Interview: Tom Ruijg

redactie | 25 december 2009
interviews

Twee jaar geleden begon hij met draaien sindsdien gaat het hard met dit talent. Optredens in Trouw, op Voltt Loves Summer en in Sofia, en lovende reacties op zijn producties en remixes. Hij hem in de gaten in 2010!

Tekst: Frank Böhm

Wie is Tom in 5 woorden
Funky, gedreven, druk, vervelend… en Ruijg natuurlijk ;-)

Vertel eens wat meer over je jeugd, waar hing je uit, hoe kwam je met house in aanraking?
Ik ben in Monnickendam opgegroeid en ging in Amsterdam naar de middelbare school. Op m'n 15de ging ik vooral naar hardcore en hardstyle feesten. In 2005 ging ik voor het eerst naar Awakenings Festival en werd verliefd op techno, dit is doorgegroeid naar house. Mijn eerste contact met house was in de Powerzone waar Eric de Man flink stond te boogieën.

Tom Ruijg @ Sofia

Hoe heb je erna leren draaien en produceren?
Ongeveer twee jaar geleden begon ik met draaien, eerst bij vrienden thuis op hun draaitafels geoefend. Ik heb heel wat nachtelijke sessies gehad bij Tommy Kornuijt (tot ergernis van zijn buren), voordat ik mijn eigen draaitafels kocht. En ik ben nu ongeveer 1,5 jaar bezig met produceren. Het begon met een beetje aanklooien (op de computer van m'n vriendin) totdat ik bij Boris Werner op bezoek was. De eerste paar keek ik gewoon heel goed wat hij deed en ging ik daarna thuis zelf aan de slag... Ik heb daardoor heel veel geleerd, maar er valt nog steeds een hoop te leren.

Je hebt in zeer korte tijd veel bereikt. Heb je tips voor andere dj/producer talenten?
Ik had mazzel dat ik al een tijdje uitging en wat mensen kende toen ik begon met draaien. Enkele weken nadat ik mijn draaitafels had gekocht, werd ik al gevraagd of ik op een feestje wilde draaien. Ik heb deze kans meteen gegrepen en al snel volgde de volgende boeking. Ik kreeg in het begin meestal niet betaald, maar vond het wel erg leuk om voor een publiek te spelen. Je krijgt feedback van het publiek en leert dan zoveel meer dan wanneer je alleen op je kamertje draait. Ik raad beginnende dj's aan om in het begin iedere boeking aan te nemen, hier krijg je wat naamsbekendheid mee en je leert echt veel. Draai wat je zelf leuk vindt en let niet teveel op wat anderen doen. Ik kreeg zelf na niet al te lange tijd een aanbod om bij het Squz Agency te komen. Een boekingsburo vol jonge honden die allemaal lekker aan de weg timmeren.

Beginnende producers raad ik aan om het de eerste paar keer samen met een wat meer ervaren producer te proberen, daar leer je een hoop van. Ik gebruik zelf Ableton, en als je niet weet hoe het programma werkt dan weet je niet waar je moet beginnen, dat zal overigens in bijna elk programma zo zijn.

Welke doelen en plannen heb je voor 2010?
Begin 2010 zal er op BANG BANG! een plaat van mij uitkomen met 5 tracks (waarvan 1 digital only) genaamd Random Spoon EP. Dit is één van de vier platen die van mij gaan uitkomen op BANG BANG! Afgelopen jaar heb ik drie remixen mogen doen voor buitenlandse artiesten (Ali Nasser, Spencer Parker en Mirco Violi), ik hoop dat ik in 2010 nog meer van dit soort kansen krijg! Wat draaien betreft: onlangs had ik mijn eerste buitenlandse gig (Sofia) en dat smaakte zeker naar meer... Mensen gingen compleet uit hun dak, heel dope.

Tom Ruijg

Hoe kwam je aan je gig in Sofia?
Jan van den Boogaard (Tony Boogs) woont inmiddels al twee jaar met zijn vriendin in Sofia en boekt zo nu en dan Amsterdamse artiesten in daar. Zo zijn we deze zomer ook met een hele groep naar Varna geweest. Dit feestje heette Amsterdam goes Sofia, en ik was de Amsterdamse dj :-)

Wat was de belangrijkste beslissing in je leven?
Ik ben vorig jaar gestopt met de opleiding Music Management, omdat ik me meer met muziek bezig wilde houden.  Er zijn genoeg mensen die dit wel naast elkaar kunnen doen, maar voor mij werkte het niet. Nou weet ik niet of dit de belangrijkste beslissing uit mijn leven was maar dit was voor mij zeker wel een grote beslissing, gelukkig heb ik er geen spijt van gehad!

Waar heb je wel spijt van?
Ik heb eigenlijk nergens echt spijt van, ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind haha!

Wat vind je van de dance scene in Amsterdam tegenwoordig?
Wat ik onlangs meemaakte in Sofia dat mis ik hier wel een beetje. De mensen waren alleen maar bezig met de muziek en gingen er volledig voor. Muzikaal gezien: de gevestigde namen hier in Amsterdam gaan allemaal super hard, je hoort iedereen in het buitenland spreken over dé Amsterdamse scene.

Als je een ultiem feest mocht geven (unlimited budget) hoe zou dat eruit gaan zien?
Ik zou al mijn favoriete dj's uitnodigen om te komen draaien: Sneak, Gemini, Terrence Parker, Joeski, Gene Farris, Rick Wade... Maar Gemini schijnt niet echt gezellig te zijn en verder maken alleen Sneak en Rick Wade tegenwoordig nog normale muziek. De locatie: een intiem festival van een week op een tropisch eiland: Guadeloupe.

Wat is je hoogtepunt tot nu toe qua optredens?
Voltt Loves Summer was toch wel het hoogtepunt, het was gewoon heel cool om daar voor zoveel mensen te staan. Maar in Sofia had ik toch wel het meest het gevoel dat ik het publiek kon sturen met wat ik deed, dat voelde wel heel fijn :-)

En je dieptepunt?
Mmmh.. ongeveer anderhalf jaar geleden stond ik in de tweede zaal van de Flexbar in Amsterdam. Destijds draaide ik alleen nog maar met platen, ik heb er denk ik vier gedraaid. Ze sloegen allemaal over, volgens mij stonden de boxen te dicht bij de draaitafels. Toen het publiek me ging uitjoelen ben ik gestopt!

Tenslotte, wat wil je nog meer kwijt?
Thanks aan alle mensen die met tot nu toe hebben gesupport!

www.myspace.com/tomruijg  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws