PS interview: Vince Watson

redactie | 6 januari 2009
interviews

Voor de derde editie heeft Charmin' niemand minder dan Vince Watson weten te strikken. Deze Schotse grootmeester van de melodieuze, warme Techno is zowel een briljante producer als een begenadigd dj. Hij zal voor de gelegenheid een speciale semi-live set komen doen waarbij hij een mix zal maken van eigen werk en zijn platenkeuze. 

Tekst: Jesse Voorn

Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?

Vince: “Ik heb net mijn tweede single voor Planet E afgemaakt en eindelijk de puntjes op de i gezet voor mijn zevende album. Op dit moment heb ik ook een single uit op Mule Records, uit Tokyo.”

vince watson

Hoe was 2008 voor je, nog hoogtepunten?

Vince: “2008 was in de studio rustiger dan normaal voor me. 2009 zal wat dat betreft veel productiever zijn. Wat hoogtepunten betreft, een fantastische mini-tour in Brazilië, spelen op Planet Rose in Nijmegen en de beslissing om te verhuizen naar Amsterdam.”  

Hoe zou je je muziek willen omschrijven?

Vince: “Dat laat ik aan andere mensen over. Ik kan alleen maar wensen dat mensen het begrijpen en accepteren dat ik behoorlijk veelzijdig ben en de muziek maak die op dat moment het beste voelt, zonder dat ik steeds weer hetzelfde doe. Zolang ze maar niet Detroit zeggen ben ik gelukkig.” 

En hoe omschrijf je jezelf als dj?

Vince: “Ik zou willen denken dat ik een entertainer ben. Daar gaat het allemaal om. Ik hou er niet van om de grote hits te draaien, nooit gedaan ook. Ik draai graag muziek waarvan mensen zich af gaan vragen, ‘wat is dit in hemelsnaam?’. Veel goede en creatieve muziek missen we door de gehypte namen en labels. Het is leuk om iets te draaien van een aantal jaar geleden, dat mensen niet kennen en waarvan ze vervolgens vragen of het al uitgebracht is.”  

Is er een groot verschil tussen jou als dj en als producer?

Vince: “Als ik draai, dan bouw ik mijn sets altijd van meer melodieuze, rustige tracks naar het meer clubby gebeuren, maar het is altijd heel muzikaal. Ik raak verveeld van kleine loops, clicks, blieps en meer van die dingen die in de scene populair zijn. Hoeveel muzikanten zijn er?”

vince watsonJe speelt ook live. Wanneer besluit je dat te doen?

Vince: “Live optreden, of wat daar zo dicht mogelijk tegenaan ligt, met computers is heel persoonlijk. Ik speel dan natuurlijk alleen maar eigen werk. Maar terwijl een dj nieuwe tracks kan proberen, kan ik nieuwe sounds uitproberen, kijken wat de aandacht grijpt en wat niet. Het geeft me plezier om het publiek mijn muziek te geven. Ik kan het allebei op ieder gewenst moment doen, wat de club wil, maar ik wil hetzelfde niet te vaak op dezelfde plaats doen.”  

Er is veel nieuwe technologie. Heeft dat invloed op je, of ben je meer van de oude stempel?

Vince: “Het maakt heel veel verschil, maar heeft het de kwaliteit ook verbeterd? Het heeft in ieder geval de kwantiteit verbeterd. Door een miljoen digitale releases gaan, waarvan je ook echt hoort dat ze gemaakt zijn met digitale plug-ins, om een goede track te vinden, is niet mijn idee van de geest van techno. Ik gebruik zelf bijna geen plug-ins. Ik denk dat technologie verbluffend is, geen twijfel mogelijk, maar ik denk dat er een leegte achter blijft als je je hardware verkoopt. Als ik draai dan gebruik ik vinyl en cd’s, vaak edits van tracks of nieuw materiaal.”  

Je zei dat je niet wil dat mensen je muziek Detroit noemen, toch heeft het veel van die elementen. Waarom niet?

Vince: “Als ik in Detroit geboren zou zijn, super. Mensen voelen altijd de behoefte om het word Detroit ergens aan te koppelen, maar het is niet de plaats die belangrijk is, het is de geest die belangrijk is. Iedereen kan dat waar dan ook ter wereld doen als hij de benadering begrijpt en de essentie. Uiteindelijk maak ik gewoon muziek, noem het techno, of iets anders. Voor mij maakt dat niet uit, zolang het kwaliteit is.”

Je draait al lang mee. Is het nog steeds niet saai?

Vince: “Absoluut niet. Iedere dag brengt me de kans om nieuwe muziek te maken. Niet veel mensen in deze wereld krijgen de kans te doen wat ze echt willen. Het zevende album is bijna klaar en ik denk alweer aan het achtste.”

Valt er nog wat te wensen?

Vince: “Als ik dit jaar naar Amsterdam verhuis, dan zullen zich wel nieuwe dingen voordoen. Ik wens normaal gesproken nooit wat. Ik ga uit en zorg dat ze gebeuren. Ik ga echt nieuwe dingen ontdekken, zoals nujazz materiaal, waar ik nu ook al mee bezig ben. Er komt een groot Planet E projekt aan en er zijn nog zoveel ideeën.”

vince watson

Je bent vaak in Nederland, komt hier zelfs wonen. Wat vind je zo leuk hier?

Vince: “Ik vind het te gek in Nederland. Het is altijd een tweede thuis voor me geweest en nu ga ik er dus wonen en daardoor kan ik dingen doen die ik nooit eerder gedaan heb. Nederlanders blijken het erg goed te vinden wat ik doe en ik kijk ernaar uit om ze zaterdag in Home nog meer te geven. Mijn vriendin woont hier ook, dus ik kom er al een tijdje.”  

Verwachten mensen bepaalde dingen van je en handel je daar ook naar?

Vince: “Hopelijk verwachten ze dat het goed is, ongeacht de stijl die ik doe. Er is een publiek dat behoorlijk eenzijdig is en niet open staan voor nieuwe dingen. Sommigen zijn ook helemaal gek en gaan de hele tijd los. In alle gevallen doe ik absoluut voor 100% mijn ding, daarom betalen mensen geld om je te zien optreden.”

Meer info op www.vincewatson.co.uk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws