Interview: Kareem Raihani

redactie | 12 november 2010
interviews

Morgen draait deze veelzijdige dj in de BC12 tijdens Tuig, tijd voor een interview!


Tekst: Frank Böhm

Hoelang draai je al?
Met het allereerste kelder feestje meegerekend 18jaar.

Waarom ben je gaan draaien?
Achteraf kan ik zeggen het is een roeping geweest die ik niet kon ontwijken. Ik ben een dj/producer/muzikant, in die volgorde ook. Ik ben hier nu bijna 20 jaar mee bezig en het verveelt nog steeds niet! Hier ben ik goed in, zou ook niet weten wat ik anders had moeten doen... haha.
kareem raihani
Ik wil het publiek vooral een ervaring meegeven die blijft hangen, knallen ja, maar er moet ook melodie zijn.. gevoel, en warmte. Ik ben geen dj waarbij je het nieuwste van nieuwste gaat horen, al ben ik er nog steeds wel snel bij hoor, maar het gaat mij nu meer om de totaal ervaring, ik zoek m’n muziek uit op creativiteit, kwaliteit & passie, en ik draai natuurlijk ook veel eigen producties, dus dat kleurt je set ook lekker.

Was het 18 jaar geleden moeilijk om aan de bak te komen?
Ja, ook toen was het moeilijk, het is pas echt begonnen toen ik vanaf 2000 een residentie had in Club NL. Vier jaar lang elke vrijdag van 20.00 tot 04.00 solo, en drie jaar lang elke zaterdag in de Panama, van 23.00 tot 04.00. Ook solo, tijdens mijn eigen club avond H*RT die ik samen deed met Myra Driessen, nu directeur/programmeur van de Sugar Factory. Vier jaar lang elke week draaien voor een bomvolle club  zet wel zoden aan de dijk, dat stoomt je wel klaar om het grote werk.

En hoelang produceer je al?
12 jaar in totaal maar de eerste 5 jaar tel ik niet echt mee, dat waren meer probeersels, die gek genoeg wel uit zijn gekomen... maar vraag me niet hoe het productioneel in elkaar zat.. haha!

Wat is de reden dat je bent gaan produceren?
In mijn dj sets miste ik steeds meer bepaalde muziek.. die ben ik dan maar zelf gaan maken.

Denk je dat t voor nieuwe dj’s nu makkelijker (met laptop draaien) of juist moeilijker (overkill aan dj’s) is om door te breken?
Op zich is er nu zoveel, dat er ook veel plekken zijn om te draaien, maar om landelijk of zelfs internationaal door te breken, heeft tegenwoordig alleen nog maar met je producties te maken. Aan de ene kant wel jammer want lang niet elke producer is een geboren dj. Blijk je nu ook een goede dj die zowel verrassing als diepgang kan brengen, dan heb je werk.

Wat je als middel gebruikt om je muziek ten gehore te brengen, maakt mij niet zoveel uit, de waarde van vinyl of cds, heb ik gelukkig achter mij gelaten, het gaat om de inhoud niet om de omlijsting.  Sinds de cd is het nu heel makkelijk om snel een eigen track te testen. Ik hou wel van een dikke vette sound, laat dat wel duidelijk zijn, mp3 draai ik liever niet, maar soms ontkom je er niet aan, dan is 320k wel het minimale, lager dan dat, luister ik sowieso niet. Verder zijn ook genoeg programma’s met goede ingebouwde geluidskaarten, die nu ook 24bit kunnen afspelen. Dus digitaal gaan we wel de goede kant op. Al met al, in deze tijd waarin alles te krijgen is, denk ik dat creativiteit, kwaliteit en passie het gene is waarmee je nog kan opvallen. Maak mooie muziek en er is altijd wel ergens iemand die er ontzettend van gaat genieten. Hou vooral vol en... Don’t Believe the Hype!

Wat was de meest bizarre anekdote die je ooit hebt meegemaakt in al die jaren?
Die zijn zo bizar, die ga ik hier niet vertellen... daar zijn te veel bekenden mee gemoeid...haha!

Waar wil je nog eens draaien?
Glastonbury stond jaren lang op m’n verlanglijstje maar die is nu binnen, komend jaar waarschijnlijk voor de derde keer.

Dus iets nieuws:  Sensation White (en dan niet zo’n VIP room maar dan ook gelijk mainstage), Burning Man, Big Chill en Gilles Peterson's World Wide Festival... om maar eens vier totaal uiteenlopende festivals te noemen.

Waar ik erg trost op ben is dat ik inmiddels mn sporen heb verdiend in het dance, jazz, wereld & alternatieve circuit. en daar komen nog steeds alle boekingen uit, dus heel gevarieerd, van 10.000 man die volledig los gaan op Glastonbury Festival tot  een luisterend publiek in het Bim Huis. Motto is wel altijd: uiteindelijk moet er gedanst worden... hoe dan ook.

Wat weten mensen niet van jou?
Dat ik eigenlijk een prins ben van de planeet Cupida, waar liefde, creativiteit, en voorspoed gemeen goed zijn. Ik heb door tijd en ruimte gereisd om hier naar deze mooie planeet te komen omdat wij, Cupidanen weten dat het hier, wel is waar in iets mindere maten, ook gebeurt.

Vandaar dat ook dat er zoveel feesten, festivals en gatherings de laatste jaren bij zijn gekomen, hier op aarde is het motto: we gaan het vieren, en daar nemen we onze tijd voor! En waar iets te vieren is daar wilt een Cupidaan altijd aan meedoen! Trouwens veel proffesionele dj’s hier in Nederland maar ook in het buitenland zijn Cupidanen... nee nee, ik ga geen namen noemen.

Als je een ultiem feest mocht organiseren, met unlimited budget, hoe zou t eruit zien?
Locatie: Pandora (all in, incl. reiskosten en overnachting)
Thema: Ewa
Line up: dj Kareem Raïhani & the Pandora Boem Boem Shakers, special apperrance by Turuk Maktu & The Flying Nawi

Zaterdag 13 november draai je op TUIG! in de BC12, wat verwacht je hier van?
Ik verwacht hier een dolle boel... en daar hou ik van.. :-)

www.myspace.com/kareemraihani

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws