zo vaak onveilig voelen als heteroseksuelen. Dit is iets waar absoluut wat mee gedaan moet worden volgens de nachtburgemeester. Een ander belangrijk punt is dat Amsterdam smacht naar een verruiming van de openingstijden. Op dit moment wordt er binnen de gemeente gekeken naar een geschikte vorm hiervoor. Voor meer resultaten is het volledige rapport te bekijken op www.n8burgemeester.nl

Wat gaat er concreet gebeuren met deze uitslag?
Op 27 april heb ik het rapport aan de burgemeester aangeboden. Daarnaast overhandigen we exemplaren aan onder andere de wethouder van Cultuur en Economische Zaken, culturele organisaties en beleidsmakers. De bedoeling is dat men inzicht krijgt in wat er nu daadwerkelijk leeft onder het uitgaanspubliek. Vergeet niet dat het voor het eerst is dat er een dergelijk onderzoek is gehouden.

Hebben de andere nachtburgemeester kandidaten nog content/input geleverd aan het rapport?
Nee, hooguit indirect. We hebben wel geprobeerd om bestaande geruchten te onderzoeken zoals bijvoorbeeld de wens voor verruiming van de openingsuren.

Wat vind je van het idee van de 24uurs vergunningen op bepaalde plekken in Amsterdam?
Dat vind ik een goed idee. Amsterdam is de hoofdstad van ons land, als andere steden het kunnen kan het bij ons ook. Daarnaast is het heel goed voor onze internationale positie.

Tenslotte, hoe vind het op dit moment de nachtelijke scene in Amsterdam en hoe wil je dit veranderen?
Ik zie de nacht van Amsterdam een stuk positiever tegemoet dan een jaar geleden. Naast dat de nacht zelf veel leuke initiatieven voortbrengt begint er vanuit de gemeente nu ook iets te leven : men stelt zich open op en zoekt naar mogelijkheden. ik hoop dat ik met de resultaten van dit onderzoek een laatste zetje vorm in de goede richting!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws