PS interview: Chelonis R. Jones

redactie | 21 april 2009
interviews

Chelonis R. Jones is een house zanger en producer, die oorspronkelijk uit Amerika komt, maar alweer een tijdje in Duitsland woont. Hij deed de vocalen voor tracks van veel bekende dj’s en heeft net zijn eigen, derde album uitgebracht. Dat heet Chatterton en het is uitgekomen op Systematic Recordings van de Duits dj Marc Romboy. Een interview met een zeer eigenzinnige muzikant.

Tekst: Jesse Voorn

chelonis r jonesHoe was het om aan je album te werken?

Chelonis: “Het was de meest moeilijke en intense periode van mijn leven. Vergelijk het met arthouse artiesten die een mad scientist periode hebben, dan was Chatterton mijn mad scientist periode. Maar het eindigde niet in een Ian Curtis tragedie. Het kwam dichtbij.”

Hoe heb je het samengesteld?

Chelonis: “Stukje bij beetje, over de laatste 3,5 jaar. Inclusief weigeringen van het label, doden en inzinken. Van het huis.”

Zou je het een house album willen noemen?

Chelonis: “Geen van de drie albums die ik gemaakt heb worden beschouwd als house. Meer eccentropop, om nu en dan eens je voet op te bewegen. Marc Romboy en Booka Shade vinden me elektronica en daarom hebben ze me ook geremixed.”

Is het een riskant album, in tijden waarin veel muziek heel makkelijk aandoet en vooral niet te moeilijk?

Chelonis: “Veel mensen zeggen dat al heel lang, de laatste acht jaar. Ik ben zonder twijfel de meest riskante en provocatieve artiest in dit genre, daarom wordt er ook steeds over me heen gekeken, maar ook waarom ik het al zo lang waardig en met respect van anderen vol houd. Ik heb veel gehad aan mijn rock achtergrond.”

Over je nieuwe album wordt zelfs gezegd dat het commerciële zelfmoord is…

Chelonis: “Laat ik het zo zeggen: je hebt er een diamand slijper voor nodig om een toekomst te zien in zo’n juweeltje. Om de diamand te zien in de steen. Dat zegt genoeg toch, denk je niet? Yeah.”

chelonis r jones

Conformeer je je aan regels binnen de elektronische muziek?

Chelonis: “Absoluut niet! Ik heb een IQ…en ballen. Soms wat mascara….dat is alles wat je nodig hebt om mensen zich aan hun hoofd te laten krabben. Maar ik heb mijn gelden betaald. Eenzaamheid komt erbij kijken met hoe ik het doe. Jaloerse blikken en minachting ook, en toch zegevier ik.”   

Wil je een vernieuwer zijn?

Chelonis: “Noem vijf artiesten die sinds 2001 nog bezig zijn en al die tijd de regels aan het breken zijn, dan ben ik er daar één van. Maar het is zoals Morrissey al zei: de wereld wil niet luisteren. Ik vind dat prima. Ik weet dat veel mensen Chelonis R. Jones helemaal niks vinden, maar even zoveel mensen bewonderen me. Ik heb mijn fanmail goed gecheckt en het publiek is niet zo dom. Ze halen een nepper er zo uit. Ik heb de test des tijds doorstaan. Of zoals Arno van Booka Shade al vanaf het begin zei: ze weten wat echt is als ze het zien en CRJ is echt.”

chelonis r jonesJe hebt met veel bekende producers gewerkt, van Tocadisco tot Booka Shade. Hoe is het om over hun tracks te zingen?

Chelonis: “Ik heb over meer dan zestig tracks gezongen en ik ben dankbaar dat er mensen zijn die me om zich heen willen hebben. Maar ik denk niet dat ik nog heel lang mee zal draaien. De nieuwe generatie heeft ook naar me geluisterd en die hebben een grotere geest, stevigere vuisten en grotere ballen, denk ik.” 

  

Wat is het verschil tussen de tracks van andere producers, waarover je zingt, en je eigen tracks?

Chelonis: “Ik ben mijn eigen baas. Ik sta de gekheid toe zijn eigen weg te vinden.”

Ga je je nieuwe album ook live brengen?

Chelonis: “Ik heb al zoveel shows gedaan en er ook veel geweigerd. Ik treed nog maar weinig op tegenwoordig. Het kost me teveel, mentaal gezien. Ik ben zo intens en dat heeft een prijs. Als ik met pensioen ga, na mijn vierde cd Bella Furore in 2010, dan heb ik genoeg geld gespaard om mijn eigen vintage lampen- en meubel winkeltje te beginnen. Dus, koop Chatterton, als je het waard vindt. Ik dank je ervoor. Bedankt voor dit interview. Ik sta er om bekend niet de makkelijkse te zijn om te interviewen. Stay chelicious!

Meer info vind je op www.myspace.com/chelonis.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws