PS interview: Royksopp

redactie | 14 september 2010
interviews

Het heeft even wat langer geduurd dan de bedoeling was, maar nu lijkt het er toch echt op dat Royksopp het nieuwe album Senior af heeft. De titel suggereert al dat het album nauw verwant is aan Junior. Dat is meer gericht op energieke, melodieuze electropop, terwijl Senior een stuk dieper gaat en meer instrumentale tracks bevat. De plaat komt in Nederland uit bij Pias. Svein Berge aan het woord.

 

Tevreden met het nieuwe album?

Svein: “Jazeker. Het klinkt uiteindelijk precies zoals we wilden dat het zou klinken. De instrumentale, kunstzinnige en vertroebelde tegenhanger van Junior.”

royksopp

Het heeft een tijdje geduurd. Wat is er gebeurd?

Svein: “In deze dagen van roering van platenlabels, geloven wij dat het alleen maar eerlijk is om het label de schuld te geven, ik geef ze zelfs de schuld als mijn avondeten niet op tijd geserveerd wordt. Dat terzijde. Het was inderdaad de bedoeling dat Senior eerder uit zou komen, ik geloof dat we eind van de winter van 2009 beloofd hadden, maar vanwege de lange levensduur van Junior hebben we de release toch maar even uitgesteld tot nu.”

Op welke manier is dit een opvolger van Junior?

Svein: “Beide albums zijn belichamingen van wat we zien als Royksopp’s belangrijkste muzikale expressies. Junior staat voor de jeugdige kant, een directe expressie, gedreven door vocals en beats, terwijl senior muzikale is, instrumentaal, atmosferisch en waar alles niet persé is wat het lijkt.”

Jullie treden live op. Is Senior daar wel goed voor, omdat het veel dieper is?

Svein: “Het is lastig materiaal om op het podium te brengen. Dat heeft ook veel te royksoppmaken met de productie, die erg kraut-rock is, met veel nadruk op de little hi-end en veel mid-frequenties. Als je kwaad in de regen staat, op een modderig veld op de derde dag van een festival, dan is Senior niet de muziek die het beste werkt. Alleen dikke kick-drums kunnen je dan nog redden en die staan er maar weinig op Senior.”

Is de dansvloer nog belangrijk voor jullie dan?

Svein: “Ja! Dat is het altijd geweest en zal het altijd zijn. Daar vinden we ook de frisse, nieuwe productie technieken en het is ook een goede plaats om de zorgen die je hebt even te vergeten. Dus ook als we tachtig zijn zullen we nog steeds aan het rocken zijn. In onze rolstoelen. Hey, misschien zal Ketamine zich dan eindelijk nuttig bewijzen.”

Hoe lastig is het om vernieuwend voor jullie zelf te blijven, na al die jaren?

Svein: “We hebben altijd gezegd dat we stoppen met muziek maken als we het niet meer leuk of interessant vinden. En de enige manier waarom we het voor onszelf leuk houden is door het onverwachte te doen en wat risico’s te nemen, zoals we bijvoorbeeld met Senior gedaan hebben. Dus, ja, door onszelf niet te herhalen blijft muziek ons intrigeren en blijft het interessant voor ons. Als je uiteindelijk de hele dag alleen maar vlees eet, dan weet ik bijna zeker dat je op een dag ook even een vis dood voor de verandering. Datzelfde geldt voor muziek.”

Gaan jullie ook toeren met het nieuwe album?

Svein: “Niet in de nabije toekomst, wat naar Royksopp maatstaven betekent niet in dit millennium. Maar we hebben toch wel enkele ideeën, die alleen de goede plek moeten vinden. Misschien met een zittend publiek in een heel kleine zaal. Dat gaan we vast een keer proberen.”

Hoe staan jullie tegenover het remixen van andere artiesten?

Svein: “Bovengemiddeld. We waren enkele jaren geleden overigens actiever bezig met remixen, maar we vinden het nog steeds leuk. Het is erg leuk om met het werk van anderen te kloten. Zeker als het resultaat goed is. De remix moet wel anders zijn dan het origineel en daarin ligt de uitdaging. De essentie van het origineel behouden, maar we wat dingen toevoegen die een andere dimensie aan de track geven.”

royksopp

Is dat belangrijk, zoals het bijvoorbeeld voor veel dj’s is?

Svein: “We willen het allebei. Daarom maken we soms onze eigen edits van andermans tracks, puur voor ons eigen plezier. Wat toevoegen, wat extra EQ en compressie en voila, je favoriete Chris Rea track kan nu gedraaid worden in de clubs.”

Check ook www.royksopp.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws