PS interview: ATFC

redactie | 29 december 2009
interviews

ATFC is een toonaangevende naam in de house scene. De dj en producer heeft al een dikke reeks hits op zijn naam staan en nog steeds gaan zijn tracks en remixen als zoete broodjes over de, veelal digitale, toonbank. Al enkele jaren heeft hij onderdak gevonden bij labels als Defected en Toolroom.

atfc

Je hebt veel goed lopende producties gemaakt, maar voor de mensen die je nog niet echt kennen, kun je een paar van je grootste muzikale prestaties noemen?

ATFC: “Ik denk dat mijn grootste prestatie is dat ik er nog steeds ben. In de afgelopen vijftien jaar heb ik veel producers zien gaan en komen en ik vraag me regelmatig af waar zijn nu zijn. Dan realiseer ik me dat ze een gewone baan moeten hebben nu. Daar zou ik aan onderdoor gaan. Ik heb me zoveel mogelijk aan de muzikale veranderingen proberen aan te passen, zonder dat geforceerd te doen. Ik heb in de UK drie top 40 hits gehad en ben twee keer in Top Of The Pops geweest. Ik ben een van de laatsten van een uitstervend ras.”

Wat is de reden dat je niet op de minimal trein gesprongen bent, zoals veel house producers?

ATFC: “House is uiteindelijk een verzamelnaam voor al die verschillende stijlen. Ik kom dan even terug op wat ik net gezegd heb. Ik ben op vele treinwagons gesprongen, alleen niet te voor de hand liggend en altijd binnen de straatjes van de house. Daar ben ik nooit heel ver van af geweken en dan maak je het blijkbaar veel mensen naar de zin. Ik hoop dat de dj’s uit alle kampen op zijn minst één ATFC plaat gedraaid hebben ooit.”

Je bent vrij breed…

ATFC: “Door de jaren heen heb ik aangemodderd met electro, minimal, disco, tribal en deep house, om maar wat te noemen, maar atfcben nooit vol voor een van die stijlen gegaan. Ik geloof dat het moment dat een producer zijn stijl drastisch veranderd, hij niet alleen zijn die hard fans verliest, maar ook geruchten opwekt dat hij andere probeert te imiteren. Het is het beste om verschillende elementen van al die stijlen te pakken en ze met je eigen stijl te combineren. Op die manier maak je echt je eigen geluid en doe je veel meer mensen een plezier, onder wie jezelf.”

Waarom is Londen zo belangrijk als invloed op de rest van de wereld?

ATFC: “Natuurlijk is Londen een grote invloed wereldwijd, op bijna ieder deel van het leven, dus het is slechts logisch dat het muzikaal ook zo is. Het is een van de meest diverse steden, cultureel gezien en de hoofdstad van een van de meest invloedrijke landen ter wereld.”

Is de Londense clubscene nog steeds leidend of heeft die van Berlijn daar een eind aan gemaakt?

ATFC: “Dat is moeilijk te zeggen, omdat ik ook maar weinig in Londen draai. Ik denk dat Fabric en Ministry Of Sound nog steeds wereld leiders zijn. Plaatsen als Berlijn mogen dan bevliegingen als minimal hebben, maar kunnen dat niet vasthouden, puur vanwege de omvang en de culturele diversiteit. Londen is op zijn best als het ideeën van andere steden neemt en ze laat ontkiemen, niet als het zelf met ideeën komt.”

Je hebt veel bijgedragen aan de house scene, de laatste tien jaar. Hoe denk je zelf dat je sound is veranderd?

ATFC: “Mijn sound is langzaam aan wat ruwer geworden, maar dat komt omdat het gedicteerd is door de smaak van de mensen. Uiteindelijk moet ik ook mijn familie te eten kunnen geven en hoewel ik denk dat ik mezelf nooit uitverkocht heb, is het toch mijn werk om zoveel mogelijk mensen aan het dansen te krijgen. Ik was ook altijd erg afhankelijk van samplen, maar dat is tegenwoordig ook moeilijker. Vroeger gebruikte je een sample, liet je 1000 white labels persen en als het een hit was, dan kon je er donder op zeggen dat het de moeite waard was om een sample te clearen. Nu zijn bijna al mijn platen voor honderd procent mijn eigen werk.”

atfc

Is er technisch gezien nog veel veranderd?

ATFC: “Best wel ja. Ik had vroeger een hele dure, akoestisch verantwoorde studio, met dike apparatuur en een speciaal hok om vocalen op te nemen en toen ik naar Spanje verhuisde heb ik mijn hoeveelheid apparatuur behoorlijk verminderd. Alleen een keyboard en een Mac. Als je naar mijn muziek van de laatste twee jaar luistert, dan kun je horen dat ik veel meer plezier heb in de zon.”

Check ook www.myspace.com/thefunkichile.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws