PS interview: Metro Area

redactie | 20 januari 2009
interviews

Darshan Jesrani, de helft van Metro Area, zal zaterdag 24 januari een monsterlijke dj set weggeven tijdens Disco 3000, in de bovenzaal van Paradiso. Metro Area was eigenhandig verantwoordelijk voor de opleving van de disco in de dance en dat zul je tijdens zijn set horen ook. Darshan deed het de laatste jaren ook solo erg goed. Hij scoorde onder meer een underground hit met zijn Parks Dept. Dub remix van de clubhit Starlight.

Tekst: Jesse Voorn    

Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?

Darshan: “Ik ben koortsachtig de laatste dingen aan het afmaken van een nieuwe studio die ik ontworpen heb, zodat we met Metro Area aan het nieuwe album kunnen gaan werken, dat dit jaar nog uit moet komen.”

Darshan Jesrani

Het gaat er dus aankomen, een nieuw album. Waarom heeft het zo lang geduurd?

Darshan: “Mmmm, waar zal ik beginnen? Het was extreem uitdagend om onszelf in de positie te krijgen om de opvolger van ons eerste album te maken. Ons debuut was het product van stabiliteit, we woonden in Manhattan (New York), met een studio en alle goede apparatuur. Ik moest die ruimte verlaten en ben verhuisd naar een loft in Brooklyn, die ik zelf moest ontwerpen en bouwen, met mijn eigen geld en tijd en ik had weinig hulp van anderen.”

“Morgan is ook twee keer van studio veranderd sinds het eerste album en is zelf ook nog verhuisd. Daarnaast waren we de hele tijd aan het touren om onszelf te supporten, deden we veel remixen, ontwierpen we dingen, en is het budget er door de teruglopende verkopen van muziek ook niet groter op geworden en ik denk dat dat allemaal wel de oorzaak is dat het allemaal zo lang duurde. Het was erg zwaar allemaal, maar ik klaag niet. Ik hoop dat mensen ons standpunt begrijpen. Fulltime muziek maken is niet makkelijk en muziek maken die onderscheidend is, is nog moeilijker, maar dat is wel wat we willen doen.”     

Je produceert ook alleen. Komt er nog wat van jezelf aan?

Darshan: “Yeah. Ik ga aan een solo album werken, zodra het nieuwe Metro Area album klaar is.”

Wat is het verschil tussen je eigen muziek en die van Metro Area?

Darshan: “Ik weet het niet, geen concrete stijl verschillen denk ik, maar ik denk dat ik waarschijnlijk meer soul en r&b in mijn muziek stop. Darshan JesraniMet Metro Area komen we een bepaald iets overeen en laten er iets geks in gebeuren, als een soort van iets grappigs tussen Morgan en mij.”

Je komt draaien als Metro Area. Doen jullie veel gigs los van elkaar?

Darshan: “We doen samen gigs en los van elkaar. Om eerlijk te zijn, staan we meestal onder onze eigen namen op de line-up, met Metro Area alleen maar als associatie. Ik ga overigens wel wat nieuw Metro Area materiaal draaien in Amsterdam.”  

Is er dan weer een verschil tussen jullie beiden?

Darshan: “Er zit zeker een verschil in onze dj-sets, yeah. We draaien ieder toch een andere selectie platen, maar het gevoel is wel hetzelfde. Je kunt van ons een leuke mix verwachten van oude en nieuwe muziek, verschillende stijlen door elkaar gedraaid en niet dezelfde soort plaat de hele set door.”

Jullie staan er wel om bekend, maar jullie draaien meer dan disco alleen, toch?

Darshan: “Precies, we draaien allemaal verschillende soorten muziek, maar mensen zullen disco wel altijd als het middelpunt blijven zien. Of misschien house. Mensen kunnen ook niet altijd zeggen of een plaat oud of nieuw is en dat vind ik wel leuk. Het is altijd een van onze doelen geweest om dertig jaar oude platen weer fris te laten klinken. Mensen willen geen ‘Remeber the Paradise Garage’ feest en ik ook niet.”

Is het mixen van disco, of disco-achtige muziek, moeilijker dan normale house?

Darshan: “Ja, natuurlijk. Disco platen, of iedere dance plaat met live drum tracks, hebben je voortdurende aandacht nodig wanneer je ze mixt. Ritmes die uit de drumcomputer of van software komen blijven hetzelfde, alsof ze op slot zitten. Je kunt zelfs van de draaitafels weglopen als twee platen tegelijk draaien, om te flirten, een drankje te doen, een mailtje of twee te versturen. Niet bij disco en disco dj’s kunnen dat niet. Wij werken voor ons publiek, verdomme, haha.”

Darshan Jesrani

Wat is er zo leuk aan disco, wat is de magie?

Darshan: “Op zijn best is het levendig en leuk. Disco is heel muzikaal, in de arrangementen en heel dynamisch. Het is bijna alles wat de hedendaagse house en tech-house niet is. Veel disco platen zijn relikwieën en niet van deze tijd en ze passen dan ook niet in de consensus van de dance cultuur die wereldwijd nu  aan de gang is. Het schrijft ook geen elitaire ideeën voor. Disco is een open formaat en kan nog steeds rebels, onstuimig en vitaak zijn.”

Ben je veel bezig met nieuwe muziek?

Darshan: “Nee, niet actief. Ik hing vaak rond in platenzaken om de nieuwe releases te checken, maar de plaatsen waar ik heen ging zijn nu allemaal gesloten. Ik doe zoveel werk gerelateerde dingen, dat mezelf niet kan lastigvallen met het afstruinen van Beatport of Traxsource voor nieuwe titels. Ik vond het kopen van muziek juist zo leuk omdat het niets met internet of computers te maken had. Nu dat samengesmolten is kan ik er niet meer inkomen. Ik wacht wel op een nieuwe platenzaak.”  

  

Check ook www.myspace.com/darshanjesrani.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws