Interview: Isis en haar Nachtraad

redactie | 12 februari 2010
interviews

Wie zwaait er de volgende termijn met de scepter over het Amsterdamse nachtleven? Op 19 februari geven de Amsterdamse nachtburgemeesters Josine Neyman en Kristel Mutsters het stokje over. Deze nacht barst ook de strijd los tussen de vijf  kandidaten. En proberen zij de harten van jury en het publiek voor zich te winnen.

De kanshebbers: Jennifer Hopelezz, Vereniging voor Amsterdamse Nachtcultuur bestaand uit Bas, Tom en Duncan Stutterheim, Isis van der Wel en haar raad, Judith Pijl a.k.a DJ Hepcat, Collectief K.I.S.S. bestaand uit Dimitri Madimin Itamar Gilboa, Waldy Brewster en Phillip Powel en tot slot Nachtcommissie DENDEREND! AMSTERDAM!


Partyscene sprak Isis en haar Nachtraad over haar ambities in de nacht.

Tekst: Frank Böhm

Wat vinden jullie van het huidige nachtleven in Amsterdam?
Het nachtleven is nog nooit zo voorspelbaar geweest. Er is momenteel weinig plaats voor ruigheid, spanning en avontuur. Overdag gebeurt er een hoop interessants op cultureel vlak, maar dit geldt in mindere mate voor de nachtvlinders onder ons. Daarom moeten we de grenzen van onze vrijheid bewaken!

Hoe vinden jullie de huidige Nachtburgemeesters en hun gerealiseerde plannen?
Zover ik uit hun eigen verhaal heb begrepen hadden ze bij aanvang nog niet zo veel plannen en was hun kandidatuur een enigszins spontane actie. Wel is het ze gelukt om een bijzonder festival te realiseren in de nacht. Het zijn volgens mij twee hele leuke en slimme dames, echt een aanwinst voor de stad, maar volgens mij mag het burgemeestersgedeelte van de functie wel wat meer aandacht krijgen, met andere woorden het maatschappelijk bindende element dus.
Isis
Wat zijn in het kort jullie plannen als jullie gekozen worden?
De nachtburgemeester moet zich actief inzetten voor alle wezens in de nacht. Meer transparantie creëren dus en hierdoor een duidelijke verantwoording afleggen aan alle bewoners van de nacht. Daarnaast moet de nachtburgemeester een aanspreekpunt voor iedereen zijn en zou hulpbehoevenden moeten ondersteunen met raad en daad inzake de nacht.

De gemeente kan dan niet achterblijven en zal een speciale afdeling met gespecialiseerde werknemers moeten oprichten voor de nacht. 1 op de 10 Nederlanders werkt 's nachts, in Amsterdam ligt dat aantal hoger en dan hebben we het nog niet eens over de groep mensen die 's nachts leeft. Daar moet meer erkenning voor komen. Door meer ruimte te scheppen voor spontaniteit en flexibiliteit kunnen we talent interesseren om zich weer thuis te gaan voelen in Amsterdam.

Wat zijn volgens jullie de grootste problemen in het Amsterdamse die het snelst aangepakt moeten worden?
Stop de uittocht van de creatieven.

Hoe willen jullie dit bereiken?
Als de rand van de maatschappij afsterft, droogt de kern vanzelf op. Er moet meer ruimte komen voor spontaniteit en flexibiliteit. Ruimte om te experimenteren. Het gat tussen de regels en de realiteit moet gedicht worden. Vrije geesten moeten zich weer thuis gaan voelen in de stad. Zij brengen de vernieuwing. Stilstand is wat dat betreft achteruitgang. Als ik nachtburgemeester word, wil ik begrip bij de overheid kweken voor het belang van het behoud van bewegingsvrijheid. Denk aan het verruimen van de openingstijden, aanpassen van het bestaande vergunningensysteem en het (financieel) ondersteunen van de (nachtelijke) creatieve sector.

Willen jullie de Stubnitz terug laten keren dit jaar en zoja hoe?
De Stubnitz is een mooi voorbeeld van een selffulfilling broedplaats, die de gemeente volgens mij niets hoeft te kosten, er zou zelfs geld aan verdiend kunnen worden. Het zou interessant zijn om te kijken hoe dit soort onafhankelijke cultuurverspreiders een plek kunnen krijgen en behouden.

Waarom moet men op jullie stemmen?
We verdienen een burgemeester die ook buiten de dancescene credits heeft, zowel binnen de nacht als ver daarbuiten, want daar worden de beslissingen genomen. Daarom heb ik ook een raad samengesteld uit mensen die daar symbool voor staan. Ze zijn niet alleen autoriteit binnen hun nachtspecialisme, maar worden serieus genomen door de beslissingnemers. Deze raadsleden hebben reeds hun steun toegezegd: Ellen ten Damme (zangeres), Stanja van Mierlo (Blijburg), Peter Smidt (Buma Cultuur & Noorderslag), August de Loor (Adviesburo Drugs), Def P (Osdorp Posse), Willem de Ridder (kunstpionier en o.a. mede oprichter Paradiso & Melkweg), Roy Avni (Electronation), Margriet Koedooder (Advocaat entertainment zaken).

Ik ben opgevoed met het bewustzijn dat we allemaal gelijkwaardig zijn en dat een burgemeester iemand is die zijn eigen belang wegcijfert voor het algemeen nut. Sinds mijn tienertijd begeef ik me actief op het maatschappelijke vlak. Eerst als deelnemer van het jongerenparlement, later ook als spreker tijdens debatten en Coolpolitics. Politieke ervaring lijkt me dan ook een gewenste kwaliteit voor de nachtburgemeester, wil die op korte termijn resultaten behalen. En ervaring in de nacht: na 20 jaar nachtleven als mens, artiest en ondernemer ben ik klaar om mijn kennis, en niet te vergeten die van de raad, ter beschikking te stellen om de nacht, en alle wezens die daar leven, het respect te geven dat ze verdienen.

Nachtburgemeesterverkiezingen Amsterdam 2010-2012
Datum: 19 februari 2010
Tijd 22.00 – laat (voor 24.00 binnen)
Locatie: Melkweg The Max
Entree: 6 euro
Facebook
Foto: Krijn van Noordwijk

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws