Interview: club Air

redactie | 23 april 2010
interviews

Volgende week donderdag opent de nieuwe nachtclub Air de deuren. Volgens de initiators achter het ambitieuze project moet Air Amsterdam weer terugbrengen op de internationale dancekaart. Partyscene sprak met één van de drie oprichters, Sjoerd Wynia.

Tekst: Frank Böhm

Hoe zijn jullie drie bij elkaar gekomen met het idee een club te starten?
Sander Groet (ex ID&T, red.) liep al een tijd rond met vergevorderde plannen voor het openen van een club. Toen zijn oorspronkelijk beoogde partners toch niet mee wilden doen benaderde hij mij en Niels de Geus. Wij hoefden er vervolgens niet heel lang over na te denken.

Omschrijf Air in 1 zin.
Nieuwe club met internationale allure en een megadik soundsystem met een brede programmering waar voor iedereen wel wat te halen valt.

Er komt veel bij kijken: valt alles tegen of mee?
Het valt me op hoe positief iedereen is over het feit dat we een nieuwe club openen. We hadden van tevoren ook wel verwacht dat het veel werk zou zijn. Er komt inderdaad heel veel bij kijken. Van het ontwerp, alle technische processen, tot het positioneren en marketen van de club, als je het goed wil doen is het heel veel werk. Soms denk ik wel eens: waren we maar een jaar eerder begonnen. Maar dan waren nu misschien nog steeds wel op het zelfde punt geweest, je werkt uiteindelijk ook naar een deadline toe.

air

Hoe groen wordt Air?
We zijn niet echt per definitie een "groene" club. We vinden wel dat we bepaalde verantwoorde keuzes moeten maken. Niet omdat we eco ridders zijn, maar gewoon omdat het tegenwoordig sense maakt. Dus onze toiletten werken met een vacuümsysteem, zoals je dat ook in vliegtuigen ziet. Scheelt zo'n vier Olympische zwembaden met drinkwater per jaar. De vloer bestaat uit gerecycled rubber, we werken met veel LED, dus dat scheelt veel stroom. We schenken Earth water uit de tap. Dat is gefilterd leidingwater waarvan een deel van de opbrengst naar goede doelen gaat. En het scheelt wekelijks een vrachtwagen met statiegeldflesjes die heen en weer moet. En oh ja, we hebben natuurlijk wel groene stroom. 

Heeft de club iets te maken met club Air in Japan?
Nee, dat is toeval.

Vertel eens wat meer over het pasjes systeem dat jullie gaan gebruiken.
Air gaat werken met een betaalkaartsysteem, waarmee je je consumpties kan afrekenen en je locker kan open en dicht doen. Je kan bij binnenkomst zo'n kaart krijgen en er vervolgens tegoed op zetten. Je kan dus niet meer met cash betalen aan de bar en at scheelt zo'n 30% wachttijd.

Hoe gaat Air zich onderscheiden van andere Amsterdamse clubs?
We willen heel erg graag terug naar een "clubgevoel". We hebben bij de inrichting er rekening mee gehouden dat het ook altijd gezellig moet aanvoelen in de club, of er nou 200 of 1000 man aanwezig is. Behalve ons programma is natuurlijk ook ons interieur, dat van de hand van Marcel Wanders is, een absolute eyecatcher. Je ziet ook wel dat de wat serieuzere dance tegenwoordig veel plaatsvindt in de meer kale underground ruimtes. Wij willen dat graag doorbreken.

air

Hoe houden jullie het intiem bij kleinere events?
We hebben de club zo ingericht dat we hem heel makkelijk kleiner kunnen maken door bepaalde gedeeltes niet te gebruiken. Met 300 man kan je al een topfeest hebben bij ons.

Hoe hebben jullie Wanders overgehaald om zijn eerste club te ontwerpen?
Hij was enthousiast over de ruimte en de mensen die erachter zaten. Hij voelt zich ook heel betrokken bij het creatieve leven in Amsterdam en wilde daar op deze manier graag zijn steentje aan bijdragen.

Wat houdt de VIP sectie precies in?
VIP is een woord dat bij ons verboden is, dat suggereert dat iemand belangrijker is dan iemand anders. Je kan bij ons, als verlengstuk van onze service, een tafel boeken waaraan je bediend wordt, net zoals je dat veel in het buitenland ziet, daar is het heel gewoon en echt niet alleen voor de happy few.

Zal er ook eten worden geserveerd?
Wellicht, maar eerst hebben we al onze inspanningen gericht op het opengaan.

Tenslotte: wat willen jullie met Air bereiken in 2010 en ver erna?
Je opent zo'n club natuurlijk niet voor één jaar. Als we over vijf jaar terug kijken en kunnen constateren dat we een wezenlijke bijdrage hebben kunnen maken aan het Amsterdamse nachtleven, zijn we tevreden.

www.air.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws