Interview: Party Animals

redactie | 21 augustus 2009
interviews

De Party Animals treden volgende week op tijdens Mystery Land.

Bij de Club Zonder Filter area, het voormalig GLDJ’S paviljoen, gaat het gebeuren. Hier wordt gesmeten met schmink en kilo’s verkleedkleding, kun je hakken tot je een ons weegt en vliegen Cavello's en illegale shotjes je om je oren. 10 jaar geleden stonden ze ook op Mystery Land en het is tijd voor een  comeback. Ook Duncan Stutterheim zal bij deze area wat plaatjes opzetten.

Partyscene vroeg Jeroen Flamman hoe het met de feest beesten gaat.

Tekst: Frank Böhm
party animals
Jeroen, hoe is t met de Party Animals?

Ja, nou ja, super, kan niet anders zeggen! We zoeken niet zo veel de publiciteit, maar ondertussen zien we elkaar praktisch elk weekend om op te treden, we doen er nog steeds zo'n zes per maand en een uitzondering daargelaten is het overal waar we komen bomvol - we trekken nog steeds volle zalen.

Jij en Abraxas verzorgden de muziek, de vier gabbers traden op. Gaat dit nog steeds zo?

De opzet is inderdaad al 14 jaar onveranderd. Wel is het verschil dat Abraxas en ik vroeger de muziek pas aan de jongens lieten horen als het afgemixed was, nu zijn ze er veel meer bij betrokken. Ik bedoel, wij zijn nog steeds degenen die de muziek bedenken en maken, maar als het aankomst op beslissingen zoals welk tempo, wordt het een hardcore track of een vrolijke, wordt het met een zangeres of nemen de Animals zelf de lead - bij dat soort dingen laten we iedereen meebeslissen.
party animal
Ik ben trouwens wel bijna bij elk optreden aanwezig, als ik zelf niet hoef te draaien of optreden als Flamman & Abraxas of Fierce Ruling Diva. Maar ik sta bij de optredens niet op het podium achter de draaitafels, ik doe m'n muziek buiten beeld vanaf de zijkant bij de geluidsman.

Waarom is happy hardcore opnieuw zo populair denk je?

Eigenlijk is er maar één periode geweest dat het niet populair was, dat was tussen 1998 en 2002, toen was het echt alleen R&B of Tiësto waar je uit kon kiezen. Sinds 2002 heeft het voor ons niet meer gestopt. Toen waren het vooral regionale discotheken en studentenfeesten en omdat het niet op de radio werd gedraaid was het "cool" en omdat de radio, maar ook TMF en geschreven media en zo het bleven negeren, beef het "cool". In de dancescene was het nog lang "oldschool" wat de toon aangaf - naast de nieuwe hardcore. Maar dat ontwikkelde zich:

oldschool" werd "early rave", na "early rave" kwam "early hardcore" en de volgende stap was "happy hardcore" zodat je nu ook in die scene feesten als "Rainbow Rave" en "Happy Hardcore" meerdere keren op verschillende locaties ziet.

Je ziet bij de Party Animals wanneer we ergens optreden, dat dit echt jongeren uit de wijde omgeving trekt. Ze komen dan niet eens altijd speciaal voor de show, of hebben die al zes keer gezien, maar ook omdat ze weten dat de dj die avond dan even z'n top 40 bakje thuis laat liggen en weer ouderwets gaat knallen. En dat blijft mensen trekken, daarom worden we zo vaak teruggevraagd op plekken waar we al hebben gestaan.
party animals
Je gelooft in herhaling van muziekstromen dus?

Er is niks nieuws en dan vallen mensen graag terug op muziek van vroeger. En ook in nieuwe muziek die nu wordt geproduceerd, worden weer veel samples en thema's van muziek uit de 80's en 90's hergebruikt.

De eerste vier gabbers zijn vervangen door nieuw bloed. Hoe ging die 'verkiezing' in z’n werk?

Er zijn nooit "de originele 4 gabbers" geweest. Bij Hava Naquila was de samenstelling anders dan bij Have You Ever Been Mellow, bij Aquarius idem dito, bij We Like To Party opnieuw en bij Atomic ook weer. Eigenlijk was er maar één persoon die echt als rode draad door alle clips liep en dat was Paul, alias "de Hippy uit het Clippie". Met iemand als Remsy zijn we na Aquarius weer andere dingen gaan doen (denk aan Good to Go uit de film Naar de Klote). Remsy was er in 2002 ook weer voor een jaartje bij toen we weer opnieuw begonnen. Ik ben jaar in jaar uit constant in m'n ooghoeken op zoek naar nieuwe Animals als ik op een feest ben om te draaien bijvoorbeeld en zo ontdek ik het meeste talent. Verkiezingen hebben we twee keer gedaan, maar gek genoeg zijn de enige twee die daaruit voort zijn gekomen, Kenney en Kelvin beide mensen die wel mee wilden doen, maar op de dag zelf niet konden en later een keer met ons hebben afgesproken.

Ik zie zelf de Party Animals echt zoals je het in je tweede vraag stelde: Abraxas en ik maken liedjes en vier gabbers voeren ze uit. De Party Animals zijn geen boyband met een vaste samenstelling of iets dergelijks, meer een soort rondreizend circus - daar valt het ook niet echt op dat de clown of de trapeze artiest niet dezelfde is die je het jaar ervoor zag, maar ze doen wel precies wat ze moeten doen en ze doen het goed en daar gaat het mij om! Het gaat om de sfeer.
party animals
Komen er nog nieuwe Party Animal tracks uit?

We maken regelmatig nieuwe tracks, maar we brengen ze niet uit. In principe zit niemand op nieuwe tracks van ons te wachten - bij shows wil je toch gewoon de knallers horen van vroeger en niet "de verplichte kost" van nieuwe nummers die het herkenning effect missen. Je moet voor de echte fans wel tracks blijven maken, maar daarmee bereik je niet de aantallen om het voor een platenmaatschappij de moeite waard te maken om duizenden euro's te investeren in cd's en een clip.

Alhoewel... We hebben toevallig afgelopen weekend echt een beestachtige dag gehad met zangopnames. Het was een spontaan ideetje om een bepaald nummer van vroeger te coveren voor in de show en we gingen het even uitproberen. Het zijn zo'n beetje de beste vocalen sinds "Good To Go" geworden. Het is echt een hype nummer en ik denk echt wanneer dit nummer af is dat half Nederland loopt te gillen "hoe durven ze deze klassieker te verkrachten" - dan weet je dat je goed zit! Dan volgt de radio en zo vanzelf wel en het zou me niks verbazen als het nummer waar we nu mee bezig zijn straks weer op 1 staat... Net als vroeger!

www.partyanimals.nl

www.mysteryland.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws