Interview: Gregor Tresher

redactie | 18 september 2009
interviews

Op vrijdag 25 september vindt er een speciale techno avond plaats in Watt in Rotterdam. In de main room viert het bekende Berlijnse platenlabel Bpitch Control haar 10 jarige bestaan en in de basement presenteert Duitse technoheld Gregor Tresher zijn nieuwe album The Life Wire, uitgebracht op zijn eigen label Break New Soil. Met dat album, vol melodieuze en ook melancholische techno, toert de producer op dit moment de wereld over. In Rotterdam zal hij een set van drie uur draaien. Partyscene sprak Gregor over deze tour en meer.
Gregor Tresher
Tekst: Frank Böhm

Gregor, hoe gaat ‘ie met je?

Erg druk, met m’n net uitgebrachte album en de bijbehorende tour. Maar ik geniet er met volle teugen van!

Hoe was je zomerseizoen?

Het weer hier in Duitsland viel wat tegen, maar ik heb op enkele zeer leuke festivals opgetreden, dus zomer 2009 was zeer geslaagd!

Wat vind je van de Nederlandse dancescene?

Ik klink misschien afgezaagd en als een slijmbal, maar ik vind werkelijk waar dat jullie echt een geweldige scene hebben op dit moment! Dat is één van de grote redenen dat ik zo vaak in Nederland optreed. Zoveel goede clubs en vette festivals, dat is ongekend. Plus dat er erg veel goede muziek uit jullie landje komt. Welcome to the Future was één van de beste festivals waar ik dit jaar op heb getreden, net als Awakenings.
Gregor Tresher
Heb je naast je tour en produceren nog wel wat vrije tijd over?

Ik probeer altijd op de maandagen vrij te zijn, een beetje te ontspannen, filmpje kijken of lekker uit eten. Maar meer tijd voor mezelf zit er voorlopig even niet in haha!

Welke muziek luister je op die vrije maandagen?

Echt van alles, maar mijn favoriete album op dit moment is Placebo’s Battle for the sun. Maar luister ook veel naar elektronische muziek en rock.

Is er nog plek voor echte dj’s? Of moet je nu eerst een hit scoren om door te breken? Niet elke producer is namelijk een goede dj…

Dat is zeker waar. Ik denk dat producers tegenwoordig wel móeten draaien omdat je niet van je producties rond kan komen. Er wordt weinig verkocht dus iedereen wordt dj. Zelf was ik al jaren dj voor ik begon te draaien, dus voor mij geldt het omgekeerde.

Wat vind je eigenlijk van de jaarlijkse DJ Mag contest?

Die kan me niet zoveel schelen eerlijk gezegd.

Gregor Tresher
Wat zijn volgens jou de meest in het oog springende veranderingen in de dancescene van de laatste 20 jaar?

De muziek is veranderd, het spectrum is nu veel breder. In de eerste jaren draaide elke dj dezelfde platen, omdat er simpelweg veel minder werd uitgebracht. Vandaag de dag is er zoveel keus aan platen en muziekstijlen, en toch kan je alles draaien in je set.

Had je de positieve reacties op je eerste album A Thousand Nights verwacht?

Je hoopt natuurlijk altijd dat mensen je muziek kunnen waarderen, maar ik probeer nooit iets te verwachten ervan van tevoren. Ik test altijd wel mijn producties op de dansvloer, dus weet voor ik ze uitbreng meestal wel of ze aanslaan of niet. A Thousand Nights was één van de platen die het goed deed in mijn sets maar ik had niet verwacht dat het zo’n hit zou worden wereldwijd.

Wat is het verschil met je nieuwe album, The Life Wire?

Het is wat diverser denk ik, een leuker album om in zijn geheel te beluisteren. In heb geprobeerd om meerdere muziekstijlen erin te verwerken, maar om het toch een dance album te laten worden. Het zijn allemaal nieuwe tracks, terwijl er op A Thousand Nights al wat eerder uitgebracht materiaal stond. Ik denk dat er wat van mijn beste nummers ooit opstaan!

Eén van de nummers heet Escape to Amsterdam, vanwaar deze titel?

Haha ik zal het even uitleggen. Als je naar Frankfurt vliegt vanaf Schiphol dan vertrek je altijd vanaf dezelfde gate. Ik ben op die gate zovaak geweest, in verschillende condities, dat ik die naam daar verzonnen heb. Maar het is uiteraard een teken van respect voor de elektronische muziekscene in jullie land.
Life Wire
Je hebt één jaar aan je album gewerkt, hoe ging dat en hoe hield je het ‘fresh’?

Dat is heel moeilijk, om de tracks die je in het begin hebt gemaakt na voltooiing van het album nog steeds te waarderen. Ik maakte eerst wat opzetjes en heb pas veel later de beste opzetjes gebruikt en uitgewerkt tot volledige tracks.

Welke plaat zou je ooit nog wel eens willen remixen?

Hoe krijgt een producer zijn plaat op jouw label uitgebracht?

Moeilijke vraag. Maar dan kies ik toch voor Depeche Mode - Blasphemous Rumours. Eén van m’n favoriete platen.

Ik moet de plaat zeer goed vinden, dat is het enige criterium.

Wat zijn je plannen voor de rest van 2009?

Mijn albumtour loopt door tot Kerst, dus voornamelijk optreden over de hele wereld. Misschien vind ik nog tijd op één of twee remixes te doen, maar ik denk eigenlijk dat ik even een pauze neem betreft muziek produceren.

Is er leven voor je na de dancescene?

Geen idee, aangezien dit is wat ik altijd al wilde doen, dus ik kan me geen ander leven voorstellen.

Wat wil je ooit nog bereiken in je leven?

Oh mijn God wat een vraag! Ik heb geen idee. Plezier maken?

Tenslotte, als je de ultieme party zou organiseren, hoe zou die eruit zien?

Vanzelfsprekend in de open lucht, ergens op een Spaans strand, met Depeche Mode, Metallica en Placebo live en erna al m’n favoriete dj’s in een intieme club met het beste soundsystem wat je kan verzinnen. En uiteraard gratis drank voor iedereen!


Kaarten zijn nog hier te koop, maar Partyscene verloot twee The Life Wire albums en 2x2 gastenlijstplekken voor het optreden van Gregor op 25 september in Watt. Mail hiervoor frank@partyscene.nl de titel van je favoriete Tresher track met uitleg.

www.gregortresher.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws