Interview: finalisten Haarlemse DJ Contest

redactie | 16 december 2009
interviews

Zaterdag 19 december staat Patronaat weer in het teken van de finale van de Haarlem DJ Contest. Twee maanden lang is er in Patronaat en Club Stalker gestreden om één van de vijf finaleplaatsen. Daar zijn nu vijf namen van bekend.
Haarlemse DJ Contest
Vrijdag 4 december werd er door de publiekswinnaars gestreden om de laatste finaleplek aan de hand van een wildcard. Daarbij kwam de 17-jarige Daan van Diepen met een rockende electro set als winnaar uit de bus. De overige finalisten zijn Animalto (breakz, dubstep), Spinning Doubles (minimal techno), Ruben Kluit (club- en deephouse) en Wesley Janmaat (house).

Tekst: Frank Böhm

Ruben Kluit

Stel je even voor

Ik ben Ruben Kluit, binnenkort word ik 19 jaar, en ik woon in Haarlem. Sinds een jaar of drie ben ik druk met draaien bezig. Daarvoor draaide ik al een tijdje maar toen was het nog niet heel serieus en sinds twee jaar organiseer ik ook feesten (zoals Smack, Club Colombo): een prachtige bezigheid. 

Waarom doe je mee met deze contest?  

Ik doe mee aan deze DJ contest om goede feedback te krijgen van mensen die er verstand van hebben en dat ik daardoor betere sets neer kan zetten. Uiteraard is het ook leuk om op leuke feesten te draaien en winnen zou al helemaal geweldig zijn! 
Ruben Kluit
Draai je met vinyl, cds of laptop? Waarom? 

Zelf draai ik met cd's. Tja vinyl, daar heb ik thuis ook wel wat van, het is gewoon heel erg vet, maar toch best prijzig. En mijn ervaring met laptops is niet zo heel goed, er is altijd wel weer wat met die dingen, dus dan blijven de cd's over! 

Stelling: Haarlem is een echte dance stad: mee eens/oneens? Waarom? 

Nee, was het maar zo! Haarlem mag van mij veel meer leven, er zijn maar twee a drie clubs of podia waar je heen kan en daar wordt echt niet elke keer dance gedraaid. Dus helaas is Haarlem geen echte dance stad, maar ik hoop dat het wel zo wordt. 

Welk talent ken je zelf en gaat binnenkort doorbreken? 

Hij is al een tijdje op weg, maar ik denk toch dat Afrojack steeds bekender zal worden. Hij is pas 22 en maakt al muziek met allemaal vette artiesten, waar je gewoon 'U' tegen moet zeggen. Rubix is ook erg lekker bezig, ik ken hem niet maar hij breekt vast binnenkort door. Voor de rest: Dirtcaps, Tettero, Addik, David, P Jones, Joshua Walter... wie zal het zeggen?! 

Waar heb je al gedraaid en wil je nog draaien? 

Ik heb van een privé feest in een buurthuis tot aan een Volkwagenbus op Bevrijdingspop gedraaid, van een balkan-caravan tot aan een huiskamer en terug naar een party op een boot, maar ook het Patronaat, Stalker, Beach Club Vroeger, Challenge 2.0, scholen….

Waar wil ik draaien? Tja, Escape, Melkweg, (iets groots in Amsterdam), op een groot festival, groter is altijd welkom. Maar als de mensen die er zijn het er maar naar hun zin hebben! 

Wat zijn je dj plannen voor 2010? 

Mijn dj plannen zijn: muziek maken, zo veel mogelijk draaien, niet alleen in Haarlem en omgeving maar ook in Amsterdam, veel feesten te organiseren en doorbreken, natuurlijk!

Wesley Janmaat

Stel je even voor

Ik ben Wesley Janmaat, 18 jaar oud en ik woon al sinds mijn geboorte in het centrum van Haarlem. Ik ben toen ik ongeveer 12 jaar oud was begonnen met draaien. Dat was toen alleen nog maar met een goedkoop mixertje en twee oude discman's. Ik draaide toen alleen maar voor mezelf op m'n kamer, maar ik heb zo wel veel kunnen oefenen en geleerd over het principe van draaien.
Wesley Janmaat
Draai je nu met vinyl, cds of laptop? Waarom?

Later ben ik overgestapt op een wat betere mixer en kocht ik er twee platenspelers bij. Ik ben toen begonnen met het draaien van vinyl. Ik kocht m'n platen op jaarbeurzen of in Haarlem bij een platenwinkeltje in de Koningstraat. Vandaag de dag draai ik alleen nog maar met cd's. Dit doe ik omdat het veel goedkoper en veel sneller is dan vinyl. Ik kan nu gewoon een uur voordat ik ga draaien iets branden en het vervolgens meenemen in me cd-tas. Dat is met vinyl ondenkbaar.

Stelling: Haarlem is een echte dance stad: mee eens/oneens? Waarom?

In Haarlem heb ik in een aantal bekende zalen al gedraaid, zoals Club Stalker, Patronaat, XO en Club 023. Ik durf niet te zeggen dat Haarlem met deze clubs een echte dance stad is, dit omdat er namelijk ontzettend veel muzikaal talent rondloopt in Haarlem en niet alleen maar op het gebied van dance of house. Haarlem is een stad waar veel jongeren leven met hun eigen muziekstijlen en eigen ideeën over muziek. Ik ben er daarom ook heel blij mee dat er tegenwoordig meer aandacht wordt besteed aan het helpen van deze dj's of bandjes om hun geluid te laten horen. Kijk bijvoorbeeld naar HIT, Rob Acda Award of in dit geval de Haarlemse Dj Contest. Ik denk dat we in Haarlem best trots mogen zijn op de diversiteit van ons muziektalent en ik denk niet dat je Haarlem moet willen zien als een stad waar één genre muziek de hoofdrol speelt. Wel is het zo dat de dance in het Haarlemse uitgaansleven een grote rol speelt. En dat is waar ik me vooral mee bezig houd.

Waarom doe je mee met deze contest?

Ik noem mezelf een echte muziekfreak. Ik hou van heel veel soorten muziek en ik produceer ook verschillende soorten muziek. Het liefst zou ik de hele dag achter me pc bezig zijn met het schrijven van pop nummers of het maken van house tracks. Ook ben ik nu voor de derde keer bezig om met een groep vrienden een feest te organiseren in Haarlem waar we dj's uit Haarlem en omliggende regio laten draaien. Hier laat ik ook één uur wat van mezelf horen als dj. Ik hou me op de één of andere manier gewoon onwijs graag bezig met het vermaken van mensen. Of ik dat nou als dj, zanger of eventmanager doe maakt me uiteindelijk niet zo veel uit, als ik maar ooit met deze dingen iets kan gaan doen. Ik hoop door deze Dj Contest daarom ook eindelijk een voet tussen de deur te krijgen en regelmatig te kunnen draaien in bijvoorbeeld Club Stalker of Patronaat.

Wat zijn je dj plannen voor 2010?

In 2010 ga ik in ieder geval verder met de organisatie van ons feest en ik ga proberen om meer bekendheid te krijgen als dj in Haarlem. Ik hoop dat 't me gaat lukken om te laten horen wat ik in huis heb aan Haarlem en dan kan ik ooit misschien in meerdere steden in Nederland kom te draaien. Ik weet zeker dat ik het zou kunnen, ik ga er in de finale in ieder geval helemaal voor om dat voor elkaar te krijgen!

Zaterdag 19 december: Finale Haarlemse DJ Contest

Presale: 8,-

Tijden: 23.00 – 04.00

Meer info: www.patronaat.nl

Voorverkoop via www.patronaat.nl, www.paylogic.nl en alle Primera winkels

Tickets zijn ook verkrijgbaar bij Patronaat, Zijlsingel 2 Haarlem.

Kassa Patronaat open van do t/m za van 17.00 t/m 20.00 uur

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws