PS Interview: Applescal

redactie | 13 februari 2009
interviews

Het Hollandse techno talent opent morgen Area 1 op Awakenings en stond al op Dance Valley, Earth en Electronation. Tijd voor een interview dus met de naar eigen zeggen ‘een gewone normale jongen die graag muziek maakt’, Pascal Terstappe aka Applescal.

Tekst: Frank Böhm

Hoe ben je ooit begonnen met produceren?

Het is er een beetje in geslopen. Toen ik een jaar of 14 was begon ik te knutselen met een muziek programmaatje. Na een jaar of drie begon het ergens op te lijken waardoor ik gemotiveerd raakte om verder te gaan. Ik ben vanuit het niets en zonder enige muzikale achtergrond begonnen en vanaf het eerste moment een addict geworden.

Niemand heeft je dit geleerd dus.

Nee, niemand eigenlijk. Ik heb vooral veel geluisterd naar muziek en veel dingen uitgeprobeerd. In het begin was ik erg slecht, het leek helemaal nergens op. Een vriend van me heeft veel tips gegeven, vooral welke vette muziek ik moest luisteren en hoe ik mijn ideeën beter kon uitwerken.

Waar vind je inspiratie voor je muziek?

Eigenlijk overal. Ik moet bezig zijn met dingen en me happy voelen. Als ik me verveel heb ik sowieso geen inspiratie dus dat probeer ik te vermeiden, wat moeilijk is. Ik ben erg lui namelijk.

Wat is je eigen favoriete track?

Dit is een oude track, uitgebracht op Manual Music. Hij heet ‘Untitled Addict’ en het was de eerste track waarover ik écht tevreden was.

Ga je ook draaien naast je live sets?

Ik doe alleen live sets. Soms denk ik wel eens om ook te gaan draaien maar ik wil eerst een statement maken met mijn live set voordat ik daar aan ga beginnen. Misschien over een jaar of drie.

Wat was voor jou een topavond met optreden?

Een paar avonden zal ik niet vergeten. Met name de half volle zalen in de Doornroosje, Tivoli de Helling en Melkweg zijn mij bijgebleven omdat de mensen die er waren helemaal los gingen.

En wat was je beste gig tot nu toe?

Dit zijn m’n meest recente gigs. M’n liveset wordt steeds beter omdat m’n nieuwe werk er in zit. Ook kan ik het publiek beter aanvoelen als vroeger omdat ik heel veel meer tracks heb om te spelen. Een jaar geleden was ik soms nog zo zenuwachtig dat ik soms geen idee had waar ik mee bezig was. Dat is nu niet meer, of veel minder in ieder geval.

En op welke andere plek wil je ooit nog eens optreden en waarom?

Lowlands. Dit festival staat met stip op een in Nederland en het publiek is altijd relaxed en gaat helmaal uit z’n plaat. En de grote zaal van de Doornroosje. Dit is de vetste zaal van Nederland en het publiek uit Nijmegen is opgegroeid met goede technoprogrammering dus er is daar bijna altijd een super sfeer.

Applescal

Hoe was het meedoen met de Grote Prijs van Nederland?

Wel tof. Van tevoren weet je niet waar je instapt. Uiteindelijk win je en dat geeft een kick. De crew van de Grote Prijs is overigens top. Ze staan altijd open om je te helpen waar dat nodig is, op de manier zoals ik het zelf wil.

Wat verwacht je nu van je overwinning?

Een prijs winnen brengt een goed stuk promotie met zich mee. Maar uiteindelijk moet de muziek het doen. Het winnen van de prijs is een soort van lokaas. Mensen checken je muziek omdat je gewonnen hebt en aan de hand daarvan beoordelen ze je. Voor mij is het winnen van de prijs erg goed geweest omdat het een hoop publiciteit met zich meebracht en er meer mensen m’n muziek leerde kennen. Of het meer gigs oplevert weet ik niet.

Hoe omschrijf je jouw eigen sound?

Het is wat moeilijkere techno dat toch voor een groter publiek aantrekkelijk is.

Wat heb je nu op je mp3speler staan?

Radiohead, Josh Wink, Inolv2er, Massive Attack, Kettel, Portishead, Chris Clarke en Four Tet.

Wat zijn je plannen voor 2009?

In maart komt er een release op Traum en later in het jaar een release op Manual. Het zijn tracks waar ik erg tevreden over ben dus hoop er hoge ogen mee te gooien. Verder heb ik niet echt plannen. Het gaat zoals het gaat en te hoge verwachtingen stellen je alleen maar teleur. Ik doe lekker m’n ding en kijk waar het schip strandt.

Wat vind je van de huidige dance/partyscene?

Ik vind dat er veel te weinig ruimte is voor talent. Overal zie je dezelfde namen. De vetste producers zitten in hun slaapkamer muziek te maken en komen de scene niet binnen. De meeste clubs willen veel te veel winst maken en hebben om deze reden nauwelijks oog voor de nieuwe getalenteerde generatie producers en dj’s. Ik mis een nieuwe underground scene waardoor ik liever de kroeg in duik met vrienden in plaats van naar ‘standaard’ club avonden te gaan.

Tenslotte: wat weten de fans van jou niet?

Dat ik niet kan koken!

www.applescal.net

Applescal in Doornroosje

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws