PS interview: Riva Starr

redactie | 18 februari 2010
interviews

Ooit begonnen onder de naam Madox, maar nu maakt hij furore als Riva Starr. Het leven lacht de Italiaanse producer Stefano Miele toe. Zijn laatste single I Was Drunk deed het erg goed en zijn remix van Enjoy Music van Reboot staat hoog in de charts. En nu heeft hij voor het house label Defected een nieuwe mix gemaakt, vol eigen edits en remixen. Miami In The House 10 mixed by Riva Starrkomt uit op 15 maart.  

In hoeverre is Riva Starr anders dan Stefano Miele?

Riva Starr: “Ik denk dat ze niet veel van elkaar verschillen. De Riva Starr sound heeft veel verschillende aspecten. Het is grappig, soms grotesque en soms donker en pompend. Echt een weergave van mijn persoonlijkheid. Ik noem het Riva Starr, omdat de focus ligt op house en dance, maar ik heb ook een Stefano Miele project, waarbij ik me meer richt op wereldmuziek, met dub en hiphop. Ik kan ook niet doen alsof, want de muziek die je in de clubs draait is een afspiegeling van wie je bent.”

riva starr

Waar komt de naam Riva Starr vandaan?

Riva Starr: “Gigi Riva was een beroemde Italiaanse voetballer in de jaren vijftig en hij was een ster. Ik was op zoek naar een naam die makkelijk naar voren zou komen in google en die ook op Myspace en Twitter beschikbaar was. Toen ik Riva Starr googlede was er slechts één resultaat en dat was een meisje die in de oorlog overleden was. Ze was dichteres, maar nu is ze verloren gegaan in de duizenden resultaten die je ziet als je het nu intypt. Shame on me!”

Een van je filosofieën was om je muziek op zoveel mogelijk blogs te krijgen en je mixen naar zoveel mogelijk mensen te sturen. Is dat waar?

Riva Starr: “Ja. Ik denk op dit moment nog steeds dat blogs en het net in het algemeen de meest democratische vorm van promotie zijn. Toen ik begon met Riva Starr dacht ik dat het de snelste manier was om mijn sound overal te verspreiden. Ik ben heel erg aanwezig en doe heel veel tracks. Ik zocht contact met die gasten die de blogs hadden en bouwde een relatie met ze op, door ze nieuwe mixen te sturen en al snel werd het een mond-op-mond ding. Het was niet mijn bedoeling om een soort van blog superster te worden, maar het is goed om naam te maken en om te zien dat een van je tracks meer dan 10.000 keer gedownload is. Dat krijg je niet als je je muziek alleen op Beatport hebt.”

riva starrZou je kunnen zeggen dat internet het belangrijkste onderdeel van je succes tot nu toe is?

Riva Starr: “Bij het opstarten was het essentieel. Het is snel, makkelijk, gratis en wereldwijd.”

Mensen zeggen dat jij de puurste vorm bent van ‘La Mezcla’ in je muziek. Kun je dat uitleggen?

Riva Starr: “La Mezcla betekent de grote mix, dat is mijn stijl. Ik heb altijd geluisterd naar veel muziek en mijn stijl, zowel met Madox en het Stefano Miele project, heeft altijd gedraaid om het vermengen en maken van een cocktail van al mijn invloeden. House is altijd een freestyle genre geweest, daarom heet het ook house, je kunt het in je eigen slaapkamer in je eigen huis maken, je samplet dingen en je wilt er een knallende track van maken.”

Why do brass instruments play such a prominent part in your music?

Riva Starr: “Dat zeg je denk ik omdat I Was Drunk die brass invloeden goed laat horen die ik heb. Ik zie brasss gewoon als het volgende middel en het komt uit mij cultuur, want brass instrumenten worden veel gebruikt in de traditionele Italiaanse muziek. Ik zou niet willen zeggen dat het extreem aanwezig is in mijn muziek, het is gewoon een vorm van muziek die ik leuk vind, op dezelfde manier als dat ik ook gitaar gebruik. Ik vind het erg interessant om echte instrumenten te gebruiken in de elektronische muziek, dat maakt het erg fris.”

Bestaat er zoiets als Balkan house?

Riva Starr: “Er is wel een Balkan Beats scene, maar die is niet heel clubby en meer gericht op de elektronische sound. Maar er is zeker zoiets en ik heb veel mails gekregen van dj’s die zeggen dat ik die scene opnieuw geactiveerd heb met I Was Drunk, maar ik ben geen Balkan beat dj, ik ben een house dj. Er is geen goede Balkan house scene, maar ik ben wel naar een paar goede Balkan beat feesten geweest en daarbij draait het echt om alles te draaien, van Balkan beat tot house, tot Balkan ska en alles wat ook maar brass en gypsy invloeden heeft. Het is erg leuk, maar ik trek een hele avond alleen maar Balkan beats echt niet, dan word ik gek.”

riva starr

Wat kun je vertellen over je Miami mixes voor Defected?

Riva Starr: “ Ik heb mijn best gedaan en gewoon mijn stijl over twee cd’s proberen te verdelen. Eentje staat vol banging house met opgeknipte acapella’s van oude platen, daar zit ik echt middenin nu. En de andere cd is meer georiënteerd op wereldmuziek, met tracks als I Was Drunk en Maria en veel exclusieve tracks die ik van Defected gekregen heb. Het is allemaal erg leuk en dansbaar en ik denk dat mensen er wel van genieten.”

Nog meer spannende dingen in je leven?

Riva Starr: “Ik ben erg druk op dit moment. Ik word binnenkort voor de eerste keer vader en ik draai erg veel over de hele wereld. De compilatie komt er aan in maart en dan ga ik ook van start met mijn eigen label Snatch. Het is een goede tijd voor een label denk ik.”

Beluister hier de mix van Riva Starr op Defected.

Meer info vind je op www.myspace.com/rivastarr.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws