Interview: Nachtburgemeesters Amsterdam

redactie | 23 december 2009
interviews

Het creatieve collectief "Club Zonder Filter" is vorig jaar in Paradiso verkozen tot de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam. De nachtburgemeester moet het avond -en nachtleven in de stad nieuwe impulsen geven.

Club Zonder Filter is opgericht en wordt gerund door twee dames: Josine Neyman en Kristel Mutsters. Zie ook het interview van vorig jaar. De nieuwe verkiezingen komen eraan, dus Partyscene vond het, zo op de rand van 2009, tijd voor een update. Een gesprek over regelgeving, creativiteit, de Stubnitz en Nuit Blanche.

Tekst: Frank Böhm

Hoe staat het Amsterdamse nachtleven ervoor vinden jullie?
Deze vraag kun je op twee manieren interpreteren:

Waar wij heel blij van worden is dat we merken dat het publiek veel kritischer aan het worden is waar ze hun vrijdag- en zaterdagnachten door willen brengen. Het boeken van een grote dj naam is niet meer de garantie op volle zalen. Zo worden organisaties & venues gedwongen worden tot het steken van meer creativiteit en liefde in de nachten en zo krijgen kunstenaars en andere creatievelingen meer de ruimte. Ook obscure klein dj's die nooit heel groot zullen worden maar wel heel erg leuk draaien, krijgen hierdoor vaker kansen om te draaien en het publiek op te voeden met goede (of juist heel slechte) muziek!  Wij zijn sowieso fan van onofficiële feestjes met crappy geluidssysteem en goedkope drank.

Maar daarnaast is er ook de regelgeving die het voor de horeca ontzettend moeilijk maakt om te blijven functioneren en daarnaast ook nog eens creatief en vernieuwend te werk te gaan. Wij zouden graag zien dat het weer mogelijk wordt voor nachthoreca om een eigen identiteit neer te zetten. Te veel clubs zijn al tijdje meer een verhuurschuur.
Nachtburgemeesters Amsterdam Josine en Kristel
Hoe kunnen ze dit het beste doen volgens jullie? Als ze zelf niet creatief zijn of er geen tijd voor hebben wegens de regels naleven, dan kunnen ze toch juist externe organisaties inhuren die wel creatief zijn?
Dat is nou precies het probleem dat er nu is. Wanneer externe promotors hun interesse verliezen en een nieuwe locatie interessanter vinden zit een club gelijk met een gat. Het begint er ook wel op te lijken. Nieuwe clubs zijn altijd het interessantste, dat duurt een jaartje met geluk wat langer en daarna gaat het snel bergafwaarts en moeten ze zichzelf in de uitverkoop gooien! Daarnaast is het voor een externe persoon moeilijk om een gevoel neer te zetten in een feest als er de avond daarna weer iets totaal tegenovergestelds wordt gepositioneerd. En hoe goed is het als je naar een club kan, ongeacht welke avond, en dat je altijd weet dat het op prijs wordt gesteld dat je er netjes uitziet om maar wat te noemen. Amsterdam is toch groot genoeg om dit soort plekken te herbergen!

Noem eens voorbeelden van regelgeving welke de creativiteit tegenhouden?
Nou dit is een puntje waar wij ook met de gemeente over hebben gehad. Het is vaak heel onduidelijk wat wel of niet mag, je mag een dj neerzetten, maar er mag niet gedanst worden, één klagende buur die alles in de war kan schoppen, ook al vindt de rest van de buurt het super leuk! De huren zijn heel hoog waardoor er veel geld verdiend moet worden en dat zorgt vaak weer voor weinig ruimte voor creativiteit.

Zijn er meer van die regels die jullie liever zien verdwijnen?

Zoveel. Maar niet perse verdwijnen maar meer versoepelen van sommige regels! En dat dit vervolgens zorgt voor een spannender en gevarieerder nachtleven op alle fronten!  Meer flexibiliteit voor clubs en locaties. Ander eten dat verkocht mag worden op straat in de nacht. Leuke plekken met goed eten waar je terecht kan na het stappen, clubs waar je ‘s nachts tussen het stappen door naar de film kan, meer live muziek op straat…  er is zoveel!

Wat vinden jullie van het Stubnitz debacle van dit jaar?
Aan ieder verhaal zit twee kanten. Om te beginnen is het natuurlijk erg hoe dit in zo'n kleine stad als Amsterdam zo uit de hand kan lopen. De politiek had sneller kunnen schakelen.  Anderzijds zijn er zaken die je gewoon op orde moet hebben, de basics zeg maar. En als je daar maar niet in lijkt te slagen, zijn daar consequenties aan verbonden. Het zou ook oneerlijk zijn naar andere organisaties toe als er een oneerlijke situatie ontstaat. Het moet niet uitlopen op een situatie waarin partijen zachter behandeld of voorgetrokken worden. Wat jammer is, is dat de gemeente geen reactie kan geven op dit soort situaties geeft in de media.  Hierdoor ontstaat er veel onbegrip en lijkt het alsof er of niks mee gedaan wordt.

Wat vinden jullie ervan dat de stadsdelen allemaal andere regels hanteren?
Heel onpraktisch, in de ideale situatie zouden alle regels overal hetzelfde zijn. Al is het natuurlijk wel weer interessant als op plekken waar men graag een actiever creatief klimaat (dus ook nachtleven) wil, regels versoepeld zijn zodat er meer mogelijkheden ontstaan. Maar als het over kleine zaken gaat die voor een buitenstaander heel onbenullig lijken moet dat gewoon in een keer doorgetrokken worden, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Dat is ook iets waar we het al eens met  de gemeente over hebben gehad. Er worden al wat stadsdelen samengevoegd in west natuurlijk. Het zou al heel erg helpen als de personen met dezelfde positie (in dit geval nacht, horeca en evenementen) intensiever met elkaar zouden communiceren.
Nachtburgemeesters Amsterdam Josine en Kristel
Wat vinden jullie van AiLoveAmsterdam, dat het gelukt is dat je weer staand mag drinken op terrassen?       
We zijn blij dat we weer staand mogen drinken. Doen we zelf ook het liefst. Wel zijn we benieuwd wat AiLoveAmsterdam op de agenda heeft staan. De manifestatie op de Noordermarkt heeft bewezen dat ze veel mensen op de been krijgen. Het maken van een statement is erg belangrijk maar we merken wel dat alle toekijkende partijen nu ook duidelijke standpunten verwachten. De discussie opengooien is altijd goed maar met alleen schoppen bereik je uiteindelijk alleen maar meer afstand tussen regelmakers en de mensen die daarmee moeten dealen. Wij hopen dat ze zich ook kandidaat stellen voor nachtburgemeesterschap, dan kunnen ze ook daadwerkelijk acties omzetten in daden waar iedereen beter van wordt.

Wat is er tot nu toe bereikt door jullie en wat zijn jullie plannen nog de komende tijd?        
Toen we begonnen hadden we allerlei ideeën en plannen, een aantal van deze zijn totaal niet van de grond gekomen. Het was een veelbewogen zware tijd die we ook eens vervloekt hebben, maar het was ook heel bijzonder en leerzaam. Niet zo glamourous als we gehoopt hadden, al hebben we daar ook zelf voor gekozen. We zijn uiteindelijk toch meer doeners en werkpaarden en deden het niet om een bepaalde glamour positie te behalen. Al redelijk snel hadden we door dat wij, wilden we echt iets bereiken, iets moesten neerzetten dat als voorbeeld of blauwdruk kon fungeren.

We hadden bepaalde doelen en ambities. Nuit Blanche kwam op ons pad en dat leek perfect samen te gaan met wat wij wilden. Een festival dat de weg verder moet vrij maken voor horeca, vernieuwende projecten en creativiteit in Amsterdam. Nuit Blanche vraagt best om een stukje flexibiliteit van de gemeente omtrent regelgeving. Ons idee: door de gemeente een voorbeeld te geven met ons festival meer flexibiliteit te creëren voor andere partijen die de rest van het jaar met afwijkende voorstellen komen. Of andersom: als moment overkoepeling dienen voor die uitzonderingen in de nacht.

In dit project  hebben we echt gestort zonder van te voren te weten waar we aan begonnen. Veel te groots, te ambitieus en nog steeds wel gemoeid met regelgeving. Het nachtburgemeesterschap heeft hierbij wel geholpen bij deuren die open gingen.  Maar het is niet een naam waar je gewoon mee kan strooien.  Onze plannen moesten net zo goed zijn als die van ieder ander die iets voor mekaar krijgt in deze stad. Maar als je echt wil, lukt het!

Jullie zijn nu dus druk met de organisatie van het nachtfestival Nuit Blanche. De pre editie is al geweest, vertel eens wat meer hierover.
Met Nuit Blanche willen we een kader schetsen voor één nacht per jaar waar creatieve projecten mogelijk zijn die anders door regelgeving en dergelijke ontzettend moeilijk te realiseren zijn. De invulling van deze nacht laten we over aan de stad, ideeën en projecten kunnen aangedragen worden en wij gaan in samenwerking met de geselecteerde projecten bekijken hoe deze mogelijk gemaakt kunnen worden! We zijn nu bezig met het zetten van een stevige fundering voor de komende jaren. Want dit festival wordt doorgezet na ons ambtschap. Op 19 juni 2010 staat de eerste officiële editie gepland, zo'n 8 locaties en een programmering van zo'n 12 creatieve projecten die het hele jaar doorlopen! Voor meer info zie www.nuitblancheamsterdam.nl

De nieuwe verkiezingen komen er alweer aan.
Ja, de nieuwe Nachtburgemeester verkiezingen! We verwachten dat het een hot topic wordt komend jaar. Laat mensen maar met hun 'politieke' ambities doorkomen. We streven naar een kandidatenlijst uit verschillende hoeken. Er zijn zoveel mensen die een belang hebben in de nacht. Het is zo belangrijk dat uit verschillende hoeken wel iemand zou moeten kunnen opstaan. De verkiezingen vinden plaats vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ons doel is dus ook de politici on stage te krijgen en hen te laten participeren in een quiz en te achterhalen hoeveel ze echt weten van de nacht.

www.clubzonderfilter.nl

http://zonderfilter.blogspot.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws