Interview: Ida Engberg

redactie | 26 februari 2010
interviews

Mix Zweedse techno roots, blond haar, swingende heupen en funky sounds stevig door elkaar, en Ida Engberg rolt uit de houseblender. Morgen, zaterdag 27 februari, staat ze in de Sugar Factory op de Electronation avond van Saturday Factory.

Tekst: Frank Böhm

Hoe is het met je?

Het leven is fantastisch! Er gebeurt een hoop op dit moment, ben ook veel aan het reizen. Wacht nog met smart op de lente en dan is alles helemaal perfect!
Ida Engberg
Hoe ben je, naast muziek, zo gek op paarden geworden?

Toen ik 5 was ben ik begonnen met rijden, was als kind gek op alle dieren. We konden ons alleen geen eigen paard veroorloven, m’n ouders waren ook niet echt fans van paarden en pony’s, maar een jaar terug heb ik mijn eigen paard gekocht waar ik dol op ben!

Heb je wel genoeg tijd voor je paard?

Ik draai voornamelijk in de weekends dus meestal ben ik vrij van maandag tot en met donderdag. Dus dat gaat best goed, heb genoeg vrije tijd voor familie, vrienden en m’n paard.

Je hebt al vaker voor Electronation gedraaid, wat vind je van deze organisatie en het Nederlandse publiek?

Ik heb altijd heel veel lol met Roy en Terry dus heb veel zin in morgenavond! De feesten zijn altijd goed georganiseerd en er komt leuk publiek op af. Het Nederlandse publiek is muzikaal goed onderlegd en ze hebben ook veel keus aan mooie dance events. Het is dan ook één van de leukste landen ter wereld om te draaien. En de Sugar Factory is een fijne, intieme plek. Als ik in Amsterdam zou wonen zou het mijn vaste stek worden denk ik.

Wat voor muziek luister je onderweg?

Van alles: van Fever Ray tot Junior Boys, van Tracy Chapman tot David Bowie. Luister ook vaak naar dj sets van vrienden en andere artiesten. Heb laatst een te gek internet radio station gevonden, Radio Moscow, die lekkere deephouse en minimal draaien. Staat vaak aan op mn I-Phone.

Wat zijn je ultieme 5 platen?

Hier zou ik eigenlijk weken over na moeten denken, maar deze 5 zijn wel heel speciaal voor mij:

Slam - Lifetimes

Moby - Natural Blues

Coldplay - Clocks

The Cure - Lullaby

David Bowie - Sorrow

Wat is je favoriete film?

Ik heb zoveel films gezien op de vluchten naar m’n optredens, dat de keuze groot is. Maar Into The Wild is zeker favoriet. Prachtige film over het leven en liefde voor de natuur.
Ida Engberg
Hoe kwam je in aanraking met electronische muziek?

Mijn oudste zus nam me mee naar Ibiza toen ik 15 was haha! Daar leerde ik de kracht van house kennen, was echt te gek om mee te maken en te zien. Sindsdien ben ik om!

Wat zijn je plannen voor dit jaar?

Op veel feesten en festivals draaien, de Winter Music Conference in Miami, Detroit Electronic Music Festival, een tour door Zuid en Noord Amerika en Australië. Wordt een heel goed jaar denk ik, heb er een goed gevoel over.

Hoe komt het toch dat Zweden zo goed zijn met pop, house, techno, minimal etc?

Ik denk dat Zweden een goede basis vormt voor muzikanten. Van pop tot techno. Veel mensen zijn geïnteresseerd in muziek en als er één doorbreekt dan raken velen geïnspireerd. Dit in combinatie met de lange koude winters zorgt voor een productieve tijd in de studio.

Tenslotte, vertel eens over Kitballs Charity Compilation “It began in Africa” waar je een track voor hebt geleverd?

David West en ik kregen een aanvraag voor een remix, voor het goede doel, en het leek ons een interessant project. We konden uit 15 Afrikaanse kinderkoor liedjes kiezen, waar we een organische remix voor maakten. Al de opbrengsten van dit project gaan naar de kinderkoren, een goede zaak dus.

Saturday Factory

Zaterdag 27 februari

23.00 – 05.00

Sugar Factory, Amsterdam

www.sugarfactory.nl

www.electronation.nl

www.myspace.com/idaengberg

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws