Interview: finalisten Haarlemse DJ Contest

redactie | 18 december 2009
interviews

Zaterdag 19 december staat Patronaat weer in het teken van de finale van de Haarlem DJ Contest. Twee maanden lang is er in Patronaat en Club Stalker gestreden om één van de vijf finaleplaatsen. Daar zijn nu vijf namen van bekend.

Vrijdag 4 december werd er door de publiekswinnaars gestreden om de laatste finaleplek aan de hand van een wildcard. Daarbij kwam de 17-jarige Daan van Diepen met een rockende electro set als winnaar uit de bus. De overige finalisten zijn Animalto (breakz, dubstep), Spinning Doubles (minimal techno), Ruben Kluit (club- en deephouse) en Wesley Janmaat (house).

Tekst: Frank Böhm

Daan van Diepen

Stel je even voor
Het begon allemaal bij mijn grote neef. Op zijn zolderkamertje in Enschede liet hij mij zien hoe hij zijn nummertjes met twee cdj's 800 van Pioneer door elkaar mixte. Dit was het begin van mijn dj carriere. Ik ging op zoek naar een dj-setje. Ik ben nu al zo'n 1,5 jaar bezig met mixen en maakte twee maanden terug mix voor het Patronaat om aan de Haarlemse DJ Contest mee te doen. Ik dacht: wie niet waagt, wie niet wint. En nu sta ik opeens in de finale!

Waarom doe je mee met deze contest?
De prijs is natuurlijk super voor een pas net beginnende dj als ik van 17 jaar. Op Bevrijdingspop draaien en vaker op feestjes m'n plaatjes laten horen in de twee populairste clubs van Haarlem.

Draai je met vinyl, cds of laptop? Waarom?
Zelf draai ik met CD's aangezien ik simpelweg niet beter weet. Veel muziek die ik luister valt alleen te vinden op het internet en platen kosten nou eenmaal geld en daar heb ik nou vaak niet het geld voor. Wel probeer ik steeds vaker muziek te kopen via het internet. Via Beatport etc. De muziek ik op dit moment voornamelijk luister is electro. Denk hierbij aan artiesten als Daft Punk, Justice, The Bloody Beetroots, Boys Noize en Proxy.

Stelling: Haarlem is een echte dance stad: mee eens/oneens? Waarom?
Daar moet ik het toch echt helaas mee oneens zijn. Ik had graag gezegd dat ik het er mee eens was. Maar op dit moment vind ik dat er nog weinig grote feesten elk zijn waar ik in mijn weekendje heen kan. In Haarlem draait het naar mijn idee meer om de gezelligheid dan om keihard feesten. Ik kan deze stelling natuurlijk niet helemaal eerlijk beantwoorden aangezien ik nog 17 ben en nog niet elke club in Haarlem binnenkom. Maar ik denk dat ik er niet ver naast zit.

Welk talent ken je zelf en gaat binnenkort doorbreken?
Zelf ben ik op dit moment een paar Nederlandse talenten aan het volgen. Waaronder de Haarlemmer Rubix die al een aantal supervette plaatjes heeft gemaakt waaronder 'Baiser sur la disco'. Hij draait al in Nederland en België en gaat het ver schoppen denk ik met zijn superchille electro sound.

Waar heb je al gedraaid en wil je nog draaien?
Zelf heb ik al in de Lichtfabriek gestaan, op een aantal schoolfeesten gedraaid en was ik te horen op een lokaal radiostation. Nog niet veel soeps dus maar hoop en wil graag mijn lijstje uitbereiden!

Wat zijn je dj plannen voor 2010?
Mijn plannen voor 2010 zijn dan ook om flink aan de slag te gaan met zelf muziek produceren en nog heel wat uurtjes achter mijn setje te staan. Veel mixjes op sturen naar clubs in Haarlem en doorgaan met mezelf promoten. Op http://daanvandiepen.blogspot.com gooi ik mijn nieuwste mixjes, nieuwe nummers en laat ik af en toe wat van me horen. Zelf zou ik graag op vette feesten in Amsterdam willen staan. Zoals Rauw in de Melkweg en bij feestjes in de Flexbar. Verder durf ik nog niet te denken. Op I Love Techno staan is een droom.

Spinning Doubles

Stel je even voor
Hallo, ik ben Ludo Kosters, 'bekend' als Spinning Doubles. Ik ben 24 jaar oud en onderhand alweer 5 jaar bezig met plaatjes aan elkaar draaien, dus op redelijk late leeftijd pas begonnen vergeleken met andere verhalen. Het begon eigenlijk met de 'ontdekking' van muziek op vinyl. In het begin kocht ik slechts platen om te luisteren, ik vond het veel leuker dan het opzetten van een cd'tje. Het duurde niet lang voor ik de stap maakte naar het kopen van draaitafels en het leren mixen. Lang heb ik meerdere stijlen verzameld, maar sinds anderhalf jaar ben ik me gaan focussen op techno en tech-house, aangezien dit me toch het meeste aansprak (zowel om te draaien als om te horen op feesten).

Waarom doe je mee met deze contest?
Ik wilde graag testen of andere mensen mijn muziek ook leuk vinden om te horen, dus dan is deze contest daar een mooie gelegenheid voor!

Draai je met vinyl, cds of laptop? Waarom?
Zoals ik al eerder zei begon ik te draaien met vinyl, maar uiteindelijk heb ik toch de overstap naar cd's gemaakt. De platenverzameling begon enorme hoeveelheden ruimte in te nemen in mijn kamer, dus dat ging gezien de geringe grootte ervan me nogal in de weg zitten. Verder ben ik ook maar een arme student die een plaat kopen voor een enkel nummer toch ook wel een beetje prijzig vond, dan is een mp3 op internet kopen toch een wat beter alternatief :-)

Stelling: Haarlem is een echte dance stad: mee eens/oneens? Waarom?
Ik denk dat je dat wel een beetje kan zeggen. Er worden vaak genoeg dance feesten georganiseerd in de Stalker en het Patronaat. Maar ook in verschillende café's kom je geregeld een house avondje tegen (Studio, XO). Vergeet trouwens ook niet een locatie als de Lichtfabriek. Ik vind het zelf alleen jammer dat er op het gebied van techno niet heel vaak iets komt waar ik voor sta te trappelen, maar dat ligt gewoon aan mijn moeilijke smaak :-)

Welk talent ken je zelf en gaat binnenkort doorbreken?
Roy Dee, die tot de finale kwam van de dj contest van twee jaar terug, is de laatste tijd lekker bezig met draaien. Zijn zomerse house valt goed in de aarde van veel luisterend oor, dus die wordt nog wel geregeld gevraagd voor een setje, dat zou zomaar meer en meer kunnen gebeuren.

Waar heb je al gedraaid en wil je nog draaien?
Tot nu toe heb ik nog niet veel gedraaid op feesten. Twee keer op een zelf georganiseerd feest van Roy Dee, dat was mijn eerste echt test voor publiek. Maar dat was nog voor ik mijn huidige sound draaide en die zou ik toch graag wel eens ten gehore willen brengen op een feest als Technovision. Dat zou ik toch wel heel vet vinden!

Wat zijn je dj plannen voor 2010?
Lekker doorgaan met wat ik nu aan het doen ben en proberen mezelf te blijven ontwikkelen!

Animalto

Stel je even voor
Boudewijn a.k.a. dj Animalto. Ik draai drum and bass met af en toe dupstep, de afgelopen 3 jaar.

Waarom doe je mee met deze contest?
Om mijn dj talent te meten tegenover de andere kandidaten en met het oog naar de toekomst te kijken om mijn carriere te vergroten.

Draai je met vinyl, cds of laptop? Waarom?
Vinyl, waarom? Vette shit... Old school!

Stelling: Haarlem is een echte dance stad: mee eens/oneens? Waarom?
Gedeeltelijk mee eens en oneens. Mee eens omdat er voor ieder wat wils te halen valt. Er is de afgelopen jaren flink geinvesteerd om dance meer onder de aandacht te brengen. Mee oneens omdat ik me afvraag of de dj scene wel serieus wordt genomen en met deze contest merk ik wel dat er erg weinig publiek op afkomt wat erg jammer is.

Welk talent ken je zelf en gaat binnenkort doorbreken?
Vanuit mijn genre wat je MOET checken is Dirtyphonics, verder vanuit Haarlem city i represent Crusty Locks en natuurijk mijzelf.

Waar heb je al gedraaid en wil je nog draaien?
All around Haarlem ben ik al geweest. Tot kort geleden bij het voormalig Takkebar. Die plek mis ik nu al! Waar ik nog wil draaien? Geef me twee draaitafels met een mixer en een leuk geluidsysteem!!

Wat zijn je dj plannen voor 2010?
Na de contest beginnen met produceren onder een eigen label Go-apeshit Productions, als dat mogelijk wordt gemaakt. Samen met anderen tracks bouwen en veel blijven mixen. I go with the flow!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws