PS interview: DJ Hell

redactie | 28 april 2009
interviews

Het nieuwe album van DJ Hell heet Teufelswerk en is gisteren uit gekomen. De Duitse dj zegt dat het een zeer persoonlijke plaat geworden is. Er staan bijdragen op van artiesten als Bryan Ferry, Diddy, Peter Kruder, Billy Ray Martin en meer. Het album krijgt lovende kritieken en wordt als zijn beste tot nu toe bestempeld.

Tekst: Jesse Voorn

dj hellWelke kant wilde je opgaan met Teufelswerk?

Hell: “Ik wilde in ieder geval een dubbel album maken. Het is nu opgedeeld in twee delen, Day en Night. Ik heb er enkele jaren over gedaan om het te schrijven en heb heel wat materiaal verzameld. Toen ik daar op terugkeek, ontdekte ik dat ik muzikaal een beetje uit de bocht gevlogen was en dat ik veel verschillende dingen geschreven had. Niet alleen techno, maar ook veel mooie instrumentale arrangementen en ambient. De inspiratie kwam van de Glam looks uit de jaren zeventig, avant-garde cinema en 70’s space rock.”

Dat zijn we niet van je gewend…

Hell: “Het was een andere kant van me, die eigenlijk heel natuurlijk kwam. Ik wilde deze muziek echt aan de wereld laten horen, laten zien waar ik allemaal toe in staat ben. Ik heb toen de beste nummers genomen en er een dubbel album van gemaakt. De Day kant is erg beïnvloed door cult films, kosmische muziek en wat andere dingen, en de Night kant is meer mijn ode aan de Detroit techno en klassieke Duitse elektronica.”

Het album wordt als je beste ooit bestempeld. Hoe zie je dat zelf?

Hell: “Daar ben ik het wel mee eens. Ik denk in ieder geval dat dit het beste album is dat ik had kunnen maken. Ik heb al mijn kennis en kracht erin gestopt. Alles wat ik door de jaren heen geleerd heb.”

dj hell

Je hebt ook gewerkt met Bryan Ferry, van het invloedrijke Roxy Music. Was die band een inspiratie voor je vroeger?

Hell: “Ik denk dat Roxy Music een van de meest belangrijke bands uit de geschiedenis van de popmuziek is. Het was daarom een eer om met Bryan Ferry te mogen werken. Ik wilde het beste van het beste voor dit album en Bryan is een legende.”

Waarom heb je gekozen voor Day en Night?

Hell: “Voor mij zijn dag en nacht twee kanten van een geheel en beide cd’s komen samen en vormen een geheel van wat ik als artiest kan doen. Ik denk dat als je kijkt naar alles wat ik door de jaren heen gemaakt heb, bijna alles zich opgedeeld heeft in licht en duisternis.”

Als je naar je eigen leven kijkt dan, wat is het grote verschil tussen dag en nacht?

Hell: “Ik werk 24 uur per dag om mijn wereld en mijn werk te pushen. Overdag is dat wat verschillend, interviews, veel reizen, veel werk voor mijn label en de dagelijkse gang van zaken. Het bouwt op naar wat er ’s nachts gaat gebeuren; naar de clubs gaan en nieuwe muziek draaien, muziek die me voortbeweegt. Mensen aan het dansen maken. Ik werk daar mijn hele dag naar toe.”

dj hell

De economische crisis is nog niet voorbij. Maak je je zorgen om de verkoop van de plaat?

Hell: “Ik denk dat kunst in het algemeen de lijden op momenten als dit, omdat mensen minder uitgeven aan uitgaan om goede muziek te horen of een film te zien. Ik hoop dat mensen doorgaan om kunst te steunen, omdat een goed liedje of een mooie film iets van onze stress weg kan nemen in tijden als dit. Kunsten zijn nog een van de weinige pleziertjes die we nog hebben.”

Zie jij dat de crisis een effect op de dance scene heeft?

Hell: “Sommige promotors hebben me gevraagd mijn fee te verlagen op bepaalde festivals en bij grote feesten, waar er veel artiesten zijn en het budget veel te laag is. Ik begrijp dat allemaal en ik werk graag mee. Ik weet hoe het is. Ik heb grote festivals veel geld zien verliezen, zelfs in tijden dat er nog geen recessie was. Ik probeer niet te vechten tegen de promotor die probeert om in een tijd als deze nog een vette party te organiseren. Ik zie absoluut dat mensen minder uitgaan en minder geld uitgeven in de clubs. Ik denk dat het de scene vooral op een lager niveau treft en het zijn vooral de middelgrote clubs voor wie het pijn doet.”

Wat kunnen we doen, hoe overleven we deze crisis, ook als dj’s?

Hell: “Ik denk dat het het beste is om hard te werken, geïnspireerd te blijven en vooral ook positief te blijven. Ga vooral door met het maken van kunst en doe wat je leuk vindt, dat is uiteindelijk het enige wat we allemaal hebben. Het maakt niet uit wat er allemaal gebeurt in de wereld, ik wil iets blijven doen waar ik van hou dj hellen waar ik trots op ben, wat het ook is.”

Hoe gaat het nu dan met je label International Deejay Gigolo?

Hell: “Met Gigolo gaat het heel goed. We hebben veel nieuwe artiesten getekend, onder wie Capitan Commodore, Snuff Crew en Kikumoto Allstars en er komen releases aan van Anthony Rother en Peter Kruder. Ik ben erg blij met hoe het nu gaat, het gaat beter dan ooit met het label.”

Ben je nog steeds even enthousiast over dance als vroeger?

Hell: “Natuurlijk, anders zou ik het ook niet meer doen. Het spel is anders nu, maar ik draai nog steeds net zo graag als vroeger. Ik hoor nog steeds veel goede nieuwe artiesten en muziek.”

Je hebt ook al jaren een bepaald imago en onlangs werd je zelfs genomineerd in Duitsland als best geklede man. Hoe belangrijk is dat voor je?

Hell: “Voor mij is dat belangrijk. Ik verwacht niet dat anderen zo gepassioneerd over mode zijn als ik natuurlijk, maar ik hou ervan om er goed uit te zien en me goed te voelen. Ik waardeer mooi ontworpen kleding en concepten achter verschillende dingen. Zelfs als ik op reis ben, dan ga ik in veel steden kijken wat ontwerpers in hun winkels hebben hangen.”

Check ook www.djhell.de.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws