PS interview: Marc Romboy

redactie | 5 mei 2009
interviews

Systematic Colours Volume 2 is de nieuwe compilatie voor het label Systematic Recordings. Samengesteld en gemixed door labelhoofd Marc Romboy. Daarop weer een aanstekelijke mix van house, deephouse en techno en natuurlijk alleen maar tracks van het label zelf. Marc Romboy vertelt.  

Tekst: Jesse Voorn

 

Wat is Systematic Colours Volume 2 voor mix album?

Marc: “Systematic Colours is een retrospectieve collectie van de laatste twee jaar van Systematic Recordings. We hebben gekozen voor de wereldkleuren, omdat het label voor een variatie aan stijlen en muzikale kleuren staat. Alles van deep house tot techno is mogelijk. Het was een plezier om de mix voor te bereiden en het was eigenlijk ook wel een uitdaging.”

marc romboy

Is een compilatie als deze een soort visitekaartje voor het label?

Marc: “Je zou inderdaad kunnen zeggen dat het een visitekaartje is, ja, maar mijn intentie was toch wel iets anders. Ten eerste kopen dj’s en insiders de releases op vinyl of ze downloaden ze, maar wanneer het aankomt op mensen die er niet bovenop zitten, die hebben nu de mogelijkheid om de muziek van Systematic te beluisteren op cd.”

Wanneer teken je een track voor het label, wat heeft een track daarvoor nodig?

Marc: “Het is essentieel voor me dat een track mijn hart raakt. De meest makkelijke manier om mijn a&r werk uit te leggen is, dat ik een track moet kunnen draaien in mijn sets. Dat is een heel goede indicatie. Daarnaast is het heel belangrijk dat de track qua sound en mixdown goed klinkt.”

marc romboyHoe ben je bij de Systematic sound gekomen?

Marc: “Ha! Goede vraag. Dat heeft te maken met de evolutie van een geluid en van muziek, moeilijk uit te leggen. Als je ieder weekend draait, dan kom je stapje voor stapje bij iets en ineens heb je het dan. Het repertoire op het label is een spiegel van mijn persoonlijke smaak.”

Heb je met je label nog last van de crisis?

Marc: “Crisis? Welke crisis? Geloof de media hype niet! De crisis kan alleen in iemands hoofd gebeuren. Mensen kopen nog steeds platen van Systematic en daar ben ik dankbaar voor.”

En heeft het downloaden nog effect op Systematic?

Marc: “Ik denk dat iedereen meer zou verkopen als er geen internet was. Maar de munt heeft altijd twee kanten. Een goede en een slechte. Er zijn zoveel dingen van het internet die we op een positieve manier kunnen gebruiken, dus waarom klagen?”

We hebben het de hele tijd over de muziek van Systematic, maar wat vind je van de rest van de muziek die er op dit moment uit komt?

Marc: “Er is behoorlijk wat goede muziek hoor, zoals altijd. Ik heb in mijn leven al zo ongeveer alle genres gehoord, maar uiteindelijk is het niet alleen maar de vraag van het geluid, de stijl, de naam of de hype. Ik probeer te voelen of de muziek uit het hart komt en geloof me, mensen voelen of iets uit het hart komt of niet. Producers als Gorge van 8Bit, D’Julz of Dimitri Andreas uit België maken veel indruk op me. Zij maken echt muziek met een ziel.”

Je hebt onlangs ook de essential mix gemaakt voor de BBC. Zijn er essentiële platen die je altijd mee neemt, oud of nieuw?

Marc: “Hoewel ik 38 jaar ben, draai ik bijna geen oudere muziek. Ik wil frisse, nieuwe dingen draaien en niet in het verleden blijven hangen. De enige twee platen die ik van tijd tot tijd nog wel eens draai zijn Blue Monday van New Order, waarvan ik overigens een nieuw gemasterde versie draai, en Minimal Man’s Make A Move, waar ik weer mijn eigen edit van gemaakt heb. Dat is het.”

marc romboy

Waar ben je zelf mee bezig?Nieuwe platen, remixes?

Marc: “Ik heb net een hele partij klassieke cd’s gekocht. Erg fijne en relaxte muziek, waar ik erg in ben geïnteresseerd. Verder koop ik alle platen van Jimpster, het wonderkind van house, die alle aandacht verdient. Verder ben ik erg druk om de compilatie 5 Years Systematic Project samen te stellen, die in juni uitkomt. Er staan twintig exclusieve tracks op, van artiesten als Nick Curly, Gorge, Jerome Sydenham, Mike Monday, Robert Babicz en meer. Het wordt een druk Systematic jaar.”

Meer info vind je op www.systematic-recordings.com.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws