Interview: Bas Kaspers van Wooferland

redactie | 28 augustus 2009
interviews

Zaterdag 5 september vindt alweer de zesde editie plaats van Wooferland. Waar het ooit begon als gratis buitenfeestje in het Amsterdamse Bos, is het inmiddels uitgegroeid tot een hoogstaand festival met meerdere podia; maar dat zijn ‘knusheid’ heeft behouden. Het huidige festivalterrein is gelegen in het bosrijke recreatiegebied Houtrak in Spaarnwoude, met onder andere een prachtig meer met bijgelegen strand waar je kunt zwemmen en heerlijk kan genieten in de zon.

Tekst: Frank Böhm

Wooferland vindt voor de 6e keer plaats. wat is er allemaal anders dan de eerste editie?

Er is aardig wat veranderd de afgelopen jaren. Vanaf het moment dat we min of meer gedwongen werden om entree te heffen is Wooferland langzaam aan professioneler geworden. Toch is professioneel in mijn ogen totaal iets anders dan commercieel. We organiseren het festival namelijk niet om zo veel mogelijk geld te verdienen, maar we willen er ook geen geld op toeleggen. En ik kan vertellen dat dit in het verleden helaas nog wel eens het geval is geweest.

Tijdens de eerste editie bestond de mainstage uit een legertent en onze bar was niet meer dan een partytentje. Hartstikke knullig en gezellig misschien, maar daar kom je natuurlijk niet meer mee weg zodra de mensen geld moeten betalen. Wij vinden dat er altijd een mooie balans is geweest tussen de entreeprijs en hetgeen de bezoekers daar voor terugkregen. Door de jaren heen heeft het festival een natuurlijke groei doorstaan en steeds gingen wij als organisatie daar een klein stukje in mee. Veel dingen zijn veranderd, maar gelukkig is er een ding nog steeds hetzelfde gebleven… de sfeer is nog steeds zeldzaam goed en we zullen er ook alles aan doen om dat zo te houden!

Wooferland

Het feest is verplaatst naar een nieuw terrein. wat kan je er over vertellen?

Eigenlijk is het niet een heel nieuw terrein, maar is het bestaande terrein verbouwd door de beheerder van Spaarnwoude. We zouden eerst moeten uitwijken naar een ander aangelegen deel, maar door de goede zomer heeft het terrein zich bijzonder snel hersteld. Het festival speelt zich dus gelukkig nog steeds af rondom het meertje, alleen ziet het er net even iets anders uit. Het strandje is groter geworden en de heuvel is weg. Er is nu meer ruimte voor de mainstage en de grond is gelukkig niet meer zo drassig als vorig jaar.

Er komen steeds meer bekende djs draaien, wordt de entree daardoor hoger?

Dat is eigenlijk niet de voornaamste reden. Als ik de entreeprijs vergelijk met die van een goede clubavond dan vind ik dat het nog steeds heel redelijk is. Mensen vergeten vaak dat je voor een festival uit het niets een heel dorp moet bouwen en dat dan vervolgens voor slechts een paar uurtjes gaat gebruiken. We zitten al maanden van te voren met de gemeente en alle andere betrokken instanties om de tafel en ook zij verwachten dat het steeds professioneler verloopt. Ook al zijn we een stuk kleiner, we moeten aan precies de zelfde eisen voldoen als de grote festivals.

Miss Monica op Wooferland

Op alle vlakken willen we het festival steeds verbeteren en dan moet je vanzelfsprekend ook meer kosten gaan maken. Maar zoals ik al zei; voor mijn gevoel is het nog steeds mooi in balans, want het zou een slechte zaak zijn als mensen na afloop het gevoel hebben dat ze bestolen zijn. Betere voorzieningen, beter geluid, meer decoratie… en inderdaad dus ook een betere programmering.

Wat is er dit jaar voor de kids te doen?

De kids area is dit jaar afgesloten voor volwassenen, behalve dan de ouders natuurlijk. De ouders en kinderen krijgen een bandje bij binnenkomst en een flyer met de huisregels. Voor de ouderen dus geen springkussen helaas, maar voor de kinderen wel een hele eigen plaats op het festival. Daar hebben ze hun eigen kinderdisco en kunnen ze gamen, tekenen, schilderen, sieraden maken, workshops volgen en fantastische prijzen winnen met de traditionele Wooferland speurtocht. Als de avond valt zal de kids area worden gesloten en gaat het feest voor de volwassen nog even verder.

Dimitri op Wooferland

Wat is er naast de djs voor extra's te verwachten?

Het festival is qua opzet veel completer geworden, maar nog steeds lekker compact en knus. Op alle punten ziet het er weer net even beter uit dan vorig jaar. Grotere tenten, Function One soundsystem op de mainstage, meer decoratie, de Plees To Be, een zweefmolen, diverse acts.

Naar welke sets kijk je persoonlijk uit?

Als de drukte het toelaat dan heb ik zeker wel een aantal dj’s op mijn lijstje staan. Zo ben ik bijvoorbeeld heel benieuwd naar Ricky The Dragon, omdat ik die als Amsterdammer nog nooit heb zien draaien op een feest. Ik denk ook dat Jean verrassend goed uit de verf gaat komen op de mainstage. Mensen kunnen soms een beetje minderwaardig doen over deze dj maar dat vind ik volkomen onterecht. Ik zal nooit iedereen kunnen checken, maar ik hoop nog een stukje mee te kunnen pakken van Miss Djax, Bart Skils, Pavo en als afsluiter Billy Nasty.

Wat is je Woofer hoogte- en dieptepunt tot nu toe?

Het hoogtepunt is de spanning die zich langzaam opbouwt gedurende de voorbereiding. Steeds heftiger, met als ontlading het euforische gevoel wanneer het tot je doordringt dat het toch weer is gelukt. Een geweldig gevoel waar je nog zeker een paar dagen op kan teren.

Het dieptepunt is denk ik die zelfde spanning waardoor ik me zelf wel eens afvraag waar ik in godsnaam mee bezig ben. Maar gelukkig volgt tegen die tijd alweer snel die ontlading haha!

Er zijn nog kaarten op www.wooferland.com te krijgen maar er wordt verwacht dat het volgende week uitverkocht is.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws