Interview: Flowing

redactie | 21 mei 2010
interviews

Flowing, bestaande uit Floris en Ingy, heeft als thuisbasis in Amsterdam Studio 80 waar het duo zo'n eens per maand draait op feesten als Voidd, 24 hour Party People en WKND. De vrouwelijke helft, Ingy, is dit verkozen tot meest sexy DJ en Flowing was genomineerd voor beste DJ duo bij de Gouden Kabouter Awards. Tijd voor een gesprek over Berlijn, het nachtleven en darkrooms.

Tekst: Frank Böhm
flowing
Voor wie jullie niet kent: wie is Flowing?

“Het was een magisch moment in de Amsterdamse Melkweg, toen een mooi blond meisje een dronken DJ ontmoette. Ze dronken samen vodka, kusten elkaar op de dansvloer en beleefden een wilde nacht... Het meisje was Ingrid en de DJ heette Floris...” Haha, zo staat het in onze bio. En tja, zo was het ook. Vanaf dat moment waren we in de weekenden onafscheidelijk. We ontdekten de toen opkomende minimal scene, met de vele (veelal illegale) feesten en afters, en besloten zelf ook feesten te gaan organiseren. Eerst het illegale Palingkraam (in de kelder van het anti-kraakpand waar ik toen woonde), toen Feiern en Zink op oa. de Stubnitz, en daarna Club Krang.

Floris, die al 8 jaar draait, overtuigde mij om ook te gaan draaien, en na vele uren oefenen en -tig openingssetjes zei hij voor een gig in de U60 in Frankfurt een keer tegen me: “vannacht draaien we samen!” Dat durfde ik eigenlijk niet, maar ik heb toch de stoute schoenen aangetrokken en het ging uiteindelijk best goed! Ook vonden we het super leuk, je hebt bijvoorbeeld wat meer tijd om gek te doen, en belangrijker, het publiek vond het te gek. Vanaf dat moment kregen steeds meer boekingen als het duo Flow & Ingy, en eind 2008 besloten we om verder te gaan als Flowing. Al noemen de meeste Duitsers ons nog steevast Flow und Ingy. Of Inga, die hoor ik ook geregeld!

Verder zijn we ook nog een getrouwd stel: in mei 2008 gaven we elkaar het ja-woord in Odeon met aansluitend een diner en knalfeest in 11 (RIP).
flowing
Hoe, waarom en sinds wanneer zijn jullie in Berlijn terecht gekomen?

Na een aantal jaar Amsterdam, hadden we zin in iets nieuws; een nieuw avontuur. Daarom zijn we deze zomer eerst eens twee maanden hier gaan zitten, als een soort proeftijd. Dat beviel zo goed dat we een woning zijn gaan zoeken, en die hebben we nu sinds afgelopen herfst, in de wijk Friedrichshain.

Het werd voormalig Oost-Berlijn om een aantal redenen. We draaiden al ongeveer net zo vaak in Duitsland als in Nederland, het is de hoofdstad voor onze muziek en we kenden er al veel mensen dus we vielen niet in een sociaal zwart gat. Het is goedkoper dan andere wereldsteden, er wonen heel veel jonge mensen en hoewel men gemiddeld weinig te besteden heeft of misschien wel juist daarom, is men creatief, ondernemend, ruimdenkend, en sexy. Je voelt het al als je hier op straat loopt, het leeft enorm. Wij vinden Berlijn dan ook één van de leukste steden van de wereld op het moment.

Berlijn is ook een stuk minder marginaal dan Amsterdam. Niemand kijk hier ergens van op. Zo hebben bijna alle zelf-repecterende clubs darkrooms, waar je overigens niks van merkt als je ze niet opzoekt, maar ze zijn er wel, en dat vinden de meeste mensen doodnormaal.

Of stel dat je op woensdagnacht wilt dansen op harde techno in een SM club waar het heel normaal is dat er iemand gepijpt wordt op een bankje naast de dansvloer, dan kan dat gewoon. Niet dat we daar zo'n behoefte aan hebben (wij doen dat alleen op donderdag... haha, nee grapje hoor) maar de mogelijkheid is er en dat kunnen wij wel waarderen.
flowing
Is de scene op andere vlakken nog anders dan in Amsterdam?

Het is niet echt een vergelijk. Berlijn is natuurlijk veel groter dan Amsterdam, met ongeveer zes keer zoveel inwoners, maar de scene is nog veel meer dan zes keer zo groot. Er wonen echt enorm veel DJ’s en producers in Berlijn, ook gasten waarvan je nog nooit hebt gehoord maar die hier duizenden fans hebben. Een overeenkomst met Amsterdam is dat iedereen in de scene elkaar kent, en super gezellig met elkaar omgaat. Men is ook heel relaxed en behulpzaam.

Bijna iedere dag kun je uit vele clubs kiezen met alleen maar bekende techno/tech/house namen en allemaal voor een prijs van maximaal 10 euro. Er zijn geen sluitingstijden en het geluid is meestal fantastisch. Berlijn is gewoon de party hoofdstad van de wereld nu. Per weekend komen er gemiddeld tegen de 10.000 mensen uit heel Europa naar Berlijn, puur om te stappen. Wat fantastisch is voor de sfeer in clubs, want als je op vakantie bent, ga je natuurlijk pas echt los!

Naast de bekende clubs zoals Watergate en Berghain met haar Panne-bar (Panorama bar), zijn er ook nog een heleboel bij toeristen minder bekende clubs die eigenlijk nog veel leuker zijn om te bezoeken. Deze boeken net wat minder bekende namen (maar daarom zeker niet minder goed!), zijn goedkoop (een flesje bier bijv. 1,50) en veelal doen ze niet of amper aan promotie, omdat ze niet willen dat hun club commercieel wordt. Sommige mensen hier hebben namelijk echt een aversie tegen het kapitalistische denken. Geld maakt ze niet zoveel uit, als ze maar rond kunnen komen en hun tent kunnen draaien op de manier zoals zij dat willen. Het is ongelofelijk hoeveel clubs er wel niet zijn, zelfs wij ontdekken steeds weer nieuwe dingen.

Ook is het een stuk gekker, in sommige clubs is iedereen bijvoorbeeld altijd verkleed, met de meest waanzinnige thema's. Je kunt jezelf in dit soort tenten echt verliezen, alles om je heen vergeten en 24 uur los gaan. Of gewoon gezellig op zondagochtend gaan, om na een heerlijke nacht slaap een donkere winterzondag weg te dansen.
flowing
Wat is het hoogtepunt van Berlijn tot nu toe?

Pfoe... moet ik er één noemen? We hebben zo enorm veel leuke dingen meegemaakt hier.  Eigenlijk was de afgelopen zomer één groot hoogtepunt. We hebben zoveel fijne mensen leren kennen en zoveel te gekke gigs gehad. Eentje die me wel altijd zal bij blijven is denk ik de gig in Club der Visionaere, waar we om 3 uur 's nachts draaiden. Op maandag nota bene! Maar het was prachtig weer en het was bomvol, iedereen had er enorm veel zin in, en het ging echt he-le-maal los. 

Het ging echt zo los dat we er gewoon om moesten lachen! Iedereen was alleen maar aan het fluiten, joelen, gillen en springen en we hadden zo'n lol met de bezoekers! Je kunt dan ook echt een band met ze ontwikkelen. Oja er waren een paar Nederlanders die na een 1,5 uur ofzo opeens door kregen dat wij ook Nederlanders waren, en die begonnen allemaal "Amsterdam!" enzo te roepen. We hebben toen zelfs nog E Samba van Junior Jack gedraaid, haha... dat wil wel wat zeggen over wat voor avond het was!

Nog dieptepunten?

Hmm, nou we hebben niet echt een dieptepunt meegemaakt, maar als ik dan wat moet noemen: een gig in de buurt van Leipzig waar echt niemand was terwijl er toch een aantal grote namen stonden. We vonden het zo zielig voor de organisator dat we de factuur hebben verscheurd.

Hoe komen jullie aan je boekingen?

Nou, we vallen natuurlijk best op omdat we een man-vrouw duo zijn, best wel een eigen sound hebben en omdat we ook dingen live doen tussendoor zoals meespelen met een mondharmonica met overdrive en toetsen. Dat zien mensen, en dan krijg je hopelijk weer een boeking. Zo mochten we bijvoorbeeld opeens na Richie Hawtin draaien op een open air feest en sloten we een zaal af bij het East Port Festival van stadt - strand - fluss. Te gek natuurlijk!

Daarnaast zitten we bij Closer Berlin een boekingskantoor waar oa DJ Wild en Andre Crom bij zitten. Die geloven erg in ons, maar voor de echt grote boekingen moeten we gewoon nog één of twee goede releases hebben. Daarom zijn we nu echt serieus aan het produceren en dat gaat na een aantal jaar leren en proberen nu eindelijk echt goed. Die releases komen er dan ook binnenkort aan. De eerste EP die uitkomt is The Return of the Bluesman, het vervolg op onze eerste EP. Wederom met zelf gespeelde orgel, piano, en bas.

Komen jullie ooit weer in Amsterdam wonen?

Nou, eigenlijk wonen we nog half in Amsterdam, we hebben er nog erg veel werk. Naast het draaien in clubs maken we namelijk ook veel mixen voor bijvoorbeeld modeshows, en draaien we voor bedrijfsevenementen. Dat doen we met ons bedrijfje Flowing Productions. Uiteraard draaien we dan wel anders dan in de clubs... haha... maar daar hebben we geen moeite mee. We hebben allebei in al die jaren namelijk een gigantische collectie muziek in allerlei genres verzameld.

Heb je tips uit Berlijn voor de nieuwe Amsterdamse nachtburgemeester Isis en haar Raad om onze hoofdstad bruisender te krijgen?

Dat is een moeilijke vraag zeg... Het eerste waar ze denk ik aan moet gaan werken is het verkrijgen van vrije sluitingstijden. Waarom mogen we niet zelf weten wanneer we ergens willen zijn, hoe laat we naar huis gaan, enzovoort. Laat vraag en aanbod dit gewoon regelen. Het is in Berlijn bijvoorbeeld heel normaal om lekker te slapen en op zondagochtend nog te gaan stappen. Het gaat toch nog de heel dag door!

Ook het zero-tolerance beleid doet niks goed. Mensen nemen nu drugs voordat ze naar binnen gaan, en dan alles in één keer, waardoor ze nog veel meer naar de klote gaan dan vroeger. Gelukkig is D66 net een stuk groter geworden in Amsterdam, waardoor we binnenkort hopelijk weer wat meer zelf mogen beslissen!

Het lijkt me ook een goed idee te praten over de types vergunningen. Je mag nu bijvoorbeeld niet een ruimte hebben waarin je eerst een restaurant bent, om vervolgens te transformeren in een club. Debiel natuurlijk, want wat is er nou leuker dan eerst gezellig te eten met een groep vrienden, om vervolgens in dezelfde locatie door te gaan zonder dat je allemaal weer de fiets op moet of een taxi moet scoren.

Daarnaast kan ze er misschien voor zorgen dat het allemaal weer wat creatiever en hedonistischer wordt. Het is allemaal zo enorm braaf geworden in Amsterdam....veel feesten lijken meer op een vrijdagmiddagborrel van een advocatenkantoor dan wat het werkelijk is: een feest! Maar ja, hoe doe je dat... we willen haar in ieder geval veel succes wensen!

Check meer van Flowing op www.myspace.com/flowingdjlive en www.soundcloud.com/flowing

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws