PS interview: James Holden

redactie | 1 juli 2010
interviews

DJ-Kicks is de bekende compilatie serie van het befaamde label !K7. Met de serie heeft het label al een flink aantal grote namen aan zich weten te binden en James Holden is de volgende in de rij.

james holdenHoe was het om deze compilatie te maken?

James: “Leuk, ondanks het gewicht van de geschiedenis van de serie op mijn schouders.”

Wat vind je van de serie?

James: “Ik had al een paar cd’s. Een maand of drie geleden vroegen ze me of ik het wilde doen en ik had toen een gesprek met Gemma over hoe DJ Kicks een van de weinige compilatie series is die nog steeds bestaansrecht heeft.”

Hoe voelt het om de volgende in de rij te zijn?

James: “Volgens mij zou er geen druk hebben moeten zijn, maar echt, toen ik er mee bezig was, had ik het tegenovergestelde gevoel. De diversiteit van hun verleden gaf me wel weer een vrij gevoel.”

Was je benadering dezelfde als bij je andere mix albums?

James: “Ik voelde me wel vrijer, maar belangrijker is dat de tijd anders is. De laatste mix cd die ik deed was een soort van opsomming van de scene die aan het groeien was en dit is meer een begin, van iets dat uit de as oprijst.”

Kun je een mix als deze vergelijken met je dj-sets?

James: “Mijn dj sets zijn alleen bedoeld om op dat moment gehoord te worden, aangepast op de dynamiek van een club. Mensen die thuis naar opnames van clubs en dj-sets luisteren missen het punt. Er zijn zoveel goede albums waar je veel beter je tijd en geld aan kunt besteden. De enige link die ik zie, is dat ik met de manier waarop ik deze mix opgenomen heb, ook een moment wilde vangen. Er zaten best wat fouten in, maar die hebben we er in gelaten.”

james holden

Je gaf ook een gratis track weg. Was dat pure promo of waarom deed je dat?

James: “Dat was het idee van !K7, het label, dus daar kan ik geen credit voor nemen.”

Zou er meer gratis muziek moeten zijn; zou muziek gratis moeten zijn?

James: “Ik denk dat de beslissing over hoeveel muziek moet kosten altijd bij de mensen moet liggen die de muziek gemaakt hebben. Ik persoonlijk denk dat mijn muziek geld waard is. Het zou niet bestaan als mensen het in het verleden niet gekocht hadden.”

Is het nog wel de moeite waard om muziek te maken, als het zo weinig oplevert?

James: “Ik maak geen muziek voor het geld. Ik maak muziek omdat ik er van houd. Ik denk dat hetzelfde geldt voor de mensen met wie ik werk. Als door de recessie mensen die alleen muziek maken voor het geld moeten stoppen, dan kunnen we dat gezamenlijk vieren. Als de dood van de minimal scene ervoor zorgt dat wat puristen moeten stoppen, dan is dat ook heel goed.”

Waar ben je nu mee bezig?

James: “Ik ben druk aan het touren met het DJ Kicks album, dus daarnaast doe ik weinig op dit moment.”

james holdenWat breng je op dit moment naar de elektronische scene?

James: “Hetzelfde als altijd. Ik probeer alleen dingen uit te brengen waarvan ik denk dat ze interessant zijn en ik kleineer mijn publiek nooit.”

Ben je blij met hoe de dingen in de scene gaan nu of moeten er dingen veranderd worden?

James: “Ik ben nooit blij met de hele scene, maar dat doet er ook helemaal niet toe. Ik maak me alleen druk om de mensen die genieten van wat ik doe. Ik ontmoet ze veel als ik tour en het voelt echt als een privilege om dit te mogen doen. Ik zou nooit de hele wereld naar mijn hand willen zetten, dat zou stom zijn.”

Hoe gaat het met je label Border Community?

James: “We hebben een beetje een soort van pauze gehad, maar we zijn erg opgewonden over wat er dit jaar nog gaat komen. Een briljante ep van Avus, de eerste release van Margot en het debuutalbum van Luke Abbott, dat een heel eigen sound heeft.”

Wil je nog steeds een platform zijn voor nieuw talent?

James: “Ja, natuurlijk. Maar ook een platform waar iedereen bij betrokken kan zijn en zich vrij kan voelen. Zoveel a&r managers proberen hun artiesten een bepaalde richting in te duwen en wij werken precies de andere kant op, want de wereld heeft echt niet nog meer gewone dance muziek nodig.”

james holden

Wat inspireert je op dit moment nog?

James: “Er is toch nog heel veel fantastische muziek op dit moment en we leven in een interessante tijd. De Britse scene is te gek nu, met stijlen als dubstep en mensen vinden artiesten als Caribou en Four Tet goed, die goede dance platen maken, maar vanuit een heel andere hoek komen. Terwijl de meer conservatieve kant van de dance buiten adem geraakt is, is dat interessant om naar te kijken.”

Meer info vind je op www.jamesholden-djkicks.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws